Wat verandert vanaf 1 januari 2025?
Een nieuw jaar, nieuwe regels. We lijsten hier enkele van de belangrijke wijzigingen op 1 januari 2025 ingegaan zijn. Zo zijn er belangrijke veranderingen voor werknemers en gepensioneerden.
Werknemers
Indexering lonen
In heel wat sectoren volgt in januari een indexering van de lonen. Dat is het geval voor meer dan 1 miljoen werknemers:
- Aanvullend paritair comité voor bedienden (PC 200)
- Horecapersoneel (PC 302)
- Voedingsnijverheid (PC 118 en 220)
- Wegvervoer en logistiek voor rekening van derden (PC 140.03)
De uitkeringen stijgen in februari met zo'n 2% in stijgen. Andere sectoren waar het systeem van indexering wordt toegepast komen ook later aan de beurt. Zo zullen de social profit en de overheidssector allicht volgen in maart.
Vakantiedagen overdragen
Kon je je vakantiedagen van 2024 niet opnemen door ziekte, een arbeidsongeval, moederschapsrust of vaderschapsverlof, geboorte-adoptie-pleegouder- of zorgverlof? Dan kan je die vanaf 2025 overdragen naar het volgend jaar.
Het gaat dan bijvoorbeeld ook over ziektedagen tijdens je vakantie. Die kan je sinds begin 2024 onder bepaalde voorwaarden een later tijdstip opnemen. Lees verder.
Uitbetaling geboorteverlof
Dat krijg je vanaf 1 januari 2025 niet langer op het eind van je verlofperiode maar maandelijks uitbetaald. Check alle info over het geboorteverlof.
Pleegouderverlof en adoptieverlof uitgebreid
Als pleeg- of adoptieouder heb je recht op 6 weken adoptie- en pleegouderverlof. Daarnaast kan je een bijkomend krediet verdelen onder beide ouders. Dat bijkomend krediet verhoogde in 2023 al eens naar 3 weken en gaat vanaf 1 januari naar 4 weken. Meer over adoptie- en pleegzorgverlof.
Tijdelijke werkloosheid voortaan enkel digitaal
Vanaf 1 januari 2025 zijn alle werknemers die tijdelijk werkloos zijn verplicht om de elektronische controlekaart eC3.2 te gebruiken. Ontdek er alles over op www.hetacv.be/ec3.2.
Pensioenen
Hogere wettelijke pensioenleeftijd
De wettelijke pensioenleeftijd stijgt op 1 januari 2025 naar 66 jaar voor wie geboren is vanaf 1 januari 1960.
Het optrekken van de pensioenleeftijd heeft ook gevolgen voor de landingsbanen. Wie tot zijn 66e blijft werken, zal tot dan in een landingsbaan willen blijven. Normaalgezien is dat geen probleem. Maar opgelet: gaf je in je aanvraagformulier voor je landingsbaan bij de RVA als einddatum je 65ste verjaardag op? Neem dan voor alle zekerheid contact op met je lokaal RVA-kantoor om je landingsbaan te verlengen.
Gewaarborgd minimumpensioen: strengere voorwaarden
Vanaf 1 januari 2025 zijn er enkele wijzigingen in het gewaarborgd minimumpensioen. Als werknemer moet je voortaan voldoen aan de voorwaarde van effectieve tewerkstelling om de verhoging van het pensioen tot het gewaarborgde pensioen te verkrijgen. De periodes van deeltijdse tewerkstelling van vóór 2002 worden wel opgewaardeerd.
Pensioenbonus
Blijf je na de vroegste datum waarop je met pensioen kan gaan werken, dan kan je gedurende maximum 3 jaar een pensioenbonus opbouwen. Goed om te weten:
- Elke gewerkte dag in België na je vroegste pensioendatum telt mee.
- Bruto is netto. De pensioenbonus is volledig vrijgesteld van belastingen.
- Je kan pas een bonus opbouwen vanaf 1 juli 2024 en je mag pas ten vroegste vanaf 1 januari 2025 met pensioen gaan.
Aanvullende pensioenen
De wet op de aanvullende pensioenen bepaalt dat werknemers recht hebben op een gegarandeerd rendement. Vanaf 1 januari 2025 geldt een rendementsgarantie van 2,50% in plaats van 1,75% vroeger.
Worden duurder
- Dienstencheques: de prijs van de dienstencheques gaat in Vlaanderen vanaf 1 januari 2025 van 9 naar 10 euro en de fiscale aftrek van 1,80 euro per dienstencheque wordt geschrapt. Het gaat dus om een prijsverhoging van 2,80 euro per cheque. De overheid past 19,07 euro per cheque bij.
- Kinderopvang: de ouderbijdrage in de inkomensgerelateerde kinderopvang wordt geïndexeerd met 3,6%
- Treintickets worden vanaf 1 februari geïndexeerd. Later dit jaar komt er een nieuw tariefbeleid. Het is nog niet helemaal duidelijk wat er allemaal veranderd, behalve dat de senioren- en jongerentickets zouden verdwijnen.
- Elektriciteit: gezinnen zullen gemiddeld zo'n 40 euro per jaar meer betalen door een verhoging van de tarieven van Elia, de netbeheerder.
- Ziekenhuizen: vanaf 2025 kunnen artsen in het ziekenhuis terug meer ereloonsupplementen aanrekenen. De ziekenhuizen zijn vrijer kamersupplementen aanrekenen.
Varia
- Bedrijfswagens met benzine- of dieselmotor zijn vanaf 2025 nog maar voor 75% fiscaal aftrekbaar. Elk jaar gaat daar 25% af, zodat ze in 2028 niet meer fiscaal aftrekbaar zijn. Elektrische voertuigen die vóór 1 januari 2027 besteld worden blijven wel nog voor 100% fiscaal aftrekbaar.
- Ketenaansprakelijkheid: aannemers zijn vanaf 1 januari 2025 verplicht om aan hun rechtstreeks onderaannemers documenten op te vragen als die met derdelanders werken. Deze documenten moeten ter beschikking worden gehouden van de sociale inspectiediensten. In geval van illegale tewerkstelling is de (hoofd)aannemer mee aansprakelijk.
- Uitbreiding van sluitingsvergoeding: voortaan kunnen ook werknemers van ondernemingen zonder handels- of industriële finaliteit beroep op doen op het Sluitingsfonds.
- Klokkenluiders in bedrijven: jaarlijkse berekening van drempel van 50 werknemers. Hiermee wordt nauwer toegezien op de verplichting van bedrijven met meer dan 50 werknemers om een procedure, meldkanaal en opvolging te voorzien.