Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Digitale mogelijkheden en technostress

Uit onderzoek van de KU Leuven en onderwijsvakbonden COC en COV naar digitalisering en beroepsonzekerheid bij onderwijspersoneelsleden blijkt dat meer dan de helft van het onderwijspersoneel in het algemeen eerder positief staat tegenover digitalisering, maar tegelijkertijd kampt ongeveer even veel ook met techno-overlading.

Dat en nog veel meer blijkt uit een bevraging die de KU Leuven organiseerde in samenwerking met de onderwijsvakbonden COC (Christelijke Onderwijscentrale) en COV (Christelijk Onderwijzersverbond).

De resultaten tonen aan dat het onderwijspersoneel in het algemeen eerder positief staat tegenover digitalisering en ook volop met de mogelijkheden ervan aan de slag gaat. In tegenstelling tot andere beroepsgroepen zijn ze er niet ongerust over dat hun beroep zou verdwijnen door digitalisering (6 % tegenover 16,8 %), maar over de inhoud van de job is de onzekerheid wel een pak groter: 68 % van de respondenten verwacht dat hun beroep sterk zal veranderen door digitale evoluties (tegenover 41,3 % bij andere beroepsgroepen). 69 % vreest dat ze in de toekomst taken zullen moeten uitvoeren waar ze nu onvoldoende voor zijn opgeleid (tegenover 42,8 % bij andere beroepsgroepen).

Ook de technostress is groot: 51 % van de respondenten geeft aan dat de digitale technologie hen dwingt om meer te werken dan ze aankunnen. 53 % heeft veel tijd nodig om nieuwe technologieën te begrijpen en te gebruiken en 76 % wijst op de constante nieuwe ontwikkelingen in de technologieën die in hun instelling worden gebruikt.

 “De resultaten sluiten aan bij de oproep die we al veel langer deden en ook blijven doen: digitalisering mag niet leiden tot meer werkdruk en onzekerheid. Geef leraren tijd en ruimte om zich degelijk en continu te professionaliseren zodat ze in hun schoolteam kritisch en deskundig kunnen bepalen op welke manier ze met de toenemende digitalisering om willen gaan”, zeggen Marianne Coopman en Koen Van Kerkhoven. “Nu is het zaak om die zorgen aan te pakken. Digitalisering mag niet tot een overlading van de taken leiden en mag de grote bevlogenheid van de mensen in het onderwijs niet hypothekeren. Onze leden willen zich veilig en bekwaam kunnen voelen bij de keuze en het gebruik van nieuwe digitale tools. Het zijn niet die tools die ons onderwijs moeten sturen. Het zijn de onderwijspersoneelsleden die deskundig moeten kunnen oordelen op welke manier de digitalisering een meerwaarde kan zijn voor de kwaliteit van het onderwijs. Dat vraagt niet alleen financiële middelen, maar ook tijd en ruimte om alle personeelsleden in onderwijs de kans te geven zich grondig en continu bij te scholen.”

Lees hier de persmededeling.

Beluister hier het gesprek in De Ochtend op Radio 1.

Je centrale op sociale netwerken