Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Welke pensioenen en uitkeringen zijn er?

Naast het gewone pensioen zijn er nog de aanvullende pensioenen (tweede en derde pijler), het overlevingspensioen, minimumpensioen en IGO.

Aanvullende pensioenen

De 1ste pensioenpijler bevat de wettelijke pensioenen.  Afhankelijk van je werksituatie en je eigen vermogen kan je ook nog aanspraak maken op een aanvullend pensioen. Dit zijn de zogenaamde 2e en 3e pijlers, of aanvullende pensioenen. 

💡 Je vindt hier eerst de meer algemene regels, de info voor je sector vind je helemaal onderaan.

Welke pensioenen en uitkeringen bestaan nog?

Naast 1ste pensioenpijler of de wettelijke pensioenen en aanvullende pensioenen, zijn nog specifieke uitkeringen voorzien. Lees hier alle info na over het minimumpensioen en inkomensgarantie bij ouderen (IGO).

Je pensioen beter begrijpen om het beter te verdedigen

Het ACV strijdt voor een waardig pensioenstelsel.  Dat zorgt ervoor dat: 

  • gepensioneerden hun levensstandaard kunnen behouden
  • gepensioneerden beschermd zijn tegen armoede

Door hervormingsrondes voldoet ons wettelijk pensioen niet volledig aan dit dubbel doel. Ontdek hoe het zover is kunnen komen en vooral wat we eraan kunnen doen

Wat je nog moet weten over pensioenen

More Info

  • De Federale Pensioendienst (FPD) onderzoekt de pensioenaanvragen van werknemers in loondienst en betaalt ze uit. De dienst betaalt ook de Inkomensgarantie voor ouderen (IGO) uit.
  • Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid.  Bestel de Wegwijzer

💡 Veel van de regels hangen af van de sector waarin je werkt.  Kies daarom nu je sector om meteen informatie op maat te krijgen. 👇

PC 319 - Gehandicaptenzorg, jongerenwelzijn en welzijnswerk

Door een onderhandeld sociaal akkoord is voor alle non-profit werknemers een fonds voor aanvullend pensioen van start gegaan. Dit fonds wordt gefinancierd door de overheid. Elk jaar dat je in de non-profit werkt, wordt een bijdrage voor je opzij gezet. Je ontvangt elk jaar een pensioenfiche met de som die bijeen gespaard werd. Als je met pensioen gaat, zal het non-profit pensioenfonds je het bedrag, opgebouwd tijdens je  non-profit loopbaan, uitbetalen. Het aanvullend pensioen van de sector is voor jou volledig gratis.

Dat er ook voor de non-profit een begin is gemaakt met een aanvullend pensioen is heel belangrijk. Maar de opbouw van een pensioenfonds is een werk van lange adem. In de non-profit werken honderdduizenden mensen, die we allemaal gelijk behandeld willen zien. De financiering en de bedragen van het pensioenfonds willen we hoger en beter. Dat moet gebeuren in nieuwe sociale akkoorden.

Het aanvullend pensioenfonds staat los van eventuele groepsverzekeringen die op het niveau van de instelling onderhandeld kunnen zijn. Je krijgt het aanvullend pensioen van de sector dus bovenop je eventuele groepsverzekering.

Heb je vragen over het aanvullend pensioenfonds? Dan ben je bij ACV Puls aan het goede adres!