Coronamaatregelen in onderwijs na de kerstvakantie

Na het Nationaal Overlegcomité van 22 december 2021 kwam ook minister Weyts opnieuw samen met de experten en sociale partners van het onderwijs. De minister deelde mee welke maatregelen gelden tot eind januari 2022.

Contactonderwijs en behoud maatregelen

De maatregelen die voor de kerstvakantie van toepassing waren in het onderwijs (CO²-meters, quarantaineregels, ventilatie, digitale vergaderingen …) worden verlengd tot eind januari 2022.

Het enige verschil met de periode voor de kerstvakantie is dat alle onderwijsniveaus in januari weer naar 100% contactonderwijs gaan.

Mondmaskers

De mondmaskerplicht vanaf 6 jaar blijft gehandhaafd. De federale overheid bereidt bovendien een Koninklijk Besluit voor dat de wettelijke basis moet vormen voor die maatregel. Daarmee komt zij tegemoet aan de opmerking van de Raad van State dat er momenteel wettelijk geen mondmaskerplicht voor schoolgaande kinderen van zes tot en met negen jaar van toepassing is, omdat die maatregel van het Overlegcomité van vrijdag 3 december 2021 niet in wetgeving was omgezet.

Extra-murosactiviteiten

Meerdaagse extra-murosactiviteiten met overnachting zijn verboden tot en met 28 januari 2022. Die beslissing laat scholen toe om de annulatieverzekering aan te spreken.

Personalization