Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Wij zijn fier op ons werk!

ACV Voeding & diensten

Na de vorige sociale verkiezingen startte Anna Przybylska samen met enkele collega’s een volledig nieuwe syndicale werking op bij dienstenchequebedrijf Actief NV. Nu er opnieuw verkiezingen voor de deur staan, blikt Anna terug op de voorbije jaren. ‘We zijn fier op wat we al bereikten maar het werk zit er nog niet op,’ zegt Anna die er al 14 jaar als huishoudhulp aan de slag is. 

Uitdaging 

‘We willen dicht bij onze collega’s op de werkvloer staan. In een bedrijf met een verspreide tewerkstelling is dat een hele uitdaging’, vertelt Anna. Anna ziet enkele van haar collega’s een paar keer per jaar tijdens een vorming ‘maar als je 2.400 collega’s hebt, stelt dat amper iets voor’, zegt Anna. ‘Als delegee wil je weten wat er bij je collega’s leeft en wil je dat ze jou kennen en bij je terecht kunnen.’ 

Plezant 

Recent stuurden Anna en haar collega’s dan ook een enquête uit. ‘In 7 talen want de wereld van de huishoudhulpen bestaat uit vele nationaliteiten. Samen met mijn collega’s hebben we met veel plezier aan deze vertalingen gewerkt. Wie zegt dat syndicaal werk niet plezant kan zijn?’, lacht Anna. Naast contact leggen met hun collega’s wilde de syndicale ploeg ook nagaan of de werkgever de gemaakte afspraken nakwam. 

Opleiding 

Daar blijkt nog wat werk aan de winkel te zijn. ‘Bij Aktief werd geen vorming georganiseerd. Wij hebben ervoor gezorgd dat er aan aanbod kwam, dat dit bekend werd gemaakt en ruim werd verspreid’, vertelt Anna. ‘Of dat zou toch moeten want een derde van onze collega’s die de bevraging invulde, zegt geen opleidingsaanbod gekregen te hebben. Hierop gaan we zeker nog terugkomen bij onze werkgever.’  

4 op 10 

Ook wat de werkkledij betreft, werd het vermoeden van de nieuwe syndicale ploeg bevestigd. 'Onze veiligheidsschoenen zijn van slechte kwaliteit. En dat blijkt ook de mening te zijn van onze collega’s die deze schoenen een schamele 4 op 10 gaven. Een reden te meer voor ons om te blijven hameren op betere schoenen want veiligheid en ergonomie zijn voor ons erg belangrijk.’ Gelukkig wisten Anna en haar syndicale collega’s al wel een vergoeding voor het onderhoud van de werkkledij te bekomen voor alle werknemers. ‘Ongeacht of ze zelf hun kledij onderhouden of dat door het bedrijf laten doen. Een realisatie waar we trots op zijn!’ aldus Anna. 

Nieuwsbrief 

Met de enquête konden de collega’s van Anna ook aangeven of ze in de toekomst op de hoogte gehouden willen worden van de syndicale werking. ‘We spelen dan ook met het idee om een nieuwsbrief in het leven te roepen. We willen het contact warm houden en hen informeren over onze bezigheden.’ En de werkgever? ‘Die begint ons stilaan als gesprekspartner te erkennen zoals het hoort’, besluit Anna. 
Je verbond op sociale netwerken