Pensioenbijdragen voor je studiejaren

©Shutterstock

Je kunt je studiejaren laten meetellen als loopbaanjaren om zo recht te hebben op een volledig pensioen.

Volledige loopbaan

Om een 'volledige' loopbaan te bereiken en dus recht te hebben op een volledig pensioen moet je 45 jaar werken. Als je lang naar school gaat, is de kans klein dat je een volledige loopbaan opbouwt.

Je kunt je studiejaren laten regulariseren en dus laten meetellen als loopbaanjaren als je daar vrijwillig pensioenbijdragen voor betaalt.

Studiejaren afkopen

Komen in aanmerking:  de studiejaren vanaf 1 januari van het jaar waarin je 20 jaar werd tot de einddatum van je studies komen in aanmerking. Bijkomende voorwaarden:

  • de regularisering geldt enkel voor werknemers uit de privé
  • je krijgt hiervoor na het beëindigen van je studies 10 jaar de tijd

De berekening is als volgt: om 1 studiejaar te laten meetellen, betaal je 12 x 7,5% van het nationaal gewaarborgd minimummaandloon van de maand waarin je de aanvraag doet. De betaling kan in 1 keer of gespreid worden over een periode van maximum 5 jaar. Men rekent dan wel een intrest van 6,5% per jaar aan. De betaalde bijdragen zijn fiscaal aftrekbaar.

Aanvraag 

De aanvraag voor regularisatie verloopt via de Federale Pensioendienst. Je kan dit schriftelijk doen door een aangetekende brief te versturen naar Federale Pensioendienst, Zuidertoren, Europaesplanade 1, 1060 Brussel. Of online via mypension.be

Meer info over de regularisatie van de studieperioden? Surf naar de website van de Federale Pensioendienst.

More Info

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.