Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

152.01 - Contractuele arbeiders in het vrij gesubsidieerd onderwijs (Vlaanderen)

Coronacrisis - Heropening van de scholen

©Shutterstock

In afwachting van de (geleidelijke) heropening van de scholen heeft het departement onderwijs een draaiboek preventie uitgewerkt. Ook voor de arbeiders van het gesubsidieerd vrij onderwijs in Vlaanderen (pc 152.01) staan er een aantal belangrijke zaken in. We sommen ze hier kort op.

Verplicht te nemen maatregelen:

  • Wie ziek is blijft thuis. Wie tot de risicogroep behoort, blijft eveneens thuis. Er moet echter nog bepaald worden waaruit de risicogroep bestaat.
  • Op school moet je 1,5m afstand houden van andere mensen en moet je regelmatig je handen kunnen ontsmetten met zeep of handgel.
  • De school moet voorzien in voldoende materiaal om de handen te wassen en te drogen. Stoffen handdoeken en elektrische handendrogers zijn uit den boze. Enkel (papieren) wegwerpdoekjes voldoen.
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen als mondmaskers (mond- en neusbeschermers) en handschoenen voor het onderhoudspersoneel, het buspersoneel en het verzorgend personeel. Het is de school die hierin moet voorzien.
  • De richtlijn/aanbeveling voor het onderhoudspersoneel is om lange handschoenen te gebruiken, de handen te wassen voor het aandoen en na het uittrekken van de handschoenen en onmiddellijk een verzorgende crème aan te brengen.
  • Het schoolbestuur, de lokale preventieadviseur, samen met de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk en het CLB moeten een risicoanalyse maken. Deze moet besproken worden in het bevoegde onderhandelingscomité waarin ook een afgevaardigde van de vakbonden zetelt.
  • Neem met deze persoon contact op als je vragen hebt of met één van onze secretarissen.
  • Men raadt de schooldirecties aan snel en regelmatig te communiceren en regelmatig te overleggen met de personeelsafvaardiging.

Richtlijnen en aanbevelingen:

  • Voor wie ingeschakeld wordt in het toezicht, zal er meer werk zijn. De overheid raadt immers aan om kleinere groepen leerlingen afwisselend een speeltijd te geven. Zo ook voor de lunchpauzes. Het is ons niet duidelijk of men hiervoor meer personeel zal inzetten of het aantal uren tewerkstelling zal verhogen van deeltijdsen.
  • De overheid raadt aan om geen warme maaltijden meer aan te bieden. Wie in de keuken werkt, zou hierdoor best eens een andere taak kunnen krijgen.
  • Wie werkt in het leerlingenvervoer zal de richtlijnen van de openbare vervoersmaatschappijen moeten toepassen. Dit houdt vooral in dat er voldoende afstand moet zijn tussen de leerlingen in de bus. Voor het vervoer van leerlingen uit het buitengewoon onderwijs zal nog een apart preventiedraaiboek komen.
  • De taken van het schoonmaakpersoneel worden extra zwaar. Zullen de uren van de deeltijdsen worden uitgebreid of extra personeel worden aangeworven? De overheid raadt zelfs aan om leerkrachten en leerlingen in te schakelen in het onderhoud van hun eigen werkplek!
    • Opmaak van een hygiëneplan;
    • Minimaal 2x per dag het sanitair reinigen;
    • Minimaal na elk lesdag de lokalen met water en zeep reinigen;
    • Na elke lesdag het meubilair, de machines en de toestellen met water en zeep reinigen met specifieke aandacht voor alles wat met de handen wordt aangeraakt (schakelaars, kranen, wc- spoelingen, wc-deksels, trapleuningen, sporttoestellen, speelgoed, didactisch materiaal, toetsenborden, tablets, telefoons, …);
    • Desinfecteren met bleekwater/ethanol (correcte verhoudingen!) indien er een vermoeden is van infecties;
    • Gebruik van stofzuigers vermijden;
    • Dagelijks legen van vuilnisbakken.

Dit alles ziet er in theorie heel mooi uit. Hoe dit praktisch moet gerealiseerd worden met de huidige beperkte middelen en personeel is ons onduidelijk. Deze verantwoordelijkheid wordt doorgeschoven naar het lokale niveau van de school. Hopen dat het inschakelen van leerkrachten en leerlingen in de schoonmaak een oplossing is, is naïef. Zelfs al gaat het enkel om het reinigen van tafels en stoelen. Er zullen veel meer schoonmaakmaterieel en -producten moeten worden aangekocht en wat zal de kwaliteit zijn van het werk? Waar klassen normaal één maal per week met water en zeep worden gepoetst, moet dit nu elke dag gebeuren. Koken kost geld en daarom vragen wij dat er meer middelen worden vrijgemaakt zodat de lessen kunnen doorgaan in veilige hygiënische omstandigheden.

Wij houden je op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.