Tien jaar cao 104
Samen voor betere werkomstandigheden!
Meer dan een lege doos!
Op 1 januari 2013 verscheen cao 104 als een werkgelegenheidsplan ter compensatie voor het eenzijdig optrekken van de pensioenleeftijd. Deze cao heeft een duidelijk doel: de tewerkstelling van werknemers, en dan vooral van 45-plussers, de hoogte in trekken. In de praktijk is dit niet altijd even gemakkelijk te bereiken, waardoor de ontgoocheling bij ondernemingen en militanten soms hoog zit. Toch blijft het ACV op deze tiende verjaardag van cao 104 positief en willen we bewijzen dat het werkgelegenheidsplan meer is dan een lege doos!
Samen voor werkbaar werk
Op deze tiende verjaardag focust het ACV op een leeftijdsbewust personeelsbeleid. Waarbij we rekening houden met werknemers, ongeacht hun leeftijd, zodat ze langer gezond, gemotiveerd, productief en duurzaam aan de slag blijven! Onze eerdere inspanningen hebben werkbaar werk op de kaart gezet en nu blijven we gaan voor maatregelen die de werkkwaliteit voor álle werknemers verbeteren! Daarin worden we gesterkt door de sectoren die specifieke sectorcao's rond werkbaar werk afsluiten.
Pas het werkgelegenheidsplan toe op je werkvloer!
Hoe kan je hier zelf mee aan de slag? In vijf stappen leggen we uit hoe je het werkgelegenheidsplan in je onderneming kan uitbreiden of hoe je onderneming meer kan inzetten op een beleid rond werkbaar werk.
-
1. Bereid je werkgelegenheidsplan voor
Een goede voorbereiding is het halve werk! Wacht niet tot de werkgever zelf een voorstel maakt rond een werkgelegenheidsplan, bespreek het al met de kern van de onderneming. Evalueer het huidige werkgelegenheidsplan en bepaal de nieuwe maatregelen die jullie willen realiseren. Bovendien kan je zelf de onderneming in kaart brengen (of vraag hiervoor hulp aan de Samenwerker van je provincie).
Maak alvast een analyse van de leeftijdspiramide, de sociale balans of maak een syndicale bevraging op. Probeer daarnaast af te toetsen met militanten uit andere bedrijven. Want ideeën uitwisselen werkt inspirerend! -
2. Richt een werkgroep op voor je werkgelegenheidsplan
In een werkgroep kan je maatregelen uitwerken. Probeer zoveel mogelijk diverse profielen te verzamelen zoals werkgeversvertegenwoordigers, militanten, arbeidsarts/preventie-adviseur en collega’s uit verschillende afdelingen.
Spreek in deze werkgroep af wat jullie visie op CAO 104 en werkbaar werk is binnen de onderneming. Daarna kan je sensibiliseren en draagvlak creëren bij collega’s. In deze werkgroep kunnen jullie knelpunten en oorzaken in het werk detecteren om dan samen te gaan brainstormen over mogelijke oplossingen. -
3. Bepaal de prioriteiten en deadlines van de werkgroep
Het is onmogelijk om alle knelpunten tegelijkertijd aan te pakken. Bepaal daarom in de werkgroep wat jullie prioriteiten zijn. Koppel hier een timing aan vast en bepaal wie verantwoordelijk is voor welke actielijn. Op die manier heb je een rechtstreeks aanspreekpunt.
Tip: neem enkele maatregelen van CAO 104 (geheel of gedeeltelijk) op in het Jaarlijks Actieplan of het Globaal Preventieplan. Daardoor komt er extra opvolging door het CPBW en de preventie-adviseur en moedigt je werkgever meer aan om actie te ondernemen.
-
4. Voer het actieplan uit en communiceer
Communiceer de inspanningen van de werkgroep naar jullie collega's, zeker bij het uitrollen van de maatregelen en de acties. Maak een communicatieplan op zodat het duidelijk is voor je collega’s welke acties er in werking treden en waarom. Zo verlaag je de drempel om gebruik te maken van bepaalde maatregelen. -
5. Evalueer wat je met de werkgroep bereikt hebt
Plan een uitgebreide evaluatie van de maatregelen en de acties in. Zo zie je wat er gewerkt heeft, welke maatregelen bijsturing nodig hebben, welke nieuwe problematieken eventueel opduiken die aandacht vragen, ...
Je staat er niet alleen voor!
Werk maken van een degelijk werkgelegenheidsplan vergt veel moeite, maar het is zeker geen onbegonnen werk! Als militant sta je er nooit alleen voor: doe daarom beroep op een ACV-Samenwerker. Zij hebben de expertise in huis om jullie te begeleiden bij jullie CAO 104 of een beleid rond werkbaar werk.