Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

28/4: Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk

Zondag  28 april is het 'Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk' (World Day for Safety and Health at Work). Die dag staat in het teken van de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten. Met de slogan ‘iedereen verdient een job zonder geweld’ roept ACV Openbare Diensten op voor meer aandacht voor de toenemende agressie naar  personeelsleden in openbare diensten.

Een job zonder geweld? Het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Maar de dagdagelijkse realiteit is anders. Overvallen op douanepersoneel, agressie naar politie en buschauffeurs, geweld naar personeel van de gemeente, vuilnisophalers, in zorginstellingen,…. Het houdt niet op. ACV Openbare Diensten voert al enkele maanden campagne rond het geweld binnen de openbare sector. Uit een eigen rondvraag bij 5500 personeelsleden (3600 Nederlandstalig en 1900 Franstalig) in openbare diensten blijkt dat het geweld nog groter is dan gevreesd.

28% van de personeelsleden in openbare diensten was al minstens 1 keer slachtoffer van fysiek geweld en 72% kreeg te maken met verbale agressie.
Met die onthutsende cijfers,  een petitie met 6000 handtekeningen en 5 concrete beleidsadviezen trok ACV Openbare Diensten de afgelopen weken naar de bevoegde ministers Van Tichgelt, Verlinden, Rutten en Vandenbroucke. Een aantal slachtoffers deden daar ook telkens hun verhaal.

Ilse Heylen, voorzitter ACV Openbare Diensten: “Alle ministers erkennen het probleem van de toenemende agressie en zijn bereid om het probleem aan te pakken. Met onze 5 beleidsadviezen hebben we alvast een voorzet gegeven van wat er moet veranderen. De adviezen zijn gebaseerd op de resultaten van een bevraging bij de personeelsleden uit de openbare sector.  We vragen onder meer om een laagdrempelig registratiesysteem waarbij ook anonieme klachten mogelijk zijn. Nu worden incidenten vaak niet gemeld omdat het registratiesysteem afwezig, niet gekend of omslachtig is. Van de slachtoffers komt een uitdrukkelijke vraag om anonieme klachten mogelijk te maken omdat ze bang zijn voor represailles van de agressor. Maar ook het inzetten van voldoende personeel, werk maken van preventie, vorming en opvang na een incident en nultolerantie voor agressie naar overheidspersoneel horen bij onze adviezen.

Omdat het agressieprobleem meer is dan een probleem voor de ministers van justitie, binnenlandse zaken of welzijn, hebben we het ook opgenomen in ons memorandum naar aanleiding van de verkiezingen. Dat overhandigen we nu aan de verschillende politieke partijen. We rekenen erop dat de politiek hier ook echt verantwoordelijkheid neemt en doet wat er moet gedaan worden: de veiligheid van het personeel garanderen door dringend werk te maken van efficiënte maatregelen om het agressieprobleem aan te pakken in alle sectoren van de publieke dienstverlening. Want agressie is nooit part of the job.”

Je centrale op sociale netwerken