Klein verlet
Moet je naar een huwelijk of een begrafenis? Door klein verlet kan je geldig afwezig zijn van het werk.
Wat is klein verlet?
Bij specifieke gebeurtenissen mag je afwezig blijven van het werk: 'klein verlet'. Je verwittigt je werkgever vooraf (of toch zo spoedig mogelijk) en krijgt je loon doorbetaald. Je moet je afwezigheidsdagen wel gebruiken voor het doel waarvoor ze werden toegestaan. Als je wettelijk samenwoont, heb je dezelfde rechten als gehuwde werknemers. Bij rouwverlof is er geen onderscheid tussen feitelijk en wettelijk samenwonen. Werk je deeltijds, dan mag je afwezig zijn met behoud van loon op dagen dat je normaal zou hebben gewerkt.
💡 Je vindt hier eerst de meer algemene regels, de info voor je sector vind je helemaal onderaan.
💡 Bereken nu zelf je vakantiedagen!
Met deze handige tool bereken je zelf op hoeveel dagen vakantie je recht hebt!
Voor welke gebeurtenissen krijg je klein verlet?
En hoe zit de algemene regeling precies in elkaar? Hoeveel dagen krijg je bij welke gebeurtenis en wat zijn de voorwaarden? 👇
-
Klein verlet om een huwelijk bij te wonen
- van de werknemer: 2 dagen, door de werknemer te kiezen tijdens de week waarin de gebeurtenis plaatsvindt of tijdens de daaropvolgende week.
- van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e), van een broer, zus, schoonbroer, schoonzus, van de vader, moeder, schoonvader, schoonmoeder, van een kleinkind van de werknemer: de dag van het huwelijk.
In het kader van langdurige pleegzorg (minstens 6 maanden) worden de familiebanden met het pleegkind beschouwd als de familiebanden met het (eigen) kind. Zo wordt de pleegbroer gelijkgesteld met de broer, de pleegvader met de vader, enzovoort. Opgelet: bij huwelijk na de periode pleegzorg geldt dit enkel als het pleegkind minstens 3 jaar ononderbroken in het pleeggezin verbleef.
- van de werknemer: 2 dagen, door de werknemer te kiezen tijdens de week waarin de gebeurtenis plaatsvindt of tijdens de daaropvolgende week.
-
Rouwverlof: klein verlet bij overlijden
De wetgeving voorziet dat je alle dagen rouwverlof op een ander ogenblik kan opnemen als je werkgever akkoord gaat.
- Van de partner of van een kind van de werknemer of van de partner: 10 dagen. De eerste 3 dagen zijn op te nemen in de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt de dag van de begrafenis. De overige 7 dagen mag de werknemer vrij opnemen binnen het jaar na het overlijden.
- Van een pleegkind:
- 10 dagen als de werknemer pleegouder is of was in het kader van langdurige pleegzorg (langer dan 6 maanden). De eerste 3 dagen op te nemen in periode tussen overlijden en begrafenis. Resterende 7 dagen vrij op te nemen binnen het jaar na het overlijden.
- Bij kortdurende pleegzorg (korter dan 6 maanden) hebben pleegouders recht op 1 dag rouwverlof, op te nemen op de dag van de begrafenis.
- Van de vader, moeder, schoonvader, stiefvader, schoonmoeder, stiefmoeder van de werknemer of van de partner: 3 dagen, te kiezen tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt met de dag van de begrafenis.
In het kader van langdurige pleegzorg (minimum 6 maanden) worden de familiebanden met het pleegkind beschouwd als de familiebanden met het (eigen) kind. Zo wordt de pleegvader gelijkgesteld met de vader, de pleegmoeder met de moeder, enzovoort. Dit geldt zowel bij overlijden tijdens als na de periode pleegzorg.
- Van een broer, zus, schoonzus, schoonbroer, grootvader, grootmoeder, kleinkind, van een overgrootvader, een overgrootmoeder, van een achterkleinkind, van een schoonzoon of schoondochter van de werknemer of van de partner
- als de overleden persoon bij de werknemer inwoont: 2 dagen, te kiezen tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt met de dag van de begrafenis.
- als de overleden persoon niet bij de werknemer inwoont: de dag van de begrafenis.
In het kader van langdurige pleegzorg (minimum 6 maanden) worden de familiebanden met het pleegkind beschouwd als de familiebanden met het (eigen) kind. Zo wordt de pleegbroer gelijkgesteld met de broer, de pleeggrootvader met de grootvader, enzovoort. Opgelet: bij overlijden na de periode pleegzorg geldt dit enkel als het pleegkind minstens 3 jaar ononderbroken in het pleeggezin verbleef.
- Van het overlijden van een pleegkind:
- 10 dagen als de werknemer pleegouder is of was in het kader van langdurige pleegzorg (langer dan 6 maanden). De eerste 3 dagen op te nemen in periode tussen overlijden en begrafenis. Resterende 7 dagen vrij op te nemen binnen het jaar na het overlijden.
- Bij kortdurende pleegzorg (korter dan 6 maanden) hebben pleegouders recht op 1 dag rouwverlof, op te nemen op de dag van de begrafenis.
Voor het rouwverlof verstaan we onder partners: echtgenoten of samenwonende partners (feitelijk én samenwonend).
-
Klein verlet voor een communie of feest vrijzinnige jeugd
- Plechtige communie van een (pleeg)kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e): de dag van de plechtigheid (wanneer deze valt op een zondag, feestdag, of gewone inactiviteitsdag: de gewone activiteitsdag die onmiddellijk aan de gebeurtenis voorafgaat of erop volgt).
- Deelname van een (pleeg)kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e) aan het feest van de vrijzinnige jeugd daar waar dit feest plaatsvindt: de dag van het feest (wanneer dit samenvalt met een zondag, feestdag of gewone inactiviteitsdag: de gewone activiteitsdag die onmiddellijk aan de gebeurtenis voorafgaat of erop volgt).
Opgelet: bij plechtigheid na de periode pleegzorg geldt dit enkel als het pleegkind minstens 3 jaar ononderbroken in het pleeggezin verbleef.
- Plechtige communie van een (pleeg)kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e): de dag van de plechtigheid (wanneer deze valt op een zondag, feestdag, of gewone inactiviteitsdag: de gewone activiteitsdag die onmiddellijk aan de gebeurtenis voorafgaat of erop volgt).
-
Klein verlet bij officiële verplichtingen
- Deelneming aan een jury, oproeping als getuige vóór de rechtbank of persoonlijke verschijning op aanmaning van de arbeidsrechtbank: de nodige tijd, met een maximum van 5 dagen.
-
Uitoefening van het ambt van bijzitter
- in een hoofdstembureau of enig stembureau bij de parlements-, provincieraads- en gemeenteraadsverkiezingen: de nodige tijd, met een maximum van 5 dagen.
- in een van de hoofdbureaus bij de verkiezing van het Europese Parlement: de nodige tijd, met een maximum van 5 dagen.
- in een hoofdbureau voor stemopneming bij de parlements-, provincieraads- en gemeenteverkiezingen: de nodige tijd, met een maximum van 5 dagen.
- Deelneming aan een jury, oproeping als getuige vóór de rechtbank of persoonlijke verschijning op aanmaning van de arbeidsrechtbank: de nodige tijd, met een maximum van 5 dagen.
-
Klein verlet bij priesterwijding of intrede
Priesterwijding of intrede in het klooster van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e), van een broer, zus, schoonbroer of schoonzus van de werknemer: de dag van de plechtigheid.
Vakantieboekje 2024
Welke soorten vakantie bestaan er? Hoeveel vakantiedagen heb je? En hoe wordt je vakantiegeld eigenlijk berekend? Download het vakantieboekje 2024 en krijg een antwoord op al je vragen!
💡 Dankzij de interactieve pdf klik je eenvoudig door in de inhoudstafel!
Militant? Download ook de vakantie-affiche!
Extra beeldmateriaal vakantieboekje
Maak het vakantieboekje mee bekend in je e-mailhandtekening, of gebruik de banners.
💡 Veel van de regels hangen af van de sector waarin je werkt. Kies daarom nu je sector om meteen informatie op maat te krijgen. 👇
PC 312-Warenhuizen
Zoals voorzien in de wet krijg je betaalde vrije dagen voor bijzondere gebeurtenissen (zoals huwelijk, geboorte, overlijden van familieleden…).
Samenwonenden worden gelijkgesteld met echtgenoten, op voorwaarde dat zij dezelfde woonplaats hebben.
Een overzicht van de omstandigheden waarvoor je extra verlof krijgt:
- Huwelijk van de werknemer: 3 dagen, door de werknemer te kiezen tijdens de week waarin de gebeurtenis plaatsvindt of tijdens de daaropvolgende week. Na 1 jaar dienst heeft men bij Carrefour recht op de dag van het huwelijk en 5 opeenvolgende werkdagen.
- Huwelijk van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e), van een broer, zuster, schoonbroer, schoonzuster, van de vader, moeder, schoonvader, stiefvader, schoonmoeder, stiefmoeder, van een kleinkind van de werknemer: de dag van het huwelijk.
- Geboorte van een kind: De werknemer heeft recht op 10 dagen ‘buitengewoon verlof’ bij de geboorte van een door hem erkend kind. Die 10 dagen zijn op te nemen binnen de 4 maanden na de geboorte (vaderschapsverlof).
Drie van de tien dagen worden betaald door de werkgever, de overige zeven vallen ten laste van het ziekenfonds. - Adoptie van een kind: De werknemers die in het kader van een adoptie een kind in zijn gezin opneemt, heeft recht op 4 weken verlof (6 weken indien het kind bij het begin van het adoptieverlof jonger is dan 3 jaar). Die verlofperiodes worden verdubbeld in duur wanneer het kind gehandicapt is (minstens 66% of 4 punten op pijler 1 van de medisch-sociale schaal gebruikt inzake kinderbijslag).
Dit verlof moet worden opgenomen binnen 2 maanden na de inschrijving van het kind als deel uitmakend van het gezin.
Het verlof moet niet noodzakelijk voor het maximum aantal dagen opgenomen worden. Het moet wel in één keer opgenomen worden, en moet minstens één week, of een meervoud van weken, omvatten. Het recht vervalt wanneer het kind 8 jaar wordt. - Priesterwijding of intrede in het klooster van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e), van een broer, zuster, schoonbroer of schoonzuster van de werknemer: de dag van de plechtigheid.
- Overlijden van de echtgenoot of echtgenote, van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e), van de vader, moeder, schoonvader, stiefvader, schoonmoeder, stiefmoeder van de werknemer: drie dagen, te kiezen tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt met de dag van de begrafenis.
- Overlijden van een broer, zuster, schoonzuster, schoonbroer, grootvader, grootmoeder, kleinkind, van een overgrootvader, een overgrootmoeder, van een achterkleinkind, van een schoonzoon of schoondochter die bij de werknemer inwoont: twee dagen, te kiezen tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt met de dag van de begrafenis.
- Overlijden van een broer, zuster, schoonzuster, schoonbroer, grootvader, grootmoeder, kleinkind, van een overgrootvader, een overgrootmoeder, van een achterkleinkind, van een schoonzoon of schoondochter die niet bij de werknemer inwoont: de dag van de begrafenis.
- Plechtige communie van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e): de dag van de plechtigheid (wanneer deze samenvalt met een zondag, feestdag, of gewone inactiviteitsdag: de gewone activiteitsdag die onmiddellijk aan de gebeurtenis voorafgaat of erop volgt).
- Deelneming van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e) aan het feest van de vrijzinnige jeugd daar waar dit feest plaatsvindt: de dag van het feest (wanneer dit samenvalt met een zondag, feestdag of gewone inactiviteitsdag: de gewone activiteitsdag die onmiddellijk aan de gebeurtenis voorafgaat of erop volgt).
- Verblijf van de dienstplichtige werknemer in een rekruterings- en selectiecentrum of in een militair hospitaal ten gevolge van zijn verblijf in een rekruterings- of selectiecentrum: de nodige tijd, met een maximum van 3 dagen.
- Verblijf van de werknemer-gewetensbezwaarde op de administratieve Gezondheidsdienst of in een van de verplegingsinrichtingen, die overeenkomstig de wetgeving over het statuut van de gewetensbezwaarden door de Koning zijn aangewezen: de nodige tijd, met een maximum van 3 dagen.
- Bijwonen van een bijeenkomst van de familieraad, bijeengeroepen door de vrederechter: de nodige tijd, met een maximum van één dag.
- Deelneming aan een jury, oproeping als getuige vóór de rechtbank of persoonlijke verschijning op aanmaning van de arbeidsrechtbank: de nodige tijd, met een maximum van 5 dagen;
- Uitoefening van het ambt van bijzitter in een hoofdstembureau of enig stembureau bij de parlements-, provincieraads- en gemeenteraadsverkiezingen: de nodige tijd.
- Uitoefening van het ambt van bijzitter in een van de hoofdbureaus bij de verkiezing van het Europese Parlement: de nodige tijd, met een maximum van 5 dagen.
- Uitoefening van het ambt van bijzitter in een hoofdbureau voor stemopneming bij de parlements-, provincieraads- en gemeenteverkiezingen: de nodige tijd, met een maximum van 5 dagen.
- Werknemers bij Carrefour die verhuizen krijgen één dag klein verlet mits ze een attest van de gemeente kunnen voorleggen.