Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

“Tot in mijn lokaal gevolgd om me te komen uitschelden”

Carine Mertens werkt al enkele jaren als zaaltoezichter in het sportcomplex van stad Genk. Ze is er verantwoordelijk voor de orde, netheid en veiligheid van de verschillende sportruimtes. Wanneer mensen de regels overtreden, moet zij hen daarop wijzen. Sommigen reageren daar zeer agressief op.

“Mensen moeten de juiste schoenen dragen, anders kan de sportvloer beschadigd raken. Het gebeurt regelmatig dat ik mensen daarop moet wijzen. Ouders die naar hun kinderen komen kijken bijvoorbeeld. Zo was er ooit eens een vader die de zaal inging waar zijn kind een les Taekwando volgde. Ik ging hem zeggen dat hij dat niet mocht doen. Daar reageerde hij heel brutaal op.”

Enkele weken later zag Carine de man opnieuw in de zaal zitten, nu in het gezelschap van een groep andere ouders. Opnieuw ging Carine de zaal in om te zeggen dat ze daar moesten vertrekken.

“De man reageerde weer zeer agressief. En hij kreeg bijval van de groep mama’s die daar ook zaten. Maar ik liet mij niet doen. De sfeer was echt bijtend. Toen ik later weer in mijn toezichtlokaal zat klopte één van de mama’s op het raam. Ze was mij zelfs tot daar gevolgd om mij te komen uitschelden ‘Je bent een schande voor de stad’, zei ze. Bleek uiteindelijk dat die vrouw zelf ook voor stad Genk werkte.”

Carine deed melding van het incident bij haar diensthoofd, maar er gebeurde niets mee.

“Ik denk dat onze diensthoofden vaak zelf niet goed weten hoe om te gaan met situaties van agressie. Maar steun krijgen van de leidinggevende is echt belangrijk. Ik merk ook op dat niet iedereen altijd reageert op agressiesituaties. Ik zie sommige collega’s doen alsof ze de overtreding niet opmerken, om de confrontatie te vermijden. Maar zelf reageer ik altijd. Ik vind dat nu eenmaal mijn taak als toezichthouder.”

Ondertussen is er bij stad Genk wel al meer aandacht gekomen voor agressie-incidenten. "Ook hebben we sinds twee jaar een nieuwe directrice bij de sportdienst en sindsdien krijgen we vaker opleiding en vorming aangeboden. Dat is wel positief.”

 

Bekijk ook de videogetuigenis van Carine

Om de video te bekijken moet je de marketingcookies op onze site accepteren of ga je naar de site of app van de derde partij

Je centrale op sociale netwerken