Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

OPINIE: “De Vlaamse regering is het noorden kwijt”

Creator: LAURIE DIEFFEMBACQ | Credit: BELGAIMAGE Creative Commons license https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/ Deze afbeelding is aangepast.

Minister Bart Somers overrulet zijn eigen administratie om zijn Open VLD-collega bij te springen in het privatiseringsdossier van OCMW Oostende. Hij lapt zijn eigen regels dus aan zijn laars en begeeft zich op glad juridisch ijs. In het Vlaams parlement wordt onze aanklacht daartegen afgedaan als een ‘afleidingsmanoeuvre van de vakbonden’. Christoph Vandenbulcke, nationaal secretaris voor de lokale en regionale besturen bij ACV Openbare Diensten: “Men is uit op het uithollen van de arbeidsvoorwaarden en het afbouwen van de publieke dienstverlening.”

Vertrouwen te grabbel

De drie representatieve vakorganisaties van de lokale en regionale besturen en van de diensten voor de Vlaamse overheid hebben collectief het vertrouwen opgezegd in de minister van Binnenlands Bestuur Somers. De openlijke vertrouwensbreuk is een unicum in de geschiedenis van Vlaanderen.

In tegenstelling tot wat minister Somers en zijn acolieten ook blijven beweren: het gaat hier niet om ‘zomaar’ een meningsverschil. De vertrouwensbreuk heeft minister Somers over zichzelf uitgeroepen. Als minister van Binnenlands Bestuur is hij verantwoordelijk voor het toezicht op - en de naleving van - de regels in de lokale en regionale besturen. Om zijn Open VLD-collega bij te kunnen springen in het privatiseringsdossier van OCMW Oostende, is hij blijkbaar bereid om zijn eigen regels te overtreden en zijn administratie te overrulen.

Uitverkoop op kosten van de belastingbetaler

Wij kunnen het de Open VLD-minister en bij uitbreiding de rechtse Vlaamse regering niet kwalijk nemen dat ze proberen hun ideologische agenda van uitbesteden, privatiseren en commercialiseren van de maatschappelijke dienstverlening en zorg tot uitvoering te brengen. Maar dat de minister zo ver gaat om daarbij het onweerlegbaar advies van zijn administratie te negeren en een eigen interpretatie aan wetten en regels te geven, dat is du jamais vu!

Muppetshow in het Vlaams parlement

Helemaal ziek wordt het wanneer sommige zogenaamde volksvertegenwoordigers van de meerderheid in de Commissie voor Binnenlands Bestuur – niet gehinderd door enige dossierkennis – proberen de vertrouwensbreuk te vertalen als een ‘slinks afleidingsmanoeuvre’ en ‘drogredenen’ van de vakbonden. Dit afleidingsmanoeuvre zou ‘de noodzakelijke en grondige hervormingen verhinderen om mensen en talenten in de richting van de overheid te krijgen’. Te gek om los te lopen! Als die hervormingsplannen echt een verbetering zouden zijn voor het huidige en toekomstige overheidspersoneel, waarom zouden we daar dan tegen zijn? Het tegendeel is waar: anders dan wat onze ‘volksvertegenwoordigers’ beweren, is men enkel uit op het uithollen van de arbeidsvoorwaarden en het afbouwen van de publieke dienstverlening. 

Sire, er zijn geen Vlaamse democraten meer

De minister en de ‘volksvertegenwoordigers’ van de meerderheid denken dat hun demarches gesteund worden door 3,4 miljoen Vlamingen. Wel, ze dwalen. Het achterbaks ontmantelen van de publieke dienstverlening is niet democratisch gelegitimeerd. Het is niet omdat er op een blauwe maandag voldoende stemmen bijeengeschraapt kunnen worden om toch een mathematische meerderheid te bekomen, dat daarna automatisch alle ideeën – de zotste eerst – in de looptijd van de volledige legislatuur de goedkeuring genieten van de meerderheid van de Vlamingen. Dergelijke arrogantie is de kortste weg naar een zoveelste Zwarte Zondag.

Je centrale op sociale netwerken