Over ACV Puls
Onze missie, het verschil tussen 'hét ACV' en ACV Puls, onze structuur, regionale inplanting, internationale aanwezigheid, nieuwe naam en meer.
-
Onze missie
ACV Puls is een onafhankelijke vakbondscentrale die onder de vlag van het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV) opkomt voor meer en sterkere rechten voor werknemers (m/v/x).
ACV Puls is een onafhankelijke democratische organisatie met leden en militanten, die streeft naar solidariteit onder werknemers. Nationale en internationale solidariteit is een belangrijk doel en bindmiddel.
ACV Puls staat voor een democratische kijk op de samenleving. Samen met gelijkgezinde bewegingen wil ze een strijdbare tegenmacht zijn.Onze missie toegelicht
ACV Puls is een vakbond die opkomt voor meer en sterkere rechten voor werknemers (m/v/x). Dit gebeurt binnen het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV). De sociale grondrechten zijn onze leidraad.
Hoewel gericht op leden in Vlaanderen en Brussel wil ACV Puls haar opdracht realiseren in een breder geografisch kader: België, Europa en de wereld.Onafhankelijk
ACV Puls wil, als deel van de christelijke arbeidersbeweging maar los van elke politieke partij, haar doelstellingen verwezenlijken.
ACV Puls wil voor haar financiële middelen hoofdzakelijk steunen op de bijdragen van de leden.Ledenorganisatie
ACV Puls is een organisatie waarbij werknemers (m/v/x) vrijwillig aansluiten en die de kracht van het aantal leden wil gebruiken om haar doelstellingen te bereiken.
Zowel voor individuele als voor collectieve belangen kunnen de leden bij ACV Puls terecht.Democratie
Wie lid wil zijn en blijven, moet onze democratische kijk op de maatschappij delen.
Op basis van democratische besluitvorming wil ACV Puls met militanten en leden standpunten bepalen en beslissingen nemen en uitvoeren.
ACV Puls komt op voor een democratische, duurzame economie waarin werknemers (m/v) eigen rechten hebben.Solidair
Werknemers (m/v/x) zijn met elkaar verbonden op basis van hun werk. ACV Puls komt op voor waardig werk op het gebied van loon, omstandigheden, veiligheid en respect. De individuele rechten op arbeid en inkomen moeten worden vastgelegd in collectieve regelingen en afspraken.
Een sociale zekerheid om de solidariteit onder werknemers (m/v/x) te organiseren is voor ACV Puls een onaantastbaar goed.Rechtvaardigheid
Als kwetsbaarste schakels in het economische proces hebben werknemers (m/v/x) alles te winnen bij rechtvaardigheid. Dat geldt voor zowel de basisvrijheden en mensenrechten als voor een rechtvaardige verdeling van de materiële welvaart. Die vrijheden, rechten en rechtvaardige verdeling moeten nationaal en internationaal beschermd worden.
Strijdbare tegenmacht
In een vrijemarkteconomie worden werknemersrechten nooit vanzelf toegekend, verworven of behouden. Daarom wil ACV Puls een tegenmacht ontwikkelen. De organisatie gelooft dat werknemers (m/v/x) kunnen én moeten gemeenschappelijk optreden om verandering af te dwingen. In dit verband zal ACV Puls informeren, sensibiliseren en actievoeren. Militanten, als rechtstreekse woordvoerders van werknemers, spelen hierbij een essentiële rol.
-
Het verschil tussen 'het ACV' en ACV Puls
ACV Puls
ACV Puls is een onafhankelijke vakbondscentrale die opereert onder de vlag van het grotere ACV. Een lid van ACV Puls is dus automatisch lid van 'hét ACV', maar omgekeerd is dat niet noodzakelijk het geval.
- Hier vind je een overzicht van alle ACV-vakbondscentrales.
ACV Puls komt op voor alle aangesloten leden, ongeacht de sector waarin ze werken, en verdedigt daarmee de belangen van werknemers uit ruim 40 (!) verschillende sectoren of paritaire comités. Dat betekent dat bijvoorbeeld een verpleegkundige, een bankbediende, een ingenieur, een accountant, een kassamedewerker en een werknemer in de kinderopvang allemaal beroep kunnen doen op de diensten van ACV Puls.
- Voor vragen over je contract of je werknemersrechten ben je bij ACV Puls aan het juiste adres. Wij zijn steeds op de hoogte van de concrete afspraken en regelingen die in de verschillende sectoren zijn gemaakt.
- We behandelen ook vragen over loon, arbeidsduur, vakantiedagen, vakantiegeld, tijdkrediet, educatief verlof, ontslag, brugpensioen, enz.
- We bieden ook individuele begeleiding aan bij problemen met je werkgever of vragen over je loopbaan.
- Je kan bij ons terecht voor algemene informatie, maar ook voor persoonlijke berekeningen in het kader van bijvoorbeeld je brugpensioen of tijdkrediet.
Het ACV
Het grotere ACV is dan weer meer vertrouwd met de sociale zekerheid. De werkloosheid is daar wellicht het belangrijkste voorbeeld van.
- Voor vragen over je uitkering of je rechten als werkloze is het ACV je aangewezen partner.
- Het ACV beheert ook je lidmaatschap. Niet alleen betaal je de ledenbijdrage aan het ACV, maar zij houden ook administratief je dossier in orde.
- Als je dus verhuist of van werk verandert, geef je best een seintje aan het ACV. Dat kan door je informatie via Mijn ACV aan te passen. Het ACV heeft daarnaast dienstencentra in talloze gemeenten in Vlaanderen en Brussel.
-
Onze structuur
ACV Puls is een vakbond van, voor en dóór leden. De werking van ACV Puls concentreert zich op twee pijlers.
- De professionele pijler met als basis de onderneming en de sectoren, ook wel de beroepswerking of sectorale werking genoemd.
- De interprofessionele pijler die vertrekt vanuit de woonplaats van het lid, gecoördineerd door de afdelingsbesturen.
Democratische uitbouw
- De bediende- en kadervakbond is van in de kleinste gemeente tot op het hoogste internationale vakbondsniveau actief. ACV Puls neemt echter geen (beleids)beslissingen over de hoofden van de leden heen.
- De leden krijgen via diverse overlegorganen in zowel de onderneming als de vakbond de kans actief deel te nemen aan de besluitvorming. Werking en organisatiestructuren zijn democratisch uitgebouwd. Zo houdt de ‘top’ voeling met de ‘basis’.
Leden
- België kent een hoge syndicalisatiegraad die schommelt rond de 60%. Dat betekent dat van iedere honderd Belgische werknemers er zestig lid zijn van een vakbond.
- ACV Puls telt 275.000 leden. Daarmee is het de grootste vakbond voor bedienden en kaderpersoneel binnen de ACV Confederatie én in België.
- Het ledenbestand van ACV Puls vormt een goede afspiegeling van de huidige samenleving: mannen, vrouwen, jongeren, allochtonen, werkenden, werkzoekenden en (brug)gepensioneerden. De vaststelling dat ACV Puls bedienden en kaderpersoneel (in sommige sectoren ook de arbeiders) uit alle privésectoren verenigt, versterkt deze verscheidenheid nog eens extra.
- Vrouwen zijn bij de bediende- en kadervakbond in de meerderheid. Zo'n 60% van onze leden is van het vrouwelijk geslacht.
- De leden zijn behoorlijk evenredig verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën: de groep werknemers 40-49 is met 26% het grootst, op de voet gevolgd door de leeftijdsgroepen 30-39 jaar en 50-59 jaar die ieder 22% van het totaal aantal leden bestrijken.
- Voor het merendeel bevinden de ACV Puls-leden zich in de non-profit sectoren (34%) en de dienstverlenende sectoren (28%).
- De vakbond probeert optimale arbeidsvoorwaarden voor de leden en werknemers af te dwingen, onder meer door het sluiten van goede collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s).
- Daarnaast maakt de vakbond veel ruimte vrij voor de persoonlijke service.
Militanten
De militanten - actieve leden/vrijwilligers die ACV Puls op vrijwillige basis naar buiten toe vertegenwoordigen - vormen het kloppend hart van de vakbond.
- Ze durven vrijwillig hun nek uit te steken voor ACV Puls op ondernemingsvlak (vaak zetelen ze als werknemersafgevaardigde in een ondernemingsraad of comité preventie); of in de regio waar ze wonen (als bestuurslid van een afdelingsbestuur).
- Militanten vormen daarmee de verbindende schakel tussen de werknemers en de werkgever, tussen de vakbond en de vakbondsleden. Voor de meeste leden en werknemers is de militant het eerste contactpunt. Vaak ga je met vragen en/of problemen eerst naar een militant.
- Als je er samen niet uitkomt zal hij of zij je meestal voorstellen een afspraak te maken met de ACV Puls-secretaris van je sector. Deze secretarissen werken op 13 plaatselijke secretariaten. Militanten bepalen daarmee in belangrijke mate het gezicht van de vakbond. Bovendien zetelen ze in alle professionele en interprofessionele overlegorganen van ACV Puls.
- Tijdens de sociale verkiezingen kiezen de werknemers in een onderneming hun favoriete militanten voor de ondernemingsraad en het comité preventie.
Ondernemingskern (professioneel)
- Op ondernemingsniveau fungeren de ondernemingskernen. Ze bestaan uit militanten - actieve leden - die de vakbondswerking in de onderneming vormgeven.
Gewestelijke belangengroep (professioneel)
- In gewestelijke belangengroepen ontmoeten militanten uit eenzelfde bedrijfssector van een bepaald gewest elkaar, bijvoorbeeld de bedrijfssector ziekenhuizen of de bedrijfssector warenhuizen (met winkels als Carrefour).
Nationale belangengroep (professioneel)
- De nationale belangengroepen coördineren de beroepswerking van de afzonderlijke beroepssectoren. Deze bestaan uit afgevaardigden (militanten) van de gewestelijke belangengroepen. De meeste beroepssectoren kennen een nationale belangengroep, bijvoorbeeld de nationale belangengroep ziekenhuizen of de nationale belangengroep warenhuizen.
- Deze nationale belangengroepen spelen een belangrijke rol bij de voorbereidingen voor de cao-onderhandelingen of wanneer er nationale en/of sectorale acties worden ondernomen. Denk maar aan de acties tegen de schijnzelfstandigheid in de beroepsgroep industrie of de 'Schone kleren campagne' die wordt opgevolgd door de beroepsgroep distributie.
Afdelingsbestuur (interprofessioneel)
- In Vlaanderen en Brussel zijn 36 afdelingen met een afdelingsbestuur opgericht, samengesteld uit militanten van de betrokken regio. Ze staan in voor de belangenbehartiging op plaatselijk vlak (denk aan het organiseren van informatieavonden rond actualiteitsthema’s, vaak in samenwerking met het plaatselijk ACV-Verbond).
- Afdelingsbesturen kunnen ook met andere sociale bewegingen gezamenlijk regionale acties opzetten over thema’s als milieuvervuiling, verrechtsing en armoede.
- Daarnaast heeft het afdelingsbestuur een belangrijke beleidsmatige functie. Het voorbereiden van de bestuurlijke raad en het vierjaarlijkse congres zijn hier voorbeelden van.
Bestuurlijke Raad
- 165 afgevaardigden uit de professionele en interprofessionele overlegorganen zetelen in de bestuurlijke raad, het hoogste beleids- en beslissingsorgaan.
- In deze raad worden de algemene doelstellingen van ACV Püls onderschreven, begrotingen beoordeeld en activiteitenprogramma’s opgesteld. De bestuurlijke raad kiest ook de voorzitter van de vakbond die een zetel heeft in zowel het bureau als het dagelijks bestuur. De voorzitter van ACV Puls is een militant.
Bureau
Het bureau is een uitvoerend orgaan, samengesteld uit een afvaardiging van de bestuurlijke raad en de leden van het dagelijks bestuur. De voorzitter van de Raad, de vertegenwoordiger van het dagelijks bestuur van het ACV en de proost maken zonder stemrecht deel uit van het bureau.
- Het bureau is verantwoordelijk voor het financiële beheer van de vakbond. Het bureau is belast met de controle op het dagelijks bestuur en het algemeen secretariaat en komt in principe maandelijks samen, al is dit in de praktijk vaker het geval.
- Het bureau kiest ook het dagelijks bestuur. Het bestaat uit vier professionele krachten van het algemeen secretariaat en vier militanten: de door de raad gekozen voorzitter van de centrale en drie overige door het bureau aangeduide leden.
- In het dagelijks bestuur worden naast de voorbereidingen van de bureauvergaderingen alle beslissingen met betrekking tot personeel en materiaal genomen.
Algemeen Secretariaat
Het algemeen secretariaat, met respectievelijk de algemeen-secretaris en drie adjunct-algemeen secretarissen, is belast met de dagelijkse werking van ACV Puls.
- Het algemeen secretariaat is gevestigd in het hoofdkantoor van ACV Puls in Antwerpen.
- Naast het algemeen secretariaat zijn in dit hoofdkantoor het nationaal secretariaat van de beroepswerking en ACV-Kader en de administratieve en ondersteunende diensten van de vakbond ondergebracht: de studiedienst, de vormingsdienst, de persdienst, de documentatiedienst, de dienst informatica, de boekhouding, vakbondspremies, de ledenadministratie, verzending en drukkerij.
13 plaatselijke secretariaten
In Vlaanderen en Brussel heeft ACV Puls 13 plaatselijke secretariaten .
- Dit zijn regionale kantoren waar de leden met al hun vragen en problemen terechtkunnen. De meeste kantoren organiseren wekelijkse spreekuren.
- Aan ieder kantoor is een juridische dienst verbonden waar al je vragen m.b.t. het sluiten, schorsen of beëindigen van je arbeidscontract worden onderzocht.
- Via een plaatselijk secretariaat kun je ook een afspraak maken met de secretaris die verantwoordelijk is voor de sector of het bedrijf waar je werkt. Deze secretarissen (ook wel propagandisten of vakbondsonderhandelaars genoemd) sluiten bijvoorbeeld cao's, lossen problemen rond je arbeidsovereenkomst op en zij kunnen - indien nodig - voor je bemiddelen bij je werkgever.
-
Regionale inplanting
Regionale kantoren
- ACV Puls kent dertien plaatselijke secretariaten doorheen Vlaanderen en Brussel. Deze secretariaten organiseren regelmatig spreekuren. Ze zijn hét fysieke aanspreekpunt voor al je vragen aangaande je werksituatie.
- Neem contact op.
- Er zijn in verschillende regio's ook afdelingsbesturen. Ze organiseren thema-avonden of informatiebijeenkomsten.
Ook werken de afdelingsbesturen vaak samen met andere lokale verenigingen rond onderwerpen als mobiliteit, verkeersveiligheid en fiscaliteit.
ACV-verbonden
- Hier kun je terecht met vragen rond bijvoorbeeld werkloosheid. Het ACV is immers verantwoordelijk voor de uitbetaling van de werkloosheidsvergoeding voor werkloze leden.
- Je bent als lid van ACV Puls automatisch ook lid van het ACV. Zo kan je ook beroep doen op de regionale diensten van de ACV-verbonden.
- De plaatselijke ACV-verbonden zijn meestal op hetzelfde adres te vinden als de ACV Puls-secretariaten.
- Een overzicht van de ACV-verbonden vind je hier.
- ACV Puls kent dertien plaatselijke secretariaten doorheen Vlaanderen en Brussel. Deze secretariaten organiseren regelmatig spreekuren. Ze zijn hét fysieke aanspreekpunt voor al je vragen aangaande je werksituatie.
-
Internationale aanwezigheid
ACV Puls kijkt over de landsgrenzen
Vakbondswerk stopt niet aan de Belgische landsgrens. Bedrijven organiseren zich mondiaal. Op de werkvloer voelen werknemers de gevolgen van het Europese economische beleid. Onze inzet op het internationale terrein is broodnodig. Daarover communiceren óók. Want internationaal beleid én internationaal vakbondswerk lijken nog te vaak een ver-van-mijn-bed-show.
Het internationaal vakbondswerk van ACV Puls kent verschillende gezichten
- Bedrijfswerk: Veel van onze vakbondsvertegenwoordigers maken ook deel uit van het Europees overlegorgaan van hun bedrijf. Daar krijgen krijgen ze informatie en geven ze advies over internationale beslissingen. Zo bouwt ACV Puls aan een actief internationaal vakbondsnetwerk en onderneemt het actie over de grenzen heen. Dit heeft al geleid tot internationale bedrijfsakkoorden.
- Sectorale vakbondsactie: In heel Europa staan vakbonden voor dezelfde uitdagingen (toenemende armoede, digitalisering, vergrijzing, …). Via Europese en mondiale vakbondsstructuren wisselen we in diverse beroepssectoren ervaringen uit met vakbonden uit andere landen, ondernemen we actie en overleggen we met werkgevers.
- Sectoraal en intersectoraal beleidswerk: De beslissingen die de Europese Unie beslissingen neemt, hebben hun effect hebben op de werkvloer. Meer dan ooit maken we de bezorgdheden van de werkvloer over aan de Europese beleidsmakers en proberen we op het beleid te wegen en onze eigen sociaal-economische agenda te bepleiten op Europees niveau. Dit doen we samen met andere vakbonden en bevriende organisaties.
- Solidariteitswerk: In een geglobaliseerde economie is solidariteit tussen de vakbonden van cruciaal belang. Met onze inzet in de Schoneklerencampagne werken we mee aan een duurzame kledingsector. Verder spelen we actief in op vragen en noodkreten van vakbonden uit andere landen. Via internationale projecten ondersteunen we vrije, representatieve vakbonden in het zuiden.
-
Onze nieuwe naam
ACV Puls heet pas zo sinds mei 2019. Daarvoor stond onze ACV-Centrale bekend als LBC-NVK.
Een nieuwe naam
- LBC-NVK stond klaar voor bedienden, kaderleden en arbeiders uit bepaalde sectoren. De arbeidsmarkt wijzigt echter snel. Het eenheidsstatuut stelde ons voor een uitdaging, net als de nieuwe werknemersrealiteiten, nieuwe contracttypes en platformen. We werken vóór en mét arbeiders, bedienden, kaderleden en freelancers.
- Er was dus nood aan een nieuwe naam. Enerzijds om aansluiting te blijven vinden met de maatschappij die rondom ons aan een ijltempo verandert. Anderzijds om onszelf een verjongingskuur te gunnen – zonder onze inhoudelijke sterktes uit het oog te verliezen.
- Met dit nieuw en positief verhaal willen we vanuit de noden en de werksituatie van elke werknemer vertrekken, zodat hij of zij zich in ACV Puls kan herkennen. Wij zijn vóór werk en vóór betere omstandigheden voor iedereen. Uit onze individuele dienstverlening en collectieve werking moet dag na dag onze relevantie, representativiteit en maatschappelijke impact blijken.
Vinger aan de pols
Achter de naam ACV Puls gaan een aantal belangrijke eigenschappen van onze vakbond schuil.
- Ten eerste is ACV Puls een positieve kracht. Een organisatie die de vinger aan de pols houdt: die weet wat er leeft en die dicht bij het individu staat.
- Ten tweede geven we impulsen om te komen tot meer werkplezier en energie om mensen te doen groeien.
- Zo willen we tot slot een positieve en krachtige stimulans zijn in het spanningsveld tussen werknemers en werkgevers.
Een nieuw logo
Bij een nieuwe naam hoort een nieuw logo. Ook dat is niet lukraak gekozen. Ons logo straalt energie, dynamiek en verandering uit.
- De bollen die de centrale ‘U’ omringen, creëren een pulsbeweging. Die staat voor een kloppend hart, slagkracht, beweging en verandering.
- Onze opdracht als vakbond, ‘never work alone’, staat gecentreerd onder die ‘U’: ‘you 'never work alone’ zorgt er zo voor dat de ‘U’ letterlijk en figuurlijk goed omringd is.
- Het logo maakt tot slot ook duidelijk dat we deel blijven van de ACV-familie en onze rol op een eigentijdse én eigen manier invullen.
ACV Puls is een echte teamspeler
Wij zijn een stevige hefboom voor jou en je collega’s. We willen je helpen om sterk in je job te staan en samen te gaan voor meer werkplezier, goede loon- en arbeidsvoorwaarden. We bieden een luisterend oor én komen op voor werknemers wanneer dat nodig is, met aandacht voor ieder individu.
Naast samenspraak is inspraak voor ons cruciaal We willen werknemers een stem geven en hen adviseren. Maar we doen dit niet alleen. We streven naar verbondenheid door de persoonlijke belangen van collega’s gebundeld onder de aandacht te brengen en samen te verdedigen.
Nog vragen?
Download onze flyer: