Het ACV in Limburg
Welkom!
Het ACV is partner van meer dan 150.000 Limburgers! Vanuit deze brede solidariteit behartigen we als vakbond individuele en collectieve belangen op het gebied van werk, inkomen en gezin.
Lid zijn van het ACV betekent professioneel advies, gespecialiseerde rechtsbijstand en service op maat. Onze sterke vakbondswerking op de werkvloer in bedrijven en ondernemingen zorgt voor goede afspraken en degelijke cao’s.
Het ACV heeft veel te bieden maar je lidmaatschap kan meer zijn dan een belangenverdediging en een bescherming bij conflicten. Wil je niet aan de zijlijn blijven staan? Dan kan je actief meewerken aan een socialere maatschappij als ACV-afgevaardigde op de werkvloer of als vrijwilliger bij een plaatselijke of provinciale ACV-werking.
Wegwijs en contact
Navigeer doorheen de dienstverlening, diensten en werking van ACV Limburg. Niet gevonden wat je zocht? Je zit nog met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren!
-
ACV-GPS
De ACV-GPS is een beknopte handleiding die je helpt navigeren doorheen de dienstverlening, diensten en werking van ACV Limburg. Consulteer en/of download deze onthaalbrochure (pdf) die de voornaamste informatie over onze dienstverlening bundelt. -
Contact
Je kan ACV Limburg op verschillende manieren contacteren. Ontdek ze allemaal.
Lidgeld, premies, vergoedingen en eretekens
De puntjes op de i. Raadpleeg wat een ACV-lidmaatschap kost en waarop je moeten letten. Check of je recht hebt op verminderd lidgeld. Wie weet heb je ook wel recht op een premie, vergoeding of een ereteken.
-
ACV-eretekens
Het ACV beloont trouwe leden! Afhankelijk van je aantal jaren lidmaatschap of inzet als militant heb je recht op een syndicaal ereteken.
Zo ontvang je:
- een bronzen ereteken na 25 jaren lidmaatschap of na 15 jaar militant
- een zilveren ereteken na 35 jaren lidmaatschap of na 25 jaar militant
- een gouden ereteken na 45 jaren lidmaatschap of na 35 jaar militant
- een bijzonder ereteken na 50 jaren lidmaatschap
Denk je recht te hebben op een syndicaal ereteken? Vraag het aan door het online formulier in te vullen en wij kijken het voor jou na.
-
ACV-lidgeld
Met het lidgeld van zijn leden kan het ACV een uitgebreide werking opzetten. Niet alleen heb je recht op heel wat persoonlijke voordelen en bijstand, je draagt ook bij aan onze strijd voor betere loon- en arbeidsvoorwaarden voor alle werknemers en de bescherming van de zwakkeren in de maatschappij.
Raadpleeg het overzicht van het ACV-lidgeld (pdf). Het ACV-lidgeld wordt jaarlijks geïndexeerd en varieert naargelang de beroepscentrale waarbij je bent aangesloten, je arbeidssituatie, je leeftijd ...
Standaard lidgeld
Je betaalt het standaard lidgeld als je:
- voltijds tewerkgesteld bent
- meer dan halftijdse prestaties levert
- maximum halftijdse prestaties levert (maximum de helft van een fulltimer) én een bijkomend inkomen hebt uit:
- werkloosheid (IGU)
- loopbaanonderbreking, tijdskrediet
- progressieve werkhervatting (je werkt en ontvangt bijkomend ziekte-uitkeringen)
- deeltijds werkt (maximum de helft van een fulltimer) zonder bijkomend inkomen mét recht op een volledige syndicale premie
Verminderd lidgeld
Sommige ACV-leden mogen verminderd lidgeld betalen. Ben je in één van onderstaande situaties? Contacteer het ACV via het ACV-contactcenter op het nummer 011 30 60 00 of stuur een e-mail naar limburg@acv-csc.be. Nieuwe leden die zich aansluiten tijdens of bij aanvang van ziekte, volledige werkloosheid ... moeten de eerste 3 maanden het standaard lidgeld betalen.
Werklozen
Na 3 opeenvolgende maanden volledige werkloosheid betaal je verminderd lidgeld.
Gepensioneerden
Vanaf de maand dat je met rustpensioen gaat, betaal je verminderd lidgeld. Mijnwerkers die een invaliditeitspensioen genieten, behoren ook tot de categorie van rustgepensioneerden.
Zieken
Voor leden die ziek zijn, is een specifieke lidgeldregeling voorzien:
- Verminderd lidgeld vanaf de 3e maand volgend op het begin van de ziekte. Bij hospitalisatie is er verminderd lidgeld vanaf de maand volgend op het verstrijken van de 30e dag van de hospitalisatie.
- Een bijkomende vermindering van het lidgeld vanaf de 13e maand van ziekte. Een attest van ziekte en/of hospitalisatie is noodzakelijk en kan bekomen worden bij het ziekenfonds.
Deeltijdsen
Het deeltijds lidgeld betaal je indien je aan alle volgende voorwaarden voldoet:
- maximum halftijdse prestaties levert (maximum de helft van een fulltimer)
- niet geniet van bijkomende vergoedingen of inkomen
- géén recht hebt op een volledige syndicale premie
Opgelet!
- Signaleer onmiddellijk elke wijziging in je gezins- of werksituatie aan het ACV. Zo ben je er zeker van dat je het juiste lidgeld betaalt.
- Ontvang je uitkeringen? Dan heeft het ACV je handtekening nodig om je RVA-dossier te vervolledigen bij wijziging van adres-, tewerkstellings-, bankgegevens of gezinssituatie. Maak hiervoor een afspraak via www.afspraakACV.be of bel het ACV-contactcenter op het nummer 011 30 60 00.
- Nieuwe leden die zich aansluiten tijdens of bij de start van ziekte, volledige werkloosheid ... betalen de eerste drie maanden een bijdrage als actieve werknemer. Als je kan aantonen dat je minstens drie maanden voorheen al ziek of volledig werkloos was, geniet je meteen een verminderde bijdrage.
- Verhoging van het lidgeld tijdens een staking is niet toegestaan.
- Ingeval van een lidgeldverhoging worden alle achterstallige lidgelden betaald aan het nieuwe tarief. Je hebt er dus alle belang bij om steeds in orde te zijn met je lidgeld.
- Indien je meer dan 3 maanden achterstallig bent met je lidgeld, verlies je alle verworven rechten.
- Teveel betaald lidgeld kan op vraag van het lid met maximaal 12 maanden terugwerkende kracht worden terugbetaald.
Voor vragen in verband met het ACV-lidgeld kan je steeds terecht bij de Ledenadministratie ACV Vlaanderen-Oost op het algemeen nummer 011 30 60 00 of via een e-mail naar ledenadministratie-oost@acv-csc.be.
-
ACV-premies
Om vakbondsleden te belonen voor hun solidariteit en om hun financiële bijdrage te compenseren, bekwam het ACV dat in de meeste sectoren jaarlijks een syndicale premie -of vakbondspremie- wordt betaald aan gesyndiceerde werknemers.
Over het bedrag van deze syndicale premie wordt per sector of per onderneming onderhandeld maar de doorsnee syndicale premie bedraagt toch al vlug 50 euro. Het loont dus de moeite om na te gaan of er in je sector een syndicale premie wordt uitbetaald. Vraag ernaar bij je ACV-vakbondsvertegenwoordiger in je bedrijf, je bedrijfsverantwoordelijke of bel het ACV-contactcenter op het nummer 011 30 60 00.
Heb je recht op een syndicale premie dan moet je het aanvraagformulier invullen en indienen bij het ACV. De premie wordt vervolgens via je bankrekening uitbetaald. Let op! De uitbetaling van de syndicale premies situeert zich voor elke sector in een bepaalde periode. Vraag dus na wanneer dit voor je sector het geval is.
Bij sommige beroepscentrales krijg je nog bijkomende premies. Check daarom of je recht hebt op een vakbondspremie of andere premies via de website van de ACV-beroepscentrale waar jij bent aangesloten of bij je vakbondsafgevaardigde. -
ACV-vergoedingen
Syndicale vergoeding
Bij bepaalde gebeurtenissen wordt een syndicale vergoeding -of statutaire premie- uitbetaald. Je vindt de bedragen terug in de folder 'Bijdragen en voordelen' (pdf).
Opgelet!
- Om recht te hebben op een syndicale vergoeding moet je ACV-lid zijn op het moment van de gebeurtenis die recht geeft op deze vergoeding.
- Vraag je vergoeding tijdig aan! Deze kan tot uiterlijk 3 jaar na de feiten worden uitbetaald.
Stakingsvergoeding
Het ACV is een overlegvakbond. Soms is echter een staking nodig om onze eisen kracht bij te zetten. Daar hoort uiteraard een stakingsvergoeding bij. In de folder 'Bijdragen en voordelen' (pdf) vind je het overzicht van de stakingsvergoedingen per week (5 en 6-dagen week).
Na 6 maanden aansluiting ontvang je de volledige steun, na 3 maanden de helft en na 1 maand een vierde. Vanaf de 2e, 5e en 9e week staking verhoogt de stakerssteun. Als ACV-lid krijg je een stakerskaart die je na de staking bezorgt op een ACV-dienstencentrum, aan je ACV-vakbondsvertegenwoordiger in je bedrijf of je bedrijfsverantwoordelijke.