Vlaams opleidingsverlof

©Shutterstock

Het Vlaams opleidingsverlof geeft je het recht om een erkende opleiding te volgen en met behoud van je loon afwezig te blijven van je werk.

Wat is Vlaams opleidingsverlof?

Werk je in de privésector en in een onderneming in Vlaanderen? En wil je vorming volgen? Dan kan je Vlaams opleidingsverlof (VOV) opnemen. Opgelet: werk je in het Brussel Hoofdstedelijk gewest, dan geldt de regeling van het betaald educatief verlof (BEV). 

Het VOV geeft je als werknemer het recht om opleidingen te volgen waarbij je met behoud van loon afwezig mag blijven van je werk. Je kiest zelf welke opleiding je volgt, maar je moet rekening houden met volgende voorwaarden:

  • Het moet gaan om een erkende arbeidsmarktgerichte of een loopbaangerichte opleiding. Een overzicht vind je terug in de Vlaamse opleidingsdatabank.  
  • Je werkgever moet je afwezigheid kunnen inplannen. Als je VOV wil opnemen, contacteer je dus best je vakbondsafgevaardigde of personeelsdienst.

Wie heeft recht op Vlaams opleidingsverlof?

Om aanspraak te maken op Vlaams opleidingsverlof moet je:

  • Als werknemer tewerkgesteld zijn in Vlaanderen in een privéonderneming. 
  • Een arbeidsovereenkomst hebben.
  • Minstens halftijds werken. 

Vlaamse opleidingsdatabank

Wil je een opleiding volgen? Raadpleeg de Vlaamse opleidingsdatabank. Naast een overzicht van erkende opleidingen, vind je meer informatie over de inhoud van de opleidingen en de diverse aanmoedigingsmaatregelen.

Selecteer de gewenste opleiding en schrijf je in bij een opleidingsverstrekker. Meld dat je de opleiding wil volgen met Vlaams Opleidingsverlof (VOV) en vraag om je inschrijvingsattest.

Op hoeveel uren opleidingsverlof heb je recht?

Dat hangt af van je arbeidsregime:

  • Wie voltijds werkt, kan jaarlijks tot 125 uur vormingsverlof opnemen.
  • Werk je minstens halftijds, dan berekent men het aantal uur pro rata en op basis van je tewerkstelling in september. Werk je halftijds, dan heb je 62,5 uur vormingsverlof. Werk je 75%, dan heb je recht op 93,75 uren VOV.

Het recht van 125 uur per jaar geldt voor elke arbeidsmarktgerichte opleiding. Je mag meerdere opleidingen kiezen om zo je recht maximaal te gebruiken.  

Wat met je loon?

Voor de dagen waarop je afwezig bent door opleidingsverlof behoud je dankzij het Vlaams opleidingsverlof je loon. Er is wel een maximumbedrag

De werkgever betaalt je je loon en krijgt een tegemoetkoming van de Vlaamse overheid. Het actuele grensbedrag en het forfait dat je werkgever terugbetaald krijgt, vind je op www.vlaanderen.be. Of je kan bellen naar de gratis Vlaamse Infolijn 1700.

Heb je recht op maaltijdcheques, dan krijg je die ook voor de dagen waarop je opleidingsverlof neemt. Dit is enkel het geval wanneer de vorming samenvalt met je normale werkuren.

Meer informatie over het Vlaams Opleidingsverlof (VOV) vind je op de website van de Vlaamse overheid

More Info

  • Nood aan loopbaanoriëntering
  • Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid.  Bestel de Wegwijzer.
  • Militant? 

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.