Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Waarom een onderscheid maken?

ACV Limburg

Sinds 1 januari vorig jaar heeft iedereen bij het Genkse chemiebedrijf Envalior, het vroegere DSM, het bediendestatuut. ‘Zeker 20 jaar geleden zetten we onze syndicale lijnen uit en vandaag kunnen we genieten van de resultaten van die lange termijnvisie’. zegt ACV-afgevaardigde Guido Maes. 

Verontwaardiging

Het eenheidsstatuut omvatte voor de ACV-ploeg bij Envalior meer dan enkel de gelijkschakeling van de opzegtermijnen. ‘We verwachten dat iedereen, ongeacht zijn jobinhoud, elke werkdag even gemotiveerd op de werkvloer staat en met volle goesting zijn job doet. Waarom dan wel een onderscheid maken in statuten? Dat is toch onrechtvaardig? Eigenlijk is het pure verontwaardiging die achter deze redenering schuilgaat’, lacht Guido.

Historisch

Een eenheidsstatuut in elke betekenis van het woord realiseren, gebeurt niet overdag. ‘Het dagelijks syndicale werk springt het meest in het oog maar achter de schermen wordt minstens even hard gewerkt. Je kan niet zomaar even een historisch gegeven uitvegen. Bovendien moet hetgeen dat in de plaats komt doordacht en duurzaam zijn’, legt Frederik Wellens uit.

Trots

Naast de opzegtermijnen en eenzelfde groepsspaarplan werden het meest recent de loonschalen aangepakt. Aan dit alles gekoppeld, ontvangen alle werknemers sinds een tiental jaren dezelfde loonsverhoging in centen en delen ze op eenzelfde manier in de winst. ‘Ik denk dat onze syndicale ploeg met recht en reden trots mag zijn op wat we hier bereikten’, aldus Guido.

Voorwaarden

Naast de loonvoorwaarden worden er ook flink wat inspanningen geleverd op het vlak van de arbeidsvoorwaarden. CAO 104 -lees: werkbaar werk- is geen dode letter op de werkvloer bij Envalior. Maar minstens evenveel aandacht gaat uit naar het algemeen welzijn en de bedrijfscultuur. 

Drie V’s

Dat kan door kleine maatregelen zoals een fruitautomaat of een veiligheidsweek ‘maar wil je werken rond absenteïsme, collegialiteit ... dan moet je ervoor zorgen dat werknemers zich goed voelen op je bedrijfsvloer’, vindt Benny Vanloffelt. Vertrouwen, verbinding en verantwoordelijkheid zijn de 3 V’s die de basis vormen van dit welzijnsbeleid. ‘We hebben dan ook begin dit jaar zonder problemen kunnen invoeren dat je 3 dagen aaneensluitend afwezig kan zijn door ziekte zonder een ziekteattest’, vertelt Frederik. ‘En neen, de afwezigheidscijfers gingen niet plots de hoogte in, integendeel.’

Samenwerking

Zo een beleid kan alleen maar waargemaakt worden door een goede samenwerking. ‘Gelukkig hebben wij een directie waarmee we -ook in moeilijke tijden- naar oplossingen kunnen zoeken. Op een open manier en in alle vertrouwen het gesprek met elkaar kunnen aangaan, maakt dat je als bedrijf stappen vooruit kan zetten. Dat is een win-win voor zowel de werknemers als de werkgever’, besluit Guido.

Je verbond op sociale netwerken