Voorakkoord over loonsverhoging voor poetshulpen dienstencheques actief binnen de sector gezinszorg

Na maanden onderhandelen hebben de sociale partners binnen paritair comité 318.02 een protocolakkoord gesloten over een evenwichtige loonsverhoging voor poetshulpen in het dienstenchequesysteem. Het gaat om zo’n 5.000 medewerkers die via de diensten voor gezinszorg aan de slag zijn. Dankzij dit akkoord vloeit de volledige prijsverhoging van de dienstencheques rechtstreeks door naar hun inkomen.
Twee concrete verbeteringen voor de poetshulpen
Het akkoord bestaat uit twee duidelijke krachtlijnen:
- Verhoging van de bruto-uurlonen
De brutolonen van de poetshulpen gaan verder omhoog, met afhankelijk van het aantal jaren anciënniteit, met ongeveer 0,50 euro. De nieuwe sectorlonen liggen daardoor bijna 0,80 euro per uur hoger dan de huidige lonen bij de commerciële bedrijven in paritair comité 322. Deze bruto loonsverhoging telt ook mee voor het vakantiegeld, de eindejaarspremie, het gewaarborgd loon bij ziekte en in de opbouw van het pensioen.
- Maaltijdcheques van 5 euro per gewerkte dag
De waarde van de maaltijdcheques stijgt naar 5 euro per gewerkte dag, goed voor 1,11 euro extra per dag die rechtstreeks en netto ten goede komt aan de medewerkers.
Een gebalanceerd akkoord
“Dit akkoord is een haalbare én rechtvaardige stap vooruit,” zegt Zorggezind, de koepelorganisatie van erkende diensten voor gezinszorg met een dienstenchequewerking. Ook de vakbonden zijn tevreden met het resultaat: “We zijn blij dat we na lang en hard onderhandelen de koopkracht van de poetshulpen verder kunnen versterken. Enerzijds via de verhoging van de brutolonen – welke de beste sociale bescherming bieden – maar anderzijds ook via de maaltijdcheque waardoor we een deel van het budget integraal tot bij de werknemers laten vloeien.”
“De diensten voor gezinszorg zetten al jaren in op betere lonen, goede arbeidsvoorwaarden en een stevige ondersteuning van hun poetshulpen. Die extra inzet kost geld, en daarom boeken we in onze deelsector geen winst zoals sommige commerciële spelers dat wel doen.” vult Zorggezind aan. “De vakbonden hielden tijdens deze onderhandeling rekening met deze financiële realiteit, die enorm verschillend is van de commerciële sector.”
De afspraken zijn vastgelegd in een protocolakkoord, ondertekend op 18 juni. De sociale partners rekenen erop dat de koopkrachtmaatregelen retroactief kunnen ingaan op 1 januari van dit jaar, zoals de minister ook zelf verklaarde. Maar dat kan uiteraard enkel op voorwaarde dat minister Zuhal Demir de beslissing van de Vlaamse Regering volledig uitvoert en er geen beperkingen komen op de administratiekosten die diensten aanrekenen.
Omdat eind vorig jaar nog veel mensen dienstencheques kochten aan 9 euro, ontvangen de diensten deze prijsverhoging pas later. Komt er een politieke oplossing om dat prijsverlies te compenseren, dan kunnen de dienstencheque-werknemers uit paritair comité 318.02 rekenen op bijkomende koopkracht voor een volledig jaar 2025.