Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Onze diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Kindergeld verliezen na 475u werken? Fake news!

Jeroen Pollet

Half augustus lanceerde Kortrijks horecabaas Hannes Catanzaro een open brief aan het beleid. Naar eigen zeggen dreigt hij 30 jobstudenten te verliezen, omdat ze aan de grens van 475 gewerkte uren komen. Open VLD sprong meteen op de kar en stelde voor om die grens op te trekken naar 600 uur. Jong ACV volgt de argumentatie niet en spreekt zelfs van fake news.

‘Die 475u is het maximum dat je kan werken aan een sterk verlaagde sociale bijdrage (RSZ). Het klopt niet dat je kindergeld verliest als je die grens overschrijdt en het zou voor de meeste studenten zelfs interessanter zijn als ze meteen het volle RSZ-tarief zouden betalen’, zegt Nicky Howie van Jong ACV West-Vlaanderen. De open brief en de reactie van Jong ACV zorgden voor veel vragen, zeker in een (kust)provincie als West-Vlaanderen waar toerisme en horeca belangrijke sectoren zijn. We vroegen Nicky daarom om wat meer info.

Hoe zit dat nu met die kinderbijslag? 
NICKY: ‘Wie jonger is dan 18 jaar verliest sowieso het groeipakket – zoals de kinderbijslag nu heet – niet. Studenten ouder dan 18 (en jonger dan 25), behouden het groeipakket tijdens de eerste 475u en daarna elke maand ze onder de 80 werkuren blijven. 475 uur komt ongeveer overeen met drie maanden voltijds werken, 80 uur per maand is ongeveer halftijds. Dus je kan in feite drie maanden voltijds werken en dan de rest van het jaar halftijds blijven werken zonder een eurocent aan kinderbijslag te verliezen. Dat lijkt me voor een student best veel.’

Vanwaar die verwarring rond de 475 uur?
NICKY: ‘De eerste 475 uur kan je als jobstudent werken aan de verlaagde RSZ-bijdrage van 2,71%. Daarna betaal je 13,07%, zoals elke werknemer. Maar in ruil voor die 13,07% bouw je wel sociale rechten op, zoals bijvoorbeeld vakantiegeld.’

Is dat dan niet nadelig?
NICKY: ‘Het lijkt nadelig dat je meer bijdrage moet betalen, maar de meeste jobstudenten doen op het einde van de rit netto voordeel. Ze krijgen namelijk vakantiegeld en door het lage loon ook een werkbonus. Zo hou je als jobstudent meer over dan met de verlaagde bijdrage én je bouwt bovendien ook sociale rechten op. Berekeningen en FAQ's hierover vind je op onze website.’

Wat is het probleem dan?
NICKY: ‘Ook de werkgever heeft geen verlaagd RSZ-tarief meer na die 475u. De student wordt dus duurder voor hem. Mogelijk sprong Open VLD daarom op de kar, maar dan moeten ze de correcte redenen geven. Ik heb dhr. Catanzaro trouwens op Radio 2 West-Vlaanderen horen vertellen dat hij gerust wat meer wilde betalen, als de studenten dat maar niet hoeven te doen. Dan is er eigenlijk geen probleem, want dat is al zo.’

Hoe zit dat met de belastingen trouwens?
NICKY: ‘Je betaalt zelf belastingen vanaf een belastbaar inkomen van 13.242,86 euro. Wat je aan RSZ-bijdrage betaalt, zit niet in dat bedrag, dus wat je bruto verdient, mag nog iets hoger zijn. Let op: vanaf een bepaald bedrag ben je niet meer fiscaal ten laste van je ouders en dan moeten zij meer belastingen betalen. Dat bedrag hangt af van de gezinssituatie en varieert tussen de 7.272,50 en de 10.910 euro belastbaar inkomen.’

Best wel complex!
NICKY: ‘Heel technisch, maar daarom kan je ook gratis bij ons terecht met al je vragen over werken als jobstudent!’

 

Meer info via de gratis infolijn studentenarbeid: www.chatmetisa.be.

Je verbond op sociale netwerken

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.