Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Word nu lid

PC 314 - Kappers, fitness en schoonheidszorgen

Nuttige websites

OiRA

OiRA, dat staat voor "Online interactive Risk Assessment", is een gratis software die is ontwikkeld door het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA). Het stelt bedrijven, met name KMO's, in staat om veiligheids- en gezondheidsrisico's op de werkplek op een eenvoudige en effectieve manier te beoordelen. Vervolgens kan OiRA ook helpen om te beslissen over preventieve acties en een "op maat" gemaakt actieplan. De eerste OiRA-tool, ontwikkeld in 2013 in België, werd ontwikkeld voor de kapperssector, waar veel werknemers geconfronteerd worden met huidallergieën en spier- en skeletaandoeningen. Het diende vooral als basis voor de oprichting van het onlangs gelanceerde Europese OiRA Kappers.

Risicoanalyse in de kapperssector

Met de 'Risicoanalyse in de kapperssector' wil men in kapperszaken met minder dan 20 personen alle hinderpalen, twijfels en terughoudendheid ten overstaan van de risicoanalyse onderzoeken en ook alle factoren nagaan die het gebruik aanmoedigen. Het is ook de bedoeling om een geïnformatiseerde tool te ontwikkelen die een ondersteuning kan zijn bij de risicoanalyse in deze sector.

SafeHair

Elke dag gebruiken kappers chemische stoffen die aanwezig zijn in shampoos, haarkleuringen, lotions en ontkleuringsmiddelen. Het dagelijks gebruik van deze producten tast geleidelijk de natuurlijke beschermlaag van de huid aan waardoor er irritatie en allergie kan ontstaan. Het project SafeHair werd door de Europese sociale partners van de kapperssector gelanceerd in samenwerking met de universiteit van Osnabrück (Duitsland) om preventiemethodes te ontwikkelen voor kapsalons en schoonheidsinstituten om zo de veiligheid en gezondheid van werknemers te verbeteren.

Ervaringsbewijs

Soms heb je al doende een beroep geleerd maar beschik je niet over het diploma. 'Ervaringsbewijs' is een officieel bewijs van bekwaamheid. Het geeft jou een flinke voorsprong in de zoektocht naar een nieuwe job. Ontdek hier of je in aanmerking komt.

Fonds voor Bestaanszekerheid PC 314

De beheerraad van het Fonds voor Bestaanszekerheid voor het Paritair Comité 314 bestaat uit werkgeversorganisaties en vakbonden. Om zijn leden te ondersteunen en tegemoet te komen aan hun vraag naar aangepaste vormingen, heeft dit Fonds een aantal locaties die ingericht zijn als vormingscentra.

Coach

Coach VZW is ontstaan uit de schoot van het Fonds voor Bestaanszekerheid van Paritair Comité 314 en heeft tot doel een instrument te zijn ten dienste van de drie sectoren: de haartooi, schoonheidszorgen en fitness.

Coach geeft een meerwaarde door continu hoogwaardige vormingen en opleidingen aan te bieden die de vaardigheden van medewerkers en werkgevers versterken. De ervaringsbewijzen en opleidingsvergoedingen zijn ideale hulpmiddelen bij het promoten van 'Levenslang Leren'.