Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

80 procent overheidspersoneel lijdt onder steeds stijgende werkdruk

ACV-Transcom en ACV Openbare Diensten lanceren een campagne voor meer werkgeluk bij het overheidspersoneel. Dat is nodig, blijkt uit een enquête onder de leden van beide vakbonden. Ongeveer 80 procent van de respondenten geeft aan te veel werk te hebben en evenveel mensen zeggen last te hebben van stress.

12.283 (7.000 Nederlandstalige en bijna 6.000 Franstalige) werknemers uit de openbare sector beantwoordden de vragen over werkdruk, telewerk, de combinatie arbeid-gezin en de relatie met hun leidinggevenden. De enquête werd afgenomen in het kader van een studiedag, die het startschot vormde van een campagne rond meer werkgeluk.


De openbare sector kreunt de laatste jaren onder de werkdruk. Er moet steeds meer met steeds minder. Minder personeel, minder financiële middelen, maar wel steeds meer opdrachten. En dat terwijl er binnen heel wat overheidsdiensten vaak ook nog een sterk hiërarchische structuur bestaat. Dat die werkdruk gevolgen heeft voor het welzijn van het personeel bleek al uit eerdere studies.

Koen De Mey, voorzitter van ACV-Transcom: "Er bestaan al heel wat onderzoeken naar de werkdruk bij ambtenaren. Zo blijkt uit het meest recente onderzoek van Medex dat 4 op de 10 ambtenaren met mentale gezondheidsproblemen kampt, 41 procent daarvan is werkonbekwaam door een burnout, 37 procent door een depressie. Bij de voorgaande onderzoeken ging het nog om 3 op de 10 ambtenaren. 28 procent van de langdurige afwezigheden heeft een stressgerelateerde reden."

Werkgeluk levert voor iedereen voordelen op. Niet alleen voor de werknemer zelf, maar ook voor de werkgever en de burger. Gelukkige werknemers presteren beter. Ze zijn gemotiveerder en minder vaak ziek. Als vakbonden voor het overheidspersoneel vinden ACV-Transcom en ACV Openbare Diensten het erg belangrijk om de vinger aan de pols te houden en organiseerden ze daarom zelf een enquête bij hun eigen leden.

Uit de resultaten van die rondvraag blijkt dat de toenemende werkdruk weegt op het personeel. Zo geeft 80 procent aan te veel werk te hebben. Een even groot percentage zegt last te hebben van stress. Maar het is niet al kommer en kwel binnen de openbare sector. Meer dan de helft voelt zich voldoende gewaardeerd door zijn of haar leidinggevende. Dat is goed, maar kan nog beter. Nog opmerkelijk is dat slechts 23 procent van het overheidspersoneel de mogelijkheid heeft om thuis te werken. 63 procent geeft aan thuis te willen werken. Een ander aandachtspunt is zeker ook het voorzien van voldoende en continue opleidingen voor het personeel. Uit de bevraging blijkt immers dat 47 procent van het personeel vindt niet altijd even goed mee te zijn met de nieuwste digitale toepassingen.

Ilse Heylen, voorzitter van ACV Openbare Diensten: "Hoe hard we ook ons best doen om te werken aan dat werkgeluk, zolang de werkdruk blijft stijgen, heeft dat allemaal weinig zin. Daarom zullen we onze vragen aan de overheden rond het aanpakken van de werkdruk verderzetten en nog verder opdrijven. In onze memoranda naar aanleiding van de volgende verkiezingen zal dit ook een prioriteit worden. Daarnaast werken we aan een website waar personeel terecht kan voor nuttige tips en tricks voor meer werkgeluk.
Je centrale op sociale netwerken

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.