Zorgverlof hospitalisatie minderjarig kind
Wordt je minderjarig kind in het ziekenhuis opgenomen, dan kan je een week zorgverlof vragen.
Alles over kort zorgverlof bij hospitalisatie van je kind
Wanneer je kind in het ziekenhuis opgenomen moet worden, kan je een bijzondere vorm van thematisch verlof opnemen. Je ontdekt hier de modaliteiten, voorwaarden en de impact op je inkomen.
-
Mijn kind moet opgenomen worden in het ziekenhuis. Welk soort verlof kan ik opnemen?
Daarvoor kan je gebruik maken van het 'kort zorgverlof bij hospitalisatie van een minderjarig kind'. Dit is een vorm van thematisch verlof.
Je kan het voor 1 week opnemen, en het is verlengbaar met 1 week. Dit verlof wordt enkel toegekend als een volledige onderbreking van je prestaties.
Als je vaststelt dat de 2 weken niet zullen volstaan, kan je nadien het normale stelsel van zorgverlof of het verlof voor medische bijstand gebruiken. Hou rekening met de aanvraagtermijn van 7 dagen.
Een mogelijk alternatief is om 'kort zorgverlof' op te nemen. Dat is een vorm van familiaal verlof en dus in principe onbetaald.
-
Wat zijn de voorwaarden om zorgverlof bij hospitalisatie van je kind te kunnen opnemen?
Het kort zorgverlof kan aangevraagd worden door ouders of opvoeders die met het kind samenwonen.
Goed om weten: kan je als ouder het verlof niet opnemen, dan wordt de mogelijkheid opengesteld voor een ouder die niet met het kind samenwoont en voor verwanten van de tweede graad, bijvoorbeeld grootouders of een oudere broer of zus.
Het recht geldt enkel als het kind in het ziekenhuis wordt opgenomen. Het is niet nodig dat het ook de hele tijd van het verlof in het ziekenhuis blijft. Je kan het verlof dus ook gebruiken om thuis op je kind te passen.
-
Hoe kan ik zorgverlof bij hospitalisatie van mijn kind aanvragen?
- Het verlof moet minstens 7 dagen vóór de ziekenhuisopname worden aangevraagd. Wordt je kind met spoed opgenomen, dan kan je een afwijking op die termijn krijgen. Breng in dat geval je werkgever onmiddellijk op de hoogte.
- Je moet als werknemer een attest van je arts afleveren. Dat moet vermelden dat sociale, familiale of psychologische bijstand nodig is. Als het om een spoedopname gaat, moet dat ook vermeld staan.
- Je moet als werknemer ook een ziekenhuisattest bezorgen dat bewijst dat je kind wel degelijk is opgenomen in het hospitaal.
-
Hoe zit het met mijn loon en uitkering bij opname van zorgverlof bij hospitalisatie van mijn kind?
Tijdens het kort zorgverlof wegens de hospitalisatie van een minderjarig kind krijg je geen loon van je werkgever, wel je een uitkering van de RVA. Die uitkering is forfaitair. Ze is dus niet gebaseerd op je loon.
Raadpleeg de tabel uitkeringen bij thematisch verlof.
Denk je er aan tijdskrediet of thematisch verlof op te nemen?
Bereken je inkomen!
Benieuwd wat de impact op je inkomen is bijvoorbeeld ouderschapsverlof of zorgverlof? Hoe zit het precies met uitkeringen en premies? Bereken het nu met de rekentool!
Advies nodig? Contacteer ons!
Je wil je minder gaan werken, maar weet niet precies wat je opties zijn, wat de financiële impact is van tijdskrediet of thematisch verlof en waar je op moet letten? Je kan bij ons terecht! Vul nu het formulier in. Check ook onze andere contactmogelijkheden!
Militant en op zoek naar ondersteuning bij je syndicale opdracht?
- Neem een kijkje op de militantensite www.acv-militanten.be! Je vindt er onder meer de digitale versie van Vakbeweging en kan er (na login) de Wegwijzer Sociale Wetgeving consulteren.
- Meld je aan op het online ACV-leerplatform en ontdek op interactieve wijze alles wat je moet weten over tijdskrediet en thematisch verlof.
- Ontdek ook het aanbod van De Vormers.
PC 202- Bedienden kleinhandel voedingswaren
Zorgverlof = Een ernstig zieke in de familie?
- In PC202 heb je het recht om volledig of gedeeltelijk je arbeidsprestaties te verminderen met de bedoeling een zwaar ziek gezins- of familielid bij te staan of te verzorgen. Dat kan op volgende manieren:
- Elke werknemer (voltijds of deeltijds tewerkgesteld) kan, per patiënt, gedurende een maximumperiode van 12 maanden de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst volledig schorsen. Deze onderbrekingen kunnen telkens slechts worden genomen voor periodes van minimum 1 maand en maximum 3 maanden.
- Elke voltijdse of deeltijdse werknemer die minstens ¾ de is tewerkgesteld, kan, per patiënt, gedurende een maximumperiode van 24 maanden zijn arbeidsprestaties verminderen met 1/5 of ½. Ook deze onderbrekingen kunnen telkens slechts worden genomen voor periodes van minimum 1 maand en maximum 3 maanden.
- Voor het nemen van zorgverlof is een uitkering van de RVA voorzien.
- Wil je een zwaar ziek gezins- of familielied bijstaan? Neem dan best even contact op met je ACV PULS contactpersoon. Wij kunnen nagaan of je recht hebt op zorgverlof, de juiste documenten aanleveren en zorgen dat de je uitkeringen in orde komen.
Tijdskrediet Zorgmotief
-
Een belangrijke reden voor tijdskrediet is om de zorg voor een familielid op te nemen. Je spreekt dan van een zorgmotief. Het geeft je recht op een tijdskrediet van 51 maanden. Het zorgmotief kan om volgende redenen:
-
Zorg voor een ernstig ziek gezins- of familielid.
- Onder gezinslid valt iedereen die op jouw adres woont.
- Familieleden zijn bloedverwanten tot de tweede graad: ouders en grootouders, kinderen en kleinkinderen, broers en zussen. Aanverwanten tot de 1ste graad ziet men eveneens als familieleden: schoonouders, stiefouders, stiefkinderen en de echtgenoten van de kinderen. Woon je wettelijk samen, dan worden ook de ouders en de kinderen van je partner met wie je wettelijk samenwoont als familieleden beschouwd.
- zorg voor een zwaar ziek minderjarig kind (jonger dan 18 jaar)
- zorg voor een eigen kind met een handicap tot 21 jaar
- zorg voor een eigen kind tot de leeftijd van 8 jaar
-
Zorg voor een ernstig ziek gezins- of familielid.
Inkorting op motief zorg voor een kind
- Per 1 januari 2023 zijn er enkele botte besparingsmaatregelen in het tijdskrediet ingegaan.
-
Drie inkortingen, enkel voor tijdskrediet voor ouders die het motief zorg voor een kind tot de leeftijd van 8 jaar gebruiken:
- vooreerst wordt voor het voltijdse tijdskrediet, de leeftijd verlaagd van 8 naar 5 jaar. Het voltijdse tijdskrediet zal vanaf 2023 dus aangevraagd moeten worden vooraleer het kind effectief 5 jaar is.
- Ten tweede zal dit motief nog maar voor maximaal 48 in plaats van 51 maanden gebruikt kunnen worden.
- Ten derde: vanaf 2024 zal een werknemer minstens 3 jaar in dienst moeten zijn bij de werkgever om van dit motief gebruik te kunnen maken, in plaats van de 2 jaar dienst die tot op vandaag geldt.
Deze tweede en derde maatregel gelden zowel voor het voltijdse tijdskrediet als voor de deeltijdse opnamevormen.
Vlaamse aanmoedigingspremie
- Neem je tijdskrediet, ouderschapsverlof, palliatief verlof, verlof voor medische bijstand of mantelzorgverlof op? Dan kun je een aanmoedigingspremie krijgen. Dat is een aanvullende uitkering die je van de Vlaamse overheid krijgt, bovenop de onderbrekingsuitkering van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).
- Je bent als werknemer zelf verantwoordelijk voor de aanvraag van je aanmoedigingspremie.
- De aanvraag en berekening van het bedrag gebeurt via de website van de Vlaamse Overheid.