Praktische info tijdskrediet en thematisch verlof
Alles wat je moet weten over tijdskrediet en thematisch verlof.
Welke vormen van loopbaanonderbreking zijn er?
-
Wat is tijdskrediet?
Dankzij tijdskrediet kan je minder werken of voor een bepaalde tijd stoppen met werken zonder je werk te verliezen. Voldoe je aan de voorwaarden, dan krijg je ook een tegemoetkoming via de RVA.
Je kan enkel nog tijdskrediet met motief opleiding of zorg opnemen.
Tijdskrediet zorg kan je gebruiken om
- te zorgen voor je kind
- om medische bijstand aan een ziek familielid te verlenen
- of als palliatieve zorg.
Tot slot bestaat ook het systeem van landingsbanen waardoor je op het einde van je loopbaan in aanmerking kan komen om minder te gaan werken.
-
Wat is thematisch verlof?
Wil je tijd om te zorgen voor een kind of ziek familielid? Dan kan je tijdskrediet of thematisch verlof opnemen.
Thematisch verlof is mogelijk als:
- Ouderschapsverlof
- Verlof voor medische bijstand of zorgverlof
- Zorgverlof bij hospitalisatie van je kind
- Palliatief zorgverlof
- Mantelzorgverlof
Tijdskrediet en thematisch verlof staan los van elkaar. Je kan beide op verschillende tijdstippen opnemen in de volgorde die je verkiest.
-
Wat is een landingsbaan?
Wil je op het eind van je carrière minder gaan werken? Dan kan je kijken of je in aanmerking komt voor een landingsbaan.
Dit is een vorm van tijdskrediet waarbij je 1/2 of 1/5 minder gaat werken en een uitkering krijgt via de RVA. Check alle info op de pagina landingsbaan.
Alles wat je over tijdskrediet moet weten
Wil je tijdskrediet opnemen? Ontdek hier of je in aanmerking komt, hoe je het aanvraagt en wat de impact op je inkomen is! Werk je in Vlaanderen? Check dan zeker ook de info over de Vlaamse aanmoedigingspremie!
⚠️ Vanaf 1 juli: aanvraag / verlenging moet elektronisch
Wil je een aanvraag indienen voor tijdskrediet of thematisch verlof? Of wil je het verlengen? Je kan dit vanaf 1 juli 2024 enkel nog elektronisch doen! Dit geldt voor alle sectoren, behalve het onderwijs. Daar gaat de maatregel in vanaf 1 oktober.
-
Wanneer heb je recht op tijdskrediet?
Werknemers in de privésector
In principe geldt het recht op tijdskrediet en landingsbanen voor werknemers in de privésector. Daarnaast is er ook een regeling voor de publieke sector en komen bijvoorbeeld ook niet-gesubsidieerde personeelsleden van het vrij onderwijs in aanmerking.
Twijfel je over de regeling waaronder je valt, neem dan contact op met je ACV-vakbondsafgevaardigde of met je beroepscentrale.
Voorwaarden voor tijdskrediet
Het recht op tijdkrediet hangt naast je sector ook af van de grootte van je onderneming, je anciënniteit en je tewerkstelling in de 2 jaar voorafgaand de aanvraag. Uitzondering: 1/5 vermindering geldt in alle sectoren.
- Anciënniteit: je werkt minstens 24 maanden bij dezelfde werkgever. Uitzondering: voor tijdskrediet zorg voor een kind jonger dan 5 of 8 jaar moet je 3 jaar in dienst zijn.
- Grootte van de onderneming: werk je in een kleine onderneming of in een bedrijf met minder dan 11 werknemers, dan moet je werkgever akkoord gaan met je aanvraag voor tijdskrediet. Weigert hij? Je kan in dat geval geen tijdskrediet opnemen. Je werkgever kan je aanvraag voor thematisch verlof niet weigeren.
- Tewerkstellingsvoorwaarden: check het schematisch overzicht
Wie heeft geen recht op tijdskrediet?
- Leerlingen, zowel de industriële leerlingen als de leerovereenkomst met Syntra.
- Contractuele en vastbenoemde ambtenaren; en het personeel van de meeste overheidsinstellingen.
- Het gesubsidieerde personeel van het vrij onderwijs, de personeelsleden van het gemeenschapsonderwijs, universiteiten, centra voor leerlingenbegeleiding en centra voor basiseducatie.
Voltijds en halftijds tijdskrediet?
Je kan tijdskrediet vol- of halftijds opnemen als hierover een cao bestaat in de sector of in de onderneming waar je werkt.
Vraag je halftijds tijdskrediet aan, dan kan je zelf een halftijds uurrooster voorstellen aan je werkgever. Daarbij moet je wel de reglementering rond deeltijdse arbeid respecteren.
Bij de motieven 'zorg voor een kind met een handicap' en 'zorg voor een zwaar ziek minderjarig kind' geldt die voorwaarde niet. In die gevallen heb je altijd recht op vol- of halftijds tijdskrediet.
Het recht op 1/5de tijdskrediet staat altijd voor jou open, zonder dat daarover verdere afspraken nodig zijn.
-
Motief zorg
51 of 48 maanden
Een belangrijke reden voor tijdskrediet is om de zorg voor een familielid op te nemen. Je spreekt dan van een zorgmotief. Het geeft je recht op een tijdskrediet van 51 maanden. Gaat het om de zorg voor een kind: dan heb je sinds februari 2023 recht op 48 maanden. Check onderstaande tabel voor de maximale duurtijd van het tijdskrediet per motief.
Het zorgmotief kan om volgende redenen:
- zorg voor een eigen kind tot de leeftijd van 5 jaar (voltijds tijdskrediet) of 8 jaar (deeltijds tijdskrediet)
- zorg voor een zwaar ziek minderjarig kind (jonger dan 18 jaar)
- zorg voor een eigen kind met een handicap tot 21 jaar
- palliatieve zorgen.
- zorg voor een ernstig ziek gezins- of familielid
Gezinsleden of familieleden
Onder gezinslid valt iedereen die op jouw adres woont.
Onder een familielid verstaan we bloedverwanten tot de tweede graad. Dat zijn ouders en grootouders, kinderen en kleinkinderen, broers en zussen. Ook aanverwanten tot de eerste graad van de werknemer komen in aanmerking: schoonouders, stiefouders, stiefkinderen en de echtgenoten van de kinderen. Voor werknemers die wettelijk samenwonen, worden ook de ouders en de kinderen van de wettelijk samenwonende partner als familieleden van de werknemer beschouwd.
Ook thematisch verlof mogelijk
Deze vorm van tijdskrediet wordt vaak gecombineerd met een thematisch verlof zoals ouderschapsverlof of zorgverlof. Wat je best neemt hangt af van jouw concrete situatie. Check zeker alle info over thematisch zorgverlof of bereken meteen je nettoloon bij opname van tijdskrediet of thematisch verlof.
-
Motief opleiding
Het motief opleiding geeft je recht op maximaal 36 maanden tijdskrediet. Nam je eerder al tijdskrediet met zorgmotief? Dan word je opleidingskrediet inkort met die periodes. Je kan je tijdskrediet ook maar zolang opnemen als de duur van je opleiding.
Opgelet: de opleiding moet aan enkele voorwaarden voldoen, waaronder:
- ze telt minstens 360 uur of 27 studiepunten per jaar
- ze is erkend door de Vlaamse, Franse of Duitstalige Gemeenschap
Komen ook in aanmerking: het onderwijs in een centrum voor basiseducatie of een opleiding om het diploma of attest van secundair onderwijs te behalen. Deze opleiding moet minstens 300 uren per jaar bedragen.
-
Tewerkstellingsvoorwaarden tijdskrediet en landingsbanen: schematisch overzicht
Bovenop de anciënniteitsvoorwaarde moet je het jaar (tijdskrediet) of de twee jaar (landingsbaan) voorafgaand aan je aanvraag minstens een aantal uur per week hebben gewerkt.
Check het schema voor 1/5, haltijds of voltijds tijdkrediet, dan wel landingsbaan. Is het schema niet duidelijk? Klik hier.
Hoe zit het met je inkomen bij tijdskrediet en thematisch verlof?
-
Hoe zit het met de uitkeringen voor thematisch verlof en tijdskrediet?
Thematisch verlof
Neem je een vorm van thematisch zorgverlof op, dan ontvang je naast je loon een uitkering van de RVA. Het gaat om een forfaitair bedrag, dus het is niet gebaseerd op je inkomen. Raadpleeg de tabel uitkeringen bij thematisch verlof .
Tijdskrediet
De uitkeringen voor tijdskrediet (motief zorg) liggen lager dan het verlof voor medische bijstand. Check het overzicht van RVA-uitkeringen.
Werk je in Vlaanderen? Dan kan je recht hebben op een Vlaamse aanmoedigingspremie . Het loont de moeite om te bekijken of het voor jou situatie niet voordeliger is om toch tijdskrediet te nemen.
💡 Weten wat de impact is op je inkomen van ouderschapsverlof of tijdskrediet? Bereken het met onze tool!
-
Hoe zit het met de ontslagbescherming en verbrekingsvergoeding bij thematisch verlof of tijdskrediet?
Onderbreek je je loopbaan met tijdskrediet of thematisch verlof, dan ben je beschermd tegen ontslag vanaf de dag van je aanvraag tot 3 maanden na je loopbaanonderbreking.
Word je toch ontslagen tijdens de beschermde periode? Dan kan je een beschermingsvergoeding krijgen van 6 maanden brutoloon. Het gaat om het lopende loon, of het loon dat je normaalgezien ontvangt.
Opgelet: dit geldt enkel voor tijdkrediet bepaalde duur. Neem je een landingsbaan? Vraag dan een landingsbaan aan van bepaalde duur (bijvoorbeeld tot je 70e verjaardag).
-
Wat is de Vlaamse aanmoedigingspremie en wanneer heb ik er recht op?
Naast de RVA-uitkeringen voorziet de Vlaamse overheid een aanmoedigingspremie bij van tijdskrediet met het motief zorg of opleiding, en bij thematisch verlof.
Voorwaarden
- Je kan de aanmoedigingspremie enkel krijgen als je werkzaam in het Vlaams gewest bent. Werk je in Brussel of in Wallonië, dan heb je er geen recht op.
- Je werkt in de privésector of socialprofit.
- Je ontvangt een onderbrekingsuitkering van de RVA
- Je bent de laatste 12 maanden tewerkgesteld en hebt voldoende gewerkt (bij je huidige en eventueel voorgaande werkgevers).
De premie wordt bij bepaalde vormen van tijdskrediet en thematisch verlof toegekend.
Naast deze algemene voorwaarden zijn er per krediet ook specifieke voorwaarden. Lees verder bij vlaanderen.be/aanmoedigingspremies of bel de infolijn 1700.
Drie soorten premies
De Vlaamse overheid kent 3 soorten premies toe:
- De aanmoedigingspremie zorgkrediet: als je halftijds of volledig tijdskrediet of een thematisch verlof neemt voor de zorg voor kinderen of hulpbehoevende familieleden. Opgelet: bij ouderschapsverlof moet het gaan om voltijds, halftijds en eenvijfde-ouderschapsverlof. Ouderschapsverlof opgenomen in een tiende of in weken geeft geen recht op aanmoedigingspremies.
- De aanmoedigingspremie opleidingskrediet: als je halftijds of volledig tijdskrediet neemt om een opleiding te volgen.
- De aanmoedigingspremie voor werknemers van bedrijven erkend als onderneming in herstructurering of in moeilijkheden.
Aanvragen Vlaamse aanmoedigingspremie
Je doet financieel verlies als je te lang wacht met het indienen van de aanvraag. Je vermijdt dus best vertraging.
Na de start van je tijdskrediet of thematisch verlof heb je 6 maanden de tijd voor het indienen van je aanvraag. De premie wordt immers toegekend met een terugwerkende kracht van maximaal 6 maanden.
Doe je aanvraag online via vlaanderen.be/vlaamse-aanmoedigingspremie. Je vindt daar ook de papieren formulieren, mocht je de aanvraag op papier willen doen.
Denk je er aan tijdskrediet of thematisch verlof op te nemen?
Bereken je inkomen!
Benieuwd wat de impact op je inkomen is bijvoorbeeld ouderschapsverlof of zorgverlof? Hoe zit het precies met uitkeringen en premies? Bereken het nu met de rekentool!
Advies nodig? Contacteer ons!
Je wil je minder gaan werken, maar weet niet precies wat je opties zijn, wat de financiële impact is van tijdskrediet of thematisch verlof en waar je op moet letten? Je kan bij ons terecht! Vul nu het formulier in. Check ook onze andere contactmogelijkheden!
Lees meteen verder
Militant en op zoek naar ondersteuning bij je syndicale opdracht?
- Neem een kijkje op de militantensite www.acv-militanten.be! Je vindt er onder meer de digitale versie van Vakbeweging en kan er (na login) de Wegwijzer Sociale Wetgeving consulteren.
- Meld je aan op het online ACV-leerplatform en ontdek op interactieve wijze alles wat je moet weten over tijdskrediet en thematisch verlof.
- Ontdek ook het aanbod van De Vormers.
PC 337 - Non-profitsector
Tijdskrediet
- Tijdskrediet kan je helpen om een betere balans te vinden tussen werk-privé. Als werknemer in de sector heb je recht op tijdskrediet. Kijk hier indien je meer info wil krijgen over de verschillende vormen van tijdskrediet.
- Je kan ook berekenen welke impact tijdskrediet heeft op je loon via onze handige tool.
In principe heeft elke werknemer in de Aanvullende Non-profit sector recht op tijdskrediet. Er gelden evenwel enkele uitzonderingen:
- Directiepersoneel kan enkel beroep doen op tijdskrediet met toestemming van de werkgever.
- Personeel dat essentieel is voor de goede werking van de organisatie kan worden uitgesloten. Dit kan echter niet zonder akkoord. Vraag hierover meer info bij ACV Puls.
- Voor werknemers tewerkgesteld door de vrije universiteiten gelden mogelijk andere afspraken.