Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

PC 207 - Chemie

De chemiesector is er slecht aan toe, toch geraakt het sociaal overleg niet uit de impasse!

Shutterstock

ACVBIE trekt aan de alarmbel in de chemiesector en roept de Belgische sectorale werkgeversfederatie (essenscia) op om dringend constructief deel te nemen aan het sociaal overleg binnen het paritair comité voor de scheikundige nijverheid. 

De situatie is misschien niet kritiek, maar wel alarmerend! Immers, de chemiesector staat voor een hele reeks van uitdagingen om tegemoet te kunnen komen aan de verwachtingen gelinkt aan de dubbele transitie, m.n. zowel de groene als de digitale transitie. Bovendien aarzelt essenscia niet om in persberichten en onrustzaaiende interviews haar bezorgdheden te uiten door een oproep te lanceren voor "dringende actie en een strategisch industrieel beleid op alle politieke niveaus". Toch weigert ze om een constructief debat te voeren over de transities op het niveau van de sector en kiest ze er aldus voor om geen gehoor te geven aan de bekommernissen van de werknemers over het voortbestaan van hun job en de ontwikkeling van hun competenties.   

De werknemers hebben ook recht van spreken, tijd dus dat er naar hen wordt geluisterd! 

ACVBIE heeft met haar militanten intern een bespreking gewijd aan de uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd. Op basis van deze discussie zijn een aantal eisen geformuleerd om ervoor te zorgen dat de transities die door Europa worden opgelegd en door de klimaatopwarming vereist zijn, niet ten koste gaan van de werknemers en hun sector.

Ook al betreurt ACVBIE niet rechtstreeks betrokken te zijn geweest bij de uitwerking van de verklaring van Antwerpen, toch beschouwt ze deze als een positief signaal en een aanzet om in deze verklaring een sociaal luik op te nemen, gericht op duurzame en kwaliteitsvolle jobs en het verbinden van sociale voorwaarden aan de toekenning van subsidies. Een collectieve aanpak voor de problematiek van tewerkstelling en competenties is absoluut vereist!

ACVBIE is bereid om rond de tafel te gaan zitten en serieus te werken aan een roadmap en sectorale aanbevelingen die noodzakelijk zijn om deze transities tot een goed einde te brengen. Wij zijn ervan overtuigd dat we er zullen in slagen om wat deze transities betreft gemeenschappelijke eisen te bepalen en voor bepaalde aspecten samen stappen vooruit te zetten.  

Essenscia moet haar verantwoordelijkheid nemen! 

ACVBIE vraagt aan essenscia om haar verantwoordelijkheid te nemen door het geweer van schouder te veranderen en onverwijld rond de tafel te gaan zitten om een echt constructief sociaal overleg te voeren over de ingrijpende veranderingen waarmee onze sector wordt geconfronteerd. “Het economische luik mag niet primeren op het sociale luik! Na dit overleg kunnen we samen op een serene manier onze standpunten voorleggen aan onze regeringen, zodat er met onze gemeenschappelijke belangen rekening kan worden gehouden. Laten we de sociale bloedbaden vermijden die we gekend hebben naar aanleiding van de sluiting van de steenkoolmijnen en de afbouw van de staalnijverheid. Het is tijd dat de chemiesector opnieuw zijn modelrol opneemt als het gaat over het sociaal overleg en de transities begeleidt in samenwerking met alle betrokken partijen van de sector”, zegt Koen De Kinder, sectorverantwoordelijke van ACVBIE.