Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

PC 337 - Aanvullend Paritair Comité voor de non-profitsector

    Ambassades passen juridische uitspraken niet toe

    Brussel, 17 april 2024 - Hoewel Brussel wereldwijd de stad is met het hoogste aantal ambassades en diplomaten, blijft het niet respecteren van arbeidsrechten door ambassades, consulaten en andere diplomatieke missies bij de EU of NAVO problematisch. Werknemers worden niet correct aangegeven bij de RSZ, hun loon wordt niet correct uitbetaald, lonen worden niet geïndexeerd, transportkosten worden niet terugbetaald, ontslagvergoeding worden niet betaald en werknemers moeten maandenlang wachten op de ‘sociale documenten’ waardoor hun werkloosheidsuitkering of ziekte-uitkering niet uitbetaald kan worden. Een oplossing vinden voor die nochtans eenvoudige discussies leidt geregeld tot een rechtszaak. Maar zelfs juridische uitspraken worden niet vaak uitgevoerd. ACV-CSC heeft weet van maar liefst 14 uitspraken tegen verschillende ambassades die (nog) niet uitgevoerd werden, waardoor deze werknemers samen nog op 570.000 € aan lonen wachten, en de RSZ op 97.000 € aan achterstallige bijdrages.

    De sociale wetgeving respecteren blijft voor diplomatieke missies vaak geen prioriteit. Mede doordat de werkgever, de ambassadeur, slechts enkele jaren in België blijft en geen ‘tijd’ heeft om het Belgisch arbeidsrecht te bestuderen en correct toe te passen. Nochtans werd in 2013 daarom de CGD opgericht, de Commissie Goede Diensten voor het lokaal ambassadepersoneel, die deze werkgevers informeert over de correcte toepassing van ons arbeidsrecht en de sociale wetgeving. Toch blijven arbeidsrechten GEEN prioriteit en worden tussenkomsten van de CGD, werknemers en vakbonden koudweg genegeerd. Dan moet de werknemer wel naar de rechtbank, maar geeft zelfs de rechtbank geen zekerheid !

    Conventie van Wenen

    Waarom? De Conventie van Wenen geeft diplomatieke missies en diplomaten diplomatieke onschendbaarheid. Een gerechtsdeurwaarder kan dus niet tussenbeide komen wanneer een uitspraak niet wordt uitgevoerd. Nochtans verplicht diezelfde Conventie van Wenen dat lokale wetgeving gerespecteerd moet worden en beloven ambassadeurs bij aankomst aan de Koning der Belgen dat ze de Conventie Van Wenen zullen respecteren. Maar eenmaal in functie worden juridische uitspraken een ‘vodje papier’.

    België is niet blind voor deze problematiek. Zowel de NAR (Nationale Arbeidsraad) als het Federaal Parlement roepen de regering op om oplossingen te zoeken. Met het advies 2372  (5 juli 2023) formuleert de NAR een aantal voorstellen. Het Voorstel van Resolutie 2956/74 van Catherine Fonck (les Engagés) werd op 14/12/2023 UNANIEM door de Kamer aanvaard. Toch nam de Belgische regering tot op vandaag geen enkel initiatief.

    Europese voortrekkersrol

    Het Belgische Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie is de uitgelezen kans om deze problematiek op de Europese agenda te zetten. Niet-uitgevoerde juridische uitspraken zijn voor elke lidstaat een probleem. België kan zijn voortrekkersrol blijven vervullen door zelf initiatief te nemen, de problematiek internationaal aan te kaarten en werk te maken van een Europese Commissie Goede Diensten. Het Europees charter (ETS 163) én de Europese pijler van Sociale Rechten leren ons immers dat arbeidsrechten in Europa te respecteren zijn.

    ACV Puls en CNE-GNC roepen de federale regering op om:

    • Werk te maken van de effectieve uitvoering van juridische uitspraken, het NAR-advies 2372 en het Voorstel van Resolutie als referentie te gebruiken;
    • NU initiatief te nemen om deze problematiek op de Europese agenda te zetten, en werk te maken van een Europese Commissie Goede Diensten;
    • Europese lidstaten op te roepen om een eigen CGD te installeren, naar het Belgisch voorbeeld.

    Meer sectornieuws of informatie over je loon- en arbeidsvoorwaarden in deze sector?