Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

402.07 - Federale overheid

FB-header-vsoa-acv-1

Ook het federaal overheidspersoneel verdient erkenning en koopkracht

De onderhandelingen over het sectoraal akkoord liggen stil. De laatste baremaherziening dateert van 20 jaar geleden. Nog steeds ontbreekt een volwaardige 13e maand en zijn er geen maaltijdcheques. Het federaal overheidspersoneel verdient beter. Vakbonden ACV Openbare Diensten en VSOA gaan de strijd aan voor goede loon- en arbeidsvoorwaarden voor het federaal overheidspersoneel. 

ACV Openbare Diensten en VSOA voeren de komende weken op verschillende manieren actie om de druk uit te oefenen. Via een brief aan de regering, via de pers en via onze socialemediakanalen zullen wij de aandacht van de minister De Sutter, verantwoordelijk voor ambtenarenzaken, proberen te trekken naar deze thema’s. 

Stuur een mail naar de regering en zet mee druk!

Kopieer deze tekst in een mail, onderteken met jouw naam en stuur de mail naar deze ministers:

  • Alexander De Croo
  • Pierre-Yves Dermagne
  • Sophie Wilmès
  • Georges Gilkinet
  • Vincent Van Peteghem
  • Frank Vandenbroucke
  • Petra De Sutter
  • Vincent Van Quickenborne

via deze emailadressen (je kan ze zo copy-pasten):

contact@premier.be; alexander.decroo@premier.fed.be; pierre-yves.dermagne@dermagne.fed.be; sophie.wilmes@diplobel.fed.be;  contact@wilmes.fed.be; info@gilkinet.fed.be; georges.gilkinet@ecolo.be;  info@vincent.minfin.be; vincent.vanpeteghem@vincent.minfin.be;  info@vandenbroucke.fed.be; petra@desutter.fed.be; info@desutter.fed.be; contact@teamjustitie.be

 

Hierover gaat het:

Sectoraal akkoord

Exact een jaar geleden werden wij uitgenodigd door minister De Sutter en bezorgden we haar onze eisenbundel. Ze kondigde toen aan tegen midden 2021 een nieuw sectoraal akkoord te willen afsluiten. We hadden intensieve gesprekken over een aantal aspecten van het akkoord en formuleerden heel concrete voorstellen, onder andere over de eindejaarspremie en de maaltijdcheques. 
Sindsdien horen wij niets meer. In januari 2022 is er nog steeds geen sectoraal akkoord voor het federaal overheidspersoneel. 

Herziening barema’s

In 2002 werden de barema’s van het federaal overheidspersoneel voor de laatste keer verhoogd. Dat is ondertussen 20 jaar geleden. De werkdruk neemt daarentegen alleen maar toe. 

In 2002 werd vooropgesteld de federale weddeschalen af te stemmen op de lonen in de private sector. Sinds 2002 werden de federale lonen enkel aangepast aan de index, en zelfs dat niet volledig, gezien er een indexsprong werd genomen en er werd gesleuteld aan de gezondheidsindex. De koopkracht van de federale ambtenaar is er dus globaal gezien op achteruitgegaan. Vooral de personeelsleden die het minst verdienen, zijn daarvan de dupe.

Volwaardige 13e maand

Al meer dan tien jaar belooft de politiek een volwaardige eindejaarspremie voor alle personeelsleden van de federale overheid. Tot nu toe werd die belofte niet nagekomen.

Al in het sectoraal akkoord 2007-2008 werd afgesproken om de eindejaarstoelage trapsgewijs te verhogen tot een volwaardige 13e maand. Een eerste stap werd toen gezet, maar na 2009 kwam er geen enkele verhoging meer.

Tijdens de besprekingen over het sectoraal akkoord deden we concrete voorstellen om de eindejaarspremie geleidelijk omhoog te trekken, eerst voor de niveaus D en C en daarna voor de niveaus B en A. De regering wilde daar helaas geen middelen voor vrijmaken.

Maaltijdcheques

De toekenning van maaltijdcheques én het behoud van de bedrijfsrestaurants in eigen beheer zijn perfect te combineren. In Vlaanderen blijkt dat dubbele systeem immers goed te werken.

De militairen en ook de burgers in het leger krijgen vanaf volgend jaar maaltijdcheques van 6 euro per dag. Bij de politiediensten staat het toekennen van maaltijdcheques eveneens in 2022 op de agenda.

Het federale personeel kan niet achterblijven. De regering is tot nu toe echter niet bereid om het nodige budget vrij te maken.

Besparing personeelsbudgetten

De werkdruk van het federaal overheidspersoneel verhoogt alsmaar als gevolg van een steeds krapper wordende personeelsbezetting door blijvende besparingen en een afbouw van personeelsbudgetten. Op veel diensten is de situatie stilaan onhoudbaar, wat zijn weerslag heeft op de openbare dienstverlening.

Aantrekkelijke loopbaan

Met de intrede van interimarbeid en de aanhoudende contractualisering verslechteren de arbeidsvoorwaarden. Wie wil er op den duur nog werken voor de federale overheid? 

Volg en deel de campagne op Facebook, Instagram en Twitter en zet mee druk op de regering!