Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Stakingsaanzegging voor onderwijspersoneel voor 9 november

Het ACV kondigt op 9 november een algemene actie- en stakingsdag aan. Personeelsleden in onderwijs die willen staken, kunnen dat ook doen. 

Samen met VSOA Onderwijs en COV dient COC namelijk een stakingsaanzegging in voor woensdag 9 november. Zo is elk personeelslid in onderwijs dat solidair wil zijn, gedekt. COC-leden die staken, hebben daardoor bovendien recht op een stakersvergoeding. Het is mogelijk om een volledige of een halve werkdag het werk neer te leggen.

Ernstige crisis

De problemen die tijdens deze actie- en stakingsdag worden aangekaart en de bijhorende eisen, zijn ook in het onderwijs en op de gezinnen van het personeel, leerlingen, cursisten en studenten van toepassing. Daarom willen we iedereen de kans geven die mee te onderschrijven.

Het ACV kaart op 9 november aan dat veel mensen het water niet aan de lippen, maar in de neus staat, door de torenhoge rekeningen en facturen. De crisis treft heel wat mensen. Voor wie geen hoog loon verdient en toch geen aanspraak kan maken op het sociale energietarief is de toestand heel ernstig. Dat geldt ook voor singles, alleenstaande ouders, mensen die vaak dure verplaatsingen moeten maken voor het werk … 

Sommige personeelsleden in ons land wachten al maanden op een indexering van hun loon, anderen moeten één of twee bijbaantjes nemen om alles te kunnen betalen. Ook voor gepensioneerden, zieken, invaliden en werkzoekenden die van een zeer lage uitkering, soms onder de armoedegrens, moeten leven, is de toestand zorgwekkend. Dat alles heeft negatieve gevolgen voor de mentale gezondheid van mensen.

Concrete eisen

Met de algemene actie- en stakingsdag van 9 november wil het ACV alle werknemers de mogelijkheid geven om hun ongerustheid en ongenoegen te uiten. Concreet vraagt het ACV volgende zaken:

  • Een prijsplafond voor gas en elektriciteit.
  • Een uitbreiding van het sociale energietarief naar middenlage inkomens en automatische toekenning.
  • Eindelijk volledige gelijkstelling voor de jaarlijkse vakantie en het vakantiegeld van de coronawerkloosheid van dit jaar.
  • Een snelle indexatie van de belastingschijven.
  • Invulling van de volledige enveloppe voor de welvaartsvastheid van de sociale uitkeringen.
  • Een akkoord met werkgevers om de koopkracht van de werknemers te versterken in sectoren en bedrijven waar dat mogelijk is, bovenop de index.
  • Betere vergoedingen voor woon-werk- en werk-werkverkeer.
  • Een snelle doorbraak in de fiscale hervorming, zodat werknemers meer overhouden, de lasten verschuiven naar de sterkste schouders en de rechtvaardige transitie gefinancierd kan worden.

Staken?

Wil jij je solidariteit tonen door te staken, dan kan dat. Door de stakingsaanzegging is elk personeelslid in onderwijs gedekt. Het is mogelijk om een halve of volledige dag het werk neer te leggen.

Als COC-lid heb je bovendien recht op een stakersvergoeding. Om die te krijgen, moet je je stakerskaart invullen en bezorgen aan je provinciale secretariaat.

Je centrale op sociale netwerken