Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

402.06 - Lokale en regionale besturen

Opinie: Vlaams minister Bart Somers test/tart de grenzen van de democratie

Creator: LAURIE DIEFFEMBACQ | Credit: BELGAIMAGE Creative Commons license https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/ Deze afbeelding is aangepast.

“Democracy is the worst form of government – except for all the others that have been tried.” (W.C.)

Minister Bart Somers – bevoegd voor Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen – is een welbespraakt en bevlogen politicus. Daar zijn vriend en vijand(en) het over eens. Maar in al zijn enthousiasme durft hij wel eens de pedalen verliezen. Moest een zekere Trump hem niet voor geweest zijn, dan had minister Somers zeker het patent op ‘alternatieve waarheden’ gekregen. Maar helaas, nu moeten wij sommige van zijn uitspraken in het beste geval catalogeren als pure ‘fantasie’ of zelfs als platte, ordinaire leugens.

In zijn neoliberale kruistocht om alles wat naar ‘openbaar’, ‘regels’ en ‘algemeen belang’ neigt uit te roeien, gaat minister Somers soms wel heel erg uit de bocht. Zo zit hij er niet om verlegen om het Vlaams parlement systematisch voor te liegen als hij weer eens het toezicht en controle op het bestuur van steden en gemeenten aan banden legt, de rechtspositie en arbeidsvoorwaarden van het overheidspersoneel neerhaalt, de opkomstplicht bij lokale verkiezingen schrapt … en dat allemaal onder het mom van meer ‘lokale autonomie’ en meer democratie. Faut le faire! 

Die aanpak leidt naar totale willekeur en vrijheid-blijheid van de toevallige potentaten die aan de macht komen. Dat de gemiddelde Vlaming door dergelijke fratsen het geloof in de democratie al lang verloren is en de huidige kaste politici wegzet als windhanen, brulboeien en zakkenvullers is dan maar ‘collateral dammage’?

We moeten het minister Somers wel meegeven; hij verstaat de kunst om afbouw van democratie als toppunt van democratie te verkopen. Net zoals de Vlaamse regering politieke benoemingen – zoals ook de inhaalbeweging van N-VA bij het aanstellen van hun cabinetards op sleutelposten in de Vlaamse administratie – verkoopt als het summum van ‘depolitisering’. Ooit geroemd als ‘de beste burgemeester ter wereld’ is Bart Somers goed op weg om de ‘minst democratische minister van Vlaanderen’ te worden.

Spijtig om vast te stellen dat ‘the bullies’ momenteel aan zet zijn. En dat voor velen van de huidige generatie Vlaamse politici ‘de waarheid’ een bijkomstigheid is zolang het verhaal maar goed is. Dat ze hiermee de doodgravers zijn van onze democratie, daar liggen ze blijkbaar niet van wakker. Straks komen er weer eens verkiezingen aan; een pop-poll waarbij de burger-belastingbetaler weer even zijn of haar stem kan uitbrengen … en die dan weer tot de volgende verkiezingen kwijt is!

Bedank dit soort politici; stem ze weg!