COC wil lerarentekort aanpakken

Het Vlaamse onderwijs worstelt al een hele tijd met een lerarentekort. ‘Dat tekort neemt hand over hand toe, ondanks de goede, of goedbedoelde, maatregelen die de vorige en huidige Vlaamse Regering al hebben genomen’ zegt Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal van COC. COC ziet verschillende oorzaken voor het tekort, die verschillen naargelang de loopbaanfase waarin de leraar zich bevindt. ‘We schreven daarover een knipperlichtennota, met een overzicht van de problemen én mogelijke oplossingen.’

In die nota schetst COC een beeld van de mogelijke oorzaken die ze ziet in vijf fasen van de loopbaan van de leraar: keuze, opleiding, start, midden- en eindeloopbaan. COC maakte een inventaris en plaatste knipperlichten op basis van verschillende onderzoekresultaten en ook op basis van input van haar leden. De vakorganisatie biedt in de nota ook werven om op te starten en heel concrete maatregelen. COC is er bijvoorbeeld van overtuigd dat onderwijs moet inzetten op correct gekwalificeerde leraren. Dat zal volgens haar ook de kwaliteit van ons onderwijs ten goede komen.

COC zal de nota breed verspreiden. Koen Van Kerkhoven: ‘We nodigen iedereen uit om onze analyse en voorstellen aandachtig door te nemen. We zijn ervan overtuigd dat we hiermee een constructieve bijdrage leveren aan het debat over een aantrekkelijke loopbaan voor leraren. Het lerarentekort neemt snel dramatische vormen aan en de prille heropleving van de inschrijvingscijfers aan de lerarenopleidingen zullen daar niet veel aan veranderen. Onze belangrijke conclusie is dan ook dat er geen tijd meer te verliezen is. We moeten NU iets doen.’

Meer informatie lees je in de nota en de folder.

Secretaris-generaal had het in De Ochtend bij Radio 1 over de heropstart van het onderwijs na de kerstvakantie, maar ook over de nota lerarentekort:

Om deze video te kunnen bekijken, moet je de marketingcookies aanvaarden.

 

In het nieuws op Radio 1 had hij het over het voorstel van COC om de introductie van een 'propedeuse' in de lerarenopleiding te onderzoeken. Daarnaast kwam ook het recht op 'deconnectiviteit' aan bod. 

Om deze video te kunnen bekijken, moet je de marketingcookies aanvaarden.

 

Om deze video te kunnen bekijken, moet je de marketingcookies aanvaarden.

 

 

 

 

Personalization