Ouderschapsverlof en tijdskrediet zorg
Tijd nodig om voor je kind te zorgen? Dan is ouderschapsverlof of tijdskrediet beslist iets voor jou.
Ouderschapsverlof en tijdskrediet zorg voor je kind
Mede dankzij druk van het ACV heb je als werknemer in de privésector het recht om je loopbaan te onderbreken om voor je kind te zorgen. Je kan kiezen tussen thematische verlof (ouderschapsverlof) of tijdskrediet met motief zorg. Welk type verlof je best (eerst) opneemt, hangt af van je situatie.👇
💡 Je vindt hier eerst de meer algemene regels, de info voor je sector vind je helemaal onderaan.
Ouderschapsverlof
-
Wat is ouderschapsverlof en hoe kan je het opnemen?
Wil je meer tijd om voor je kind te zorgen, dan kan je tijdskrediet met motief zorg of ouderschapsverlof nemen. Ouderschapsverlof is een vorm van thematisch verlof en verschilt van tijdskrediet qua voorwaarden en tegemoetkoming
Ouderschapsverlof kan je op verschillende manieren opnemen:
- Volledig: voor een periode van 4 maanden
- Halftijds: 8 maanden
- 1/5: 20 maanden
- 1/10: 40 maanden
Je hoeft ouderschapsverlof niet aaneengesloten op te nemen, maar kan de periodes splitsen. Na akkoord van je werkgever kan je voltijds en halftijds ouderschapsverlof ook flexibel of in kortere periodes opnemen.
-
Wat zijn de voorwaarden voor ouderschapsverlof?
Of je in aanmerking komt voor ouderschapsverlof hangt af van je de leeftijd van je kind en je tewerkstelling.
Leeftijd kind
- Ouderschapsverlof kan je opnemen tot de leeftijd van 12 jaar voor elk kind, vanaf de geboorte of bij inschrijving in de gemeente ingeval van adoptie.
- Bij adoptie kan je ouderschapsverlof aanvragen vanaf de inschrijving van het kind als deel uitmakend van het gezin tot het kind 12 jaar wordt.
- Het ouderschapsverlof moet altijd starten voor de 12de verjaardag van je kind, maar kan daarna doorlopen. Als je werkgever vraagt om de start van het ouderschapsverlof uit te stellen, kan je na de 12de verjaardag opstarten.
- Voor kinderen met een handicap ligt de leeftijdsgrens op 21 jaar.
Jouw tewerkstelling
- Je moet in de periode van 15 maanden vóór de aanvraag minstens 12 maanden bij je werkgever werken.
- Werk je al geruime tijd als interimkracht bij dezelfde werkgever? Die gewerkte periode telt ook mee voor de anciënniteitsvoorwaarde.
- Neem je voltijds ouderschapsverlof, dan speelt het geen rol of je vol- of halftijds werkt. Stap je over naar een halftijdse, 4/5 of 9/10 tewerkstelling, dan moet je wel voltijds werken.
- Wel dit: je werkgever mag het ouderschapsverlof uitstellen omwille van de werking in het bedrijf. De werkgever moet dit uitstel goed motiveren en het ouderschapsverlof mag niet langer dan 6 maanden uitstellen. Ook moet hij minstens 1 alternatieve opnamevorm aanbieden. Dit kan bijvoorbeeld een deeltijds ouderschapsverlof zijn of een gedeeltelijke verschuiving van de periode.
- Vraag je 1/10 ouderschapsverlof aan? Dan kan je werkgever je dit in principe weigeren. Idem voor het opnemen van ouderschapsverlof in weken of maanden. Hij moet de weigering wel goed motiveren. Dit hij dit niet, dan wordt dat gezien als toestemmen.
-
Hoe vraag je ouderschapsverlof aan?
Wil je ouderschapsverlof opnemen, dan moet je vooraf je werkgever informeren:
- Je informeert je werkgever minstens 2 en maximum 3 maanden vooraf, bij voorkeur met aangetekende brief.
- Vermeld hierbij begin- en einddatum van je ouderschapsverlof en de vorm waarin je het verlof zal opnemen (voltijds, halftijds, 1/5).
- Bezorg je werkgever ook een bewijs van geboorte of adoptie.
Je aanvraag voor ouderschapsverlof verloopt sinds 1 juli 2023 verder via rva.be/breakatwork.
- Sinds 1 juli 2024 moet de aanvraag digitaal ingevuld worden door werkgever en werknemer en ook online ingediend worden.
- De RVA informeert je vervolgens over je uitkering.
Ga naar de site van de RVA voor nog meer documentatie en info over ouderschapsverlof.
Tijdskrediet zorg voor je kind
-
Wat is tijdskrediet 'zorg voor een kind' en hoe kan je het opnemen?
Wil je meer tijd om voor je kind te zorgen, dan kan je ouderschapsverlof of 'tijdskrediet met motief zorg' nemen.
Je hebt tussen de 48 en 51 maanden recht op tijdskrediet zorg, afhankelijk van de leeftijd van het kind, of je zorgt voor een kind met een handicap en of je het tijdskrediet voltijds, halftijds of voor 1/5 opneemt.
Goed om weten:
- Het tijdskrediet staat los van het ouderschapsverlof. Het gaat om verschillende rechten en de voorwaarden, modaliteiten en uitkeringen bij tijdskrediet zijn anders dan bij ouderschapsverlof.
- Je kan beide combineren. Vaak wordt eerst ouderschapsverlof opgenomen, gevolgd door tijdskrediet.
- Je kan altijd nagaan hoeveel tijdskrediet of loopbaanonderbreking je nog kan opnemen en hoe het zit met je uitkering via Break@Work.
Check zeker ook alle info over tijdskrediet: Tijdskrediet: praktische info.
-
Wanneer heb je recht op tijdskrediet?
Werknemers in de privésector
In principe geldt het recht op tijdskrediet en landingsbanen voor werknemers in de privésector. Daarnaast is er ook een regeling voor de publieke sector en komen bijvoorbeeld ook niet-gesubsidieerde personeelsleden van het vrij onderwijs in aanmerking.
Twijfel je over de regeling waaronder je valt, neem dan contact op met je ACV-vakbondsafgevaardigde of met je beroepscentrale.
Voorwaarden voor tijdskrediet
Het recht op tijdkrediet hangt naast je sector ook af van de grootte van je onderneming, je anciënniteit en je tewerkstelling in de 2 jaar voorafgaand de aanvraag. Uitzondering: 1/5 vermindering geldt in alle sectoren.
- Anciënniteit: je werkt minstens 24 maanden bij dezelfde werkgever. Uitzondering: voor tijdskrediet zorg voor een kind jonger dan 5 of 8 jaar moet je 3 jaar in dienst zijn.
- Grootte van de onderneming: werk je in een kleine onderneming of in een bedrijf met minder dan 11 werknemers, dan moet je werkgever akkoord gaan met je aanvraag voor tijdskrediet. Weigert hij? Je kan in dat geval geen tijdskrediet opnemen. Je werkgever kan je aanvraag voor thematisch verlof niet weigeren.
- Tewerkstellingsvoorwaarden: check het schematisch overzicht
Wie heeft geen recht op tijdskrediet?
- Leerlingen, zowel de industriële leerlingen als de leerovereenkomst met Syntra.
- Contractuele en vastbenoemde ambtenaren; en het personeel van de meeste overheidsinstellingen.
- Het gesubsidieerde personeel van het vrij onderwijs, de personeelsleden van het gemeenschapsonderwijs, universiteiten, centra voor leerlingenbegeleiding en centra voor basiseducatie.
Voltijds en halftijds tijdskrediet?
Je kan tijdskrediet vol- of halftijds opnemen als hierover een cao bestaat in de sector of in de onderneming waar je werkt.
Vraag je halftijds tijdskrediet aan, dan kan je zelf een halftijds uurrooster voorstellen aan je werkgever. Daarbij moet je wel de reglementering rond deeltijdse arbeid respecteren.
Bij de motieven 'zorg voor een kind met een handicap' en 'zorg voor een zwaar ziek minderjarig kind' geldt die voorwaarde niet. In die gevallen heb je altijd recht op vol- of halftijds tijdskrediet.
Het recht op 1/5de tijdskrediet staat altijd voor jou open, zonder dat daarover verdere afspraken nodig zijn.
-
Hoe kan je tijdskrediet aanvragen?
Stap 1: vraag het attest tijdskrediet online aan
⚠️ Vanaf 1 juli kan je tijdskrediet enkel nog online aanvragen via Break@Work. Dit geldt voor alle sectoren, behalve het onderwijs. Daar gaat de maatregel in vanaf 1 oktober.
Via Break@Work ontvang je je attest tijdskrediet. Dat vermeldt ook of en hoeveel tijdskrediet je in het verleden al opnam. Op dit site van de RVA vind je ook een handleiding of filmpje welke stappen jij moet zetten om je digitale aanvraag te vervolledigen.
Goed om weten: wil je een landingsbaan aanvragen, dan heb je geen attest 'tijdskrediet' nodig. Voor een landingsbaan kan je stap 1 dus overslaan.
Stap 2: dien de aanvraag bij je werkgever in
Met dat attest stap je naar je werkgever om de aanvraag in te dienen. Je voegt ook een bewijs van het motief toe. Het handigste is dat je daarvoor het formulier C61 gebruikt. Bij zorgmotieven moet de behandelende arts verklaren op dat formulier dat jouw bijstand nodig is voor de patiënt.
Voor de goedkeuring van je aanvraag, mag je werkgever enige tijd nemen. Hou rekening met volgende termijnen:
- Stelt je werkgever meer dan 20 werknemers te werk? Doe je aanvraag dan 3 maanden vooraf.
- Werk je in een kleinere onderneming? Doe het het dan 6 maanden vooraf.
- Tijdskrediet voor palliatieve zorgen kan je aansluitend op het thematische verlof ‘Palliatief verlof' nemen. Daar bedraagt de aanvraagtermijn 2 weken.
Je werkgever kan akkoord gaan met een kortere aanvraagtermijn.
Zorg ervoor dat je een schriftelijk bewijs hebt van de aanvraag bij jouw werkgever. De eenvoudigste manier is per e-mail. Zet hierbij een een vertrouwenspersoon in cc.
Stap 3: Bezorg formulier C61 aan de RVA
Vervolledig je dossier en vraag je tijdskrediet online aan via Break@Work.
De RVA controleert je aanvraag en beslist over je uitkering. De RVA zorgt ook voor de uitbetaling van je uitkering. Doen de formulieren ten vroegste 6 maanden voor, en ten laatste 2 maanden na de start van je tijdskrediet. in Je hebt dus ruim de tijd, maar breng dit zeker in orde. Anders verlies je het recht op uitkeringen.
Tijdskrediet of thematisch verlof?
-
Welk type verlof neem je best eerst op?
Je kan zowel tijdskrediet als ouderschapsverlof opnemen, in de volgorde die je zelf verkiest. Wat de beste keuze is, hangt af van je situatie. Hou rekening met volgende aspecten:
- De uitkeringen voor thematisch verlof liggen hoger dan die voor tijdskrediet.
- Daar staat tegenover dat de voorwaarden anders zijn. Tijdskrediet voor de zorg van een eigen kind kan je bijvoorbeeld opnemen tot het kind 5 jaar is. Bij ouderschapsverlof ligt de grens op 12 jaar.
- De duurtijd en de manier waarop je je loopbaan kan onderbreken.
-
Hoe zit het met de uitkeringen voor ouderschapsverlof en tijdskrediet?
Ouderschapsverlof
Tijdens je ouderschapsverlof ontvang je naast je loon een uitkering van de RVA. Het gaat om een forfaitair bedrag, dus het is niet gebaseerd op je inkomen. Raadpleeg de tabel uitkeringen bij thematisch verlof .
Tijdskrediet
De uitkeringen voor tijdskrediet liggen lager dan ouderschapsverlof. Check het overzicht van RVA-uitkeringen.
Werk je in Vlaanderen? Dan kan je recht hebben op een Vlaamse aanmoedigingspremie. Het loont de moeite om te bekijken of het voor jou situatie niet voordeliger is om toch tijdskrediet te nemen.
💡 Weten wat de impact is op je inkomen van ouderschapsverlof of tijdskrediet? Bereken het met onze tool!
Denk je er aan tijdskrediet of thematisch verlof op te nemen?
Bereken je inkomen!
Benieuwd wat de impact op je inkomen is bijvoorbeeld ouderschapsverlof of zorgverlof? Hoe zit het precies met uitkeringen en premies? Bereken het nu met de rekentool!
Advies nodig? Contacteer ons!
Je wil je minder gaan werken, maar weet niet precies wat je opties zijn, wat de financiële impact is van tijdskrediet of thematisch verlof en waar je op moet letten? Je kan bij ons terecht! Vul nu het formulier in. Check ook onze andere contactmogelijkheden!
Militant en op zoek naar ondersteuning bij je syndicale opdracht?
- Neem een kijkje op de militantensite www.acv-militanten.be! Je vindt er onder meer de digitale versie van Vakbeweging en kan er (na login) de Wegwijzer Sociale Wetgeving consulteren.
- Meld je aan op het online ACV-leerplatform en ontdek op interactieve wijze alles wat je moet weten over tijdskrediet en thematisch verlof.
- Ontdek ook het aanbod van De Vormers.
💡 Veel van de regels hangen af van de sector waarin je werkt. Kies daarom nu je sector om meteen informatie op maat te krijgen. 👇
PC 312-Warenhuizen
Alle werknemers hebben recht op ouderschapsverlof. Zij mogen voortaan 4 maanden verlof nemen om voor hun kind te zorgen. Het verlof moet wel ingaan vóór het kind 12 jaar wordt (voor een gehandicapt kind is de leeftijd 21 jaar). Voor een geadopteerd kind kan het verlof genomen worden vanaf de inschrijving van het kind in het gezin en uiterlijk tot het kind 12 jaar wordt.
Zowel de vader als de moeder hebben elk recht op het ouderschapsverlof indien ze gedurende de laatste 15 maanden, 12 maanden met een arbeidsovereenkomst in dienst waren van de werkgever.