Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Onze diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Pensioenhervorming: wat heeft de regering beslist?

Na weken onderhandelen maakte de federale regering vandaag de pensioenhervorming bekend. Voor een goed begrip: de beslissingen die de regering nam, gelden voor de private sector. Ondanks pogingen van enkele meerderheidspartijen is er vandaag geen sprake van een hervorming van de overheidspensioenen. Anders gezegd: onze specifieke pensioenstelsels bleven buiten schot.

Dit werd er beslist:

  • Recht op het netto minimumpensioen van 1500 euro. Dat recht wordt gekoppeld aan een nieuwe voorwaarde, namelijk, er moet een aantal effectieve jaren (20 jaar) uitgedrukt in dagen (5000) zijn gewerkt. Sommige verloven worden hiermee gelijkgesteld: moederschapsverlof, palliatief verlof en borstvoedingsverlof. Ook sommige periodes van invaliditeit worden gelijkgesteld. 
    De nieuwe voorwaarden gelden vanaf 1 januari 2024 voor mensen jonger dan 53 jaar. Het aantal effectief gepresteerde dagen wordt voor diegenen die ouder zijn geleidelijk opgetrokken. Voor wie op 1 januari ouder is dan 60 jaar verandert er niets.
  • Pensioenbonus: er wordt opnieuw een pensioenbonus ingevoerd voor wie niet op vervroegd pensioen gaat. Het forfaitair bedrag per gepresteerde werkdag moet nog worden vastgelegd. Het zou over een extra nettopensioen gaan van rond de 300 à 500 euro. 

Wat niet meer in het akkoord vervat zit: het deeltijds pensioen en het vervroegd pensioen. De discussie over het vervroegd pensioen na 42 gewerkte jaren is doorgeschoven naar de sociale partners. 

Conclusie 

Er werd dan toch een grote inspanning geleverd om het recht op het minimumpensioen niet uit te hollen. Ook krijgen vrouwen (met vaker kortere loopbanen) meer rechten dankzij de gelijkschakeling van een aantal periodes. Uiteraard mag het altijd meer zijn, want de discriminatie is daarmee nog niet echt weggewerkt.

Er wordt in dit akkoord ook niet meer gesproken over de (vervroegde) pensioenregeling van militairen en treinconducteurs van de NMBS. Het staat echter als een paal boven water dat de discussie over het vervroegd pensioen in ons specifiek overheidsstelsel opnieuw in the picture zal komen.


We moeten dus waakzaam blijven!

 

Meer weten?
Je centrale op sociale netwerken

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.