Geboorteverlof
Sinds begin 2023 heb je recht op 20 dagen geboorteverlof!
Hoe zit het met het geboorteverlof?
Papa of meemoeder geworden? Gefeliciteerd! Er komt heel wat op jullie af. Gelukkig heb je hebt als werknemer én zelfstandige recht op geboorteverlof!
Check hier hoe je het geboorteverlof kan opnemen en hoe het zit met je loon en de uitkering.
-
Hoe lang, onder welke vorm en voorwaarden kan je geboorteverlof opnemen?
Vanaf 1 januari 2023 heb je als vader of partner van de moeder na de geboorte van het kind recht op 20 dagen geboorteverlof.
- Je mag de 20 dagen geboorteverlof opnemen binnen de 4 maanden na de bevalling. Je bent niet verplicht om 20 dagen op te nemen.
- Je hoeft de 20 dagen niet in één keer op te nemen. Je kunt ze naar jouw keuze spreiden over een periode van 4 maanden vanaf de bevalling.
- De dag van de bevalling geldt als eerste dag van die periode van vier maanden.
Dit recht geldt voor zowel deeltijds als voltijdse werknemers. Ook zelfstandigen hebben er recht op!
Opgelet: is je kindje geboren vóór 1 januari 2023? Dan val je nog onder de oude regeling en heb je recht op 15 dagen geboorteverlof.
-
Hoe vraag je geboorteverlof aan?
Je moet het geboorteverlof aanvragen bij je werkgever. Verwittig dus eerst je werkgever. Als je naam als vader of meemoeder in de geboorteakte staat, is de geboorteakte voldoende om je geboorteverlof aan te vragen.
-
Ik neem geboorteverlof op. Hoe zit het met mijn loon en de uitkering?
De eerste 3 dagen wordt je volledige loon nog door je werkgever betaald. Voor de resterende dagen ontvang je een uitkering van het ziekenfonds. Die uitkering bedraagt 82 % van je begrensde brutoloon.
Je moet voor beide regelingen dus bij je ziekenfonds aankloppen om een uitkering te ontvangen. De meeste ziekenfondsen hebben daar standaardformulieren voor. Je ziekenfonds zal dan zelf contact opnemen met je werkgever om de correcte loongegevens te ontvangen. -
Ik neem geboorteverlof. Ben ik beschermd tegen ontslag?
Ja, als je gebruik maakt van het recht op geboorteverlof ben je beschermd tegen ontslag. Je werkgever mag je arbeidsovereenkomst niet eenzijdig verbreken als je je geboorteverlof aanvraagt.
Je werkgever mag je arbeidsovereenkomst niet eenzijdig verbreken als je je geboorteverlof aanvraagt. Dit geldt voor de priode die ingaat op het ogenblik van de schriftelijke aanvraag van het nemen van geboorteverlof tot 5 maanden na die kennisgeving.Je werkgever kan je dus niet ontslaan naar aanleiding van je geboorteverlof. Ook mag het geen reden zijn om je contract niet te verlengen, bijvoorbeeld in geval van interimwerk.
Je kan wel ontslag krijgen als daar een gegronde reden voor is.
Ook interessant
Meer tijd nodig om voor je kind te zorgen?
Het ACV helpt je op weg! Lees de meer uitbreide informatie rustig na in onze brochures:
More Info
- Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid.
-
Militant?
- Ga een kijkje nemen op www.hetacv.be/militant en consulteer er de Wegwijzer Sociale Wetgeving (login nodig)
- Lees Vakbeweging digitaal
- Ontdek ook het aanbod van De Vormers.
PC 312-Warenhuizen
Vaderschapsverlof
Sinds 1 januari 2021 heb je als vader of partner van de moeder na de geboorte van het kind recht op 15 dagen geboorteverlof! 💚