Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Word nu lid

FAQ'S en veelgestelde vragen?

Belastingservice: 2024: vragen en antwoorden i.v.m. werkwijze mandaten

Ook dit jaar vult ACV provincie Antwerpen belastingbrieven in, op afspraak en telefonisch via een mandaat.

Hoe kan je via de telefoon iemands belastingbrief invullen?

Dat kan wanneer we een mandaat krijgen van de ACV-leden die van onze belastingservice gebruik willen maken. Door dit mandaat krijgt ACV provincie Antwerpen van deze leden toegang tot het dossier in Tax-on-Web en de fiscale gegevens in MyMinFin.be.  Op basis van deze gegevens kunnen onze medewerkers vanop afstand de aangiftes invullen en doorsturen naar de belastingdienst.

Hoe geef je een mandaat aan ACV provincie Antwerpen?

Dat kan je doen via de website van de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën.

We hebben hiervoor een handleiding (zie: Pdf Handleiding-2023-Fin-Hoe-geef-ik-ACV-provincie-Antwerpen-een-mandaat-om-mijn-belastingaangifte-in-te-dienen) en een instructiefilmpje uitgewerkt (klik hiervoor op de blauwe link). Om dat mandaat in orde te brengen heb je een computer of laptop, een kaartlezer en je eID (identiteitskaart) nodig. Lukt het niet, vraag dan hulp aan jouw familie of vrienden. Voor alle duidelijkheid: wie je hiermee helpt, kan je financiële situatie niet zien.

En dat werkt?

Ja hoor! Sinds vorig jaar hebben reeds honderden succesvol een mandaat verleend. De ACV-leden die vorig jaar reeds een mandaat verleenden aan het ACV, moeten trouwens enkel nog controleren of dat mandaat nog in orde is via:

https://financien.belgium.be/nl/E-services/mandaten

Heb ik met het geven van die volmacht dan ook meteen een afspraak bij ACV provincie Antwerpen?

Neen, een afspraak maken kan je pas nadat je mandaat in orde is. Wij sturen vanaf 29 april 2024 naar alle ACV-leden waarvan we de volmacht ontvingen een e-mail met daarin de link naar een aparte afsprakenagenda. In die agenda kan je kiezen op welke dag en uur een ACV-medewerker je mag bellen om samen jouw belastingaangifte te overlopen en indien nodig aan te vullen of te verbeteren. Na jouw akkoord dient de ACV-medewerker jouw belastingaangifte in en bezorgt je een e-mail met het bedrag dat je terugkrijgt of moet bijbetalen. Indien je een fysieke afspraak wenst te maken, kan je hiervoor bellen naar het ACV (02 244 30 00) of langskomen bij via de ACV–infokiosk.

Tot wanneer heb je de tijd om dit allemaal in orde te brengen?
  • De meeste aangiftes moeten voor 15 juli 2024 ingediend zijn bij de fiscus. Daarom vragen wij om voor alle types belastingenbrieven een afspraak te maken tijdens de onze belastingservice van 4 tot en met 28 juni 2024. De types die het ACV behandelt, zijn:
  • Voorstel van Vereenvoudigde Aangifte (VVA – vooraf ingevuld)
  • aangifte met een hypothecaire lening (woonlening)
  • aangifte zonder hypothecaire lening
  • aangifte grensarbeiders (wonen in België, werken in Nederland)
Hoeveel brieven kan je laten invullen tijdens een afspraak?

Tijdens een afspraak wordt één belastingbrief ingevuld. Wil je meerdere brieven laten invullen of nakijken, bijvoorbeeld van de ouders, je kind … dan moet je telkens een aparte afspraak maken. Uiteraard moeten ook voor deze mensen de mandaten in orde zijn en moeten ze lid zijn van het ACV.

Dus voor alle duidelijkheid: ik ben getrouwd, wat doe ik dan?

Als je getrouwd of wettelijk samenwonend bent en een gemeenschappelijke aangifte moet doen, maak je één afspraak, maar zorg je dat zowel van jezelf als van je partner de mandaten in orde zijn.

Ben je in de loop van het jaar 2023 gehuwd of ben je dan wettelijke gaan samenwonen, maak dan twee afspraken, één op jouw naam en één op naam van je partner (omdat je dan nog elk een aparte aangifte hebt).

Ben je feitelijk samenwonend en heb je elk een aparte aangifte, dan maak je twee afspraken en zorg je evenzeer dat van beide partners de volmacht in orde is.

En in verband met kinderen?

Als je zoon of dochter inwoont en eigen inkomsten heeft, dan moet hij/zij ons ook een volmacht verlenen. Zo kunnen we nakijken of hij/zij al dan niet ten laste is. Waren die eigen inkomsten in 2021 hoger dan € 7965 bruto? Maak dan ook voor hen een aparte afspraak.

Tot slot, heb ikzelf nog toegang tot ‘Tax-on-Web’ eens ik een volmacht heb gegeven?

Zeker! Je blijft zelf verantwoordelijk voor je aangifte. Ook wanneer je een volmacht geeft, kan je ten alle tijden zelf in Taks-on-Web om alles te controleren en/of aan te passen. Bovendien heb je altijd de mogelijkheid om die volmacht ongedaan maken.

Heb je toch nog vragen over deze werkwijze, stuur dan gerust een mailtje naar: belastingen.antwerpen@acv-csc.be.

 

Wij helpen je graag verder!

Team ACV Belastingservice

 

ACV Provincie Antwerpen