Iedereen verdient een job zonder geweld

DRINGEND NOOD AAN MAATREGELEN NA ONTHUTSENDE CIJFERS
28% van de personeelsleden in openbare diensten was al slachtoffer van fysiek geweld, 72% had al te maken met verbale agressie. Die onthutsende cijfers zijn het resultaat van een enquête van ACV Openbare Diensten bij 3600 Nederlandstalige en 1900 Franstalige personeelsleden in de publieke sector. ACV Openbare Diensten eist dan ook dat de regering een prioriteit maakt van veilig werk voor iedereen.
Een job zonder geweld? Het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Maar de dagdagelijkse realiteit is anders. Overvallen op douanepersoneel, agressie naar politie en buschauffeurs, geweld naar personeel van de gemeente, OCMW’s, in zorginstellingen,…. Het houdt niet op. Uit een rondvraag van ACV Openbare Diensten bij 5500 personeelsleden in openbare diensten blijkt dat het geweld nog groter is dan gevreesd.
Ilse Heylen, voorzitter ACV Openbare Diensten: “Concrete cijfers over geweld naar personeel in openbare diensten bestaan niet echt. Daarom organiseerden we zelf een bevraging onder werknemers in de publieke sector. En hoewel we al wel merkten dat het geweld toenam, zijn we zelf nog geschrokken van de resultaten.”
De resultaten zijn dan ook verbijsterend. 28% van de respondenten was al een of meerdere keren het slachtoffer van fysieke agressie. 69% van hen liep hierdoor een fysiek letsel op. En zelfs ruim 72% was slachtoffer van verbale agressie. Dit zijn onheilspellende cijfers, zeker als je weet dat niet alle gevallen worden gemeld.
Ilse Heylen: “Het geweld beperkt zich ook niet enkel tot politie of werknemers van openbaar vervoer, zoals je zou denken als je de krantenberichten leest. Uit de resultaten blijkt dat alle werknemers in de openbare sector met geweld geconfronteerd worden. De overheid, die werkgever is, moet dringend meer werk maken van efficiënte maatregelen om dit aan te pakken.”
ACV Openbare Diensten voert de volgende twee weken campagne in de openbare sector waarbij zoveel mogelijk handtekeningen voor een job zonder geweld verzameld worden. Met die petitie en enkele concrete actiepunten stappen we dan naar het beleid.
Ilse Heylen: “Agressie is nooit part of the job. We moeten dit blijven benadrukken. De actiepunten gaan dan ook van een betere opvolging door het parket, betere preventie en opvolging tot de aanwerving van voldoende personeel.”
Onderteken onze petitie: https://forms.office.com/e/Kbptx76WuU