Een contract van bepaalde of onbepaalde duur
Naaste vaste contracten, kan je ook met een contract van bepaalde duur werken.
Welke contracten bestaan er?
In principe werk je met een vast contract of arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur, maar het is ook mogelijk om een overeenkomst voor beperkte duur of een tijdelijk contract aan te gaan. Daarnaast bestaan meer en en meer 'flexibele' arbeidsvormen, elk met specifieke arbeidsovereenkomsten en -voorwaarden.
💡 Je vindt hier eerst de meer algemene regels, de info voor je sector vind je helemaal onderaan.
-
Wat is een arbeidsovereenkomst en wat moet er in staan?
De arbeidsovereenkomst of je contract is een belangrijk document dat je bij de start van je job afsluit met je werkgever. Dit contract bevat alle afspraken over je loon, arbeidsduur en je functie. Je kan pas aan de slag als je contract in tweevoud door beide partijen ondertekend is. Zo is er een exemplaar voor jou en je werkgever.
Je arbeidsovereenkomst moet deze elementen bevatten:
- Gegevens van werknemer en werkgever
- Startdatum van de overeenkomst
- Werkplaats en rooster
- Functie
- Duur van de overeenkomst: onbepaald (geen einddatum) of bepaald (met einddatum). Vaste of tijdelijke tewerkstelling dus.
- Loon en andere voordelen
- Manier waarop het contract beëindigd kan worden
- Eventuele aanvullende bepalingen, bijvoorbeeld concurrentiebeding
- Ontvangstbevestiging van het arbeidsreglement
-
Hoe zit het met tijdelijke contracten?
In principe moet je een vast contract of arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur aangeboden krijgen. Een tijdelijke arbeidsovereenkomst of een contract voor bepaalde duur kan onder volgende omstandigheden:
- een overeenkomst van bepaalde duur of voor duidelijk omschreven werk
- een vervangingscontract
- een overeenkomst voor tijdelijke arbeid
Deze contractvormen moeten altijd schriftelijk opgemaakt worden. Let op: is dat niet het geval? Dan heb je automatisch een contract voor onbepaalde duur.
Vervangingscontract
- In een vervangingscontract vermeld de reden, de identiteit van de te vervangen werknemer en de voorwaarden van indiensttreding.
- De maximumduur van een vervangingscontract is 2 jaar. Er kan afgesproken worden dat de normale regels van opzegging niet van toepassing zijn op het moment dat de vervangen werknemer terugkeert.
-
Mag er met opeenvolgende tijdelijke contracten gewerkt worden?
Nee, opeenvolgende contracten van bepaalde duur of duidelijk omschreven werk zijn in principe niet toegelaten.
Let op: er is een uitzondering waarbij je werkgever je vier opeenvolgende contracten van bepaalde duur aanbiedt van elk minstens 3 maanden. In totaal mag de ‘tijdelijke’ periode niet langer dan 2 jaar duren. Na uitdrukkelijke toestemming van de arbeidsinspectie kan het gaan om opeenvolgende contracten van minstens 6 maanden met een totale duur van maximum 3 jaar.
👉 Opeenvolgende vervangingscontracten zijn toegelaten tot maximum 2 jaar in totaal.
❗ Krijg je opeenvolgende contracten die deze regels niet respecteren? Dan heb je wettelijk gezien een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur.
-
Wat met flexibele arbeidsvormen zoals studentenwerk, interim- of flexi-jobs?
Er zijn allerlei banenplannen en flexibele arbeidsvormen die zorgen voor evenveel soorten contracten. Dat je dan even niet meer weet of het nu zus of zo in je contract moet staan is normaal.
In dat geval neem je als ACV-lid best even contact op met een ACV-dienstencentrum. Een dienstverlener kan je meer duidelijkheid geven over de verschillende banenplannen, speciale statuten en hun inhoud.
Op deze site vind je verder uitgebreide info over:
Een andere vraag over je contract? 👇
More Info
- Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid.
-
Militant?
- Ga een kijkje nemen op www.hetacv.be/militant en consulteer er de Wegwijzer Sociale Wetgeving (login nodig)
- Lees Vakbeweging digitaal
- Ontdek ook het aanbod van De Vormers.
💡 Veel van de regels hangen af van de sector waarin je werkt. Kies daarom nu je sector om meteen informatie op maat te krijgen.
PC 311-Grote kleinhandelszaken
Hieronder vind je de sectorafspraken voor PC 311, het paritair comité van de grote kleinhandelszaken, die via een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) zijn afgesloten. Aanvullende afspraken zijn mogelijk op ondernemingsniveau, maar moeten minstens gelijk zijn aan de bepalingen van de sectorafspraken.
Vervangingscontract
- Wanneer je arbeidsovereenkomst is geschorst, bijvoorbeeld door ziekte of bevallingsrust, dan kan je werkgever je een vervangingscontract geven.
- Je vervangingscontract mag niet langer dan 2 jaar duren.
- Ook opeenvolgende vervangingscontracten mogen in totaal niet meer dan 2 jaar duren.
- Duurt het toch langer dan 2 jaar? Dan heb je eigenlijk een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur.
Anciënniteit en contracten
- In het sectorakkoord 2007-2008 werden enkele verbeteringen gerealiseerd voor mensen die werken met contracten voor bepaalde duur of met vervangingscontracten. Er wordt rekening gehouden met de anciënniteit (aantal maanden of jaren dienst), die je bij dezelfde werkgever hebt verworven met opeenvolgende contracten voor bepaalde duur en/of vervangingscontracten.
- In drie gevallen zal de allereerste indiensttredingsdatum als referentie genomen worden:
- Voor de proefperiode: voor dezelfde functie wordt de proefperiode beperkt tot maximaal 6 maanden (12 maanden kan als het jaarloon hoger is dan €36.355). Let op: Door de eenheidswet werd de proefperiode volledig afgeschaft met ingang van 1 januari 2014.
- Voor de opzeggingstermijn: voor het bepalen van de duur van de opzegtermijn.
- Voor de toepassing van de loonschalen: je klimt niet alleen hoger op in de loonschaal maar je kunt ook sneller naar een hogere looncategorie.
Op zoek naar meer sectorale informatie?
- Je kan alle sectorafspraken raadplegen via de sectorpagina van PC 311.