Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

PC 124 - Bouw

De situatie van migrerende werknemers blijft in veel landen erbarmelijk

Pixabay


Op zaterdag 18 december viert ACV bouw - industrie & energie (ACVBIE) de Internationale Dag van de Migrant, die door de Verenigde Naties werd uitgeroepen ter herdenking van de goedkeuring van het Internationaal Verdrag inzake de bescherming van de rechten van alle migrerende werknemers. ACVBIE maakt van deze gelegenheid gebruik om eraan te herinneren en te betreuren dat de situatie van talloze migrerende werknemers over de hele wereld zorgwekkend blijft.

Dit is met name het geval in Qatar, waar deze 18de december ook samenvalt met de nationale feestdag. "In dit land blijft de situatie van migrerende werknemers lamentabel, ondanks de recente hervormingen en de vele beloften van de Qatarese autoriteiten! Een jaar voor het WK voetbal 2022 zijn arbeidsmigranten helaas nog steeds met handen en voeten gebonden", betreurt ACVBIE-voorzitter Patrick Vandenberghe. Daarom staat ACVBIE volledig achter het voorstel van de Building and Wood Workers' International (BWI) om in Qatar een centrum voor arbeidsmigranten op te richten.

Hoewel het in Qatar voor arbeidsmigranten nog steeds verboden is om vakbonden op te richten of er lid van te zijn, is de oprichting van het centrum voor arbeidsmigranten een belangrijke stap voorwaarts in de steun voor arbeidsmigranten. Het centrum zal een vitale plaats zijn voor deze werknemers om te leren over hun rechten, vaardigheden te ontwikkelen in werknemersvertegenwoordiging en juridisch advies en bijstand te krijgen.

Aangezien de FIFA zich in haar statuten expliciet engageert om alle internationaal erkende mensenrechten te respecteren, en om zich in te zetten voor de verdediging van die rechten, vraagt ACVBIE de FIFA en Qatar uitdrukkelijk om meteen het voorstel van de BWI te steunen. En in het bijzonder door zich uit te spreken bij het Supreme Committee, het ministerie van Arbeid en bij andere sleutelactoren. 

"Dit voorstel moet spoedig uitgevoerd worden, en we moeten deze onontbeerlijke bijdrage voor het respect van rechten, verbeterde arbeidsomstandigheden en een sterkere stem van de arbeidsmigranten in Qatar ondersteunen", zegt Patrick Vandenberghe.

"De FIFA moet deze unieke kans grijpen om voor de arbeidsmigranten na het toernooi een mooie nalatenschap veilig te stellen door het engagement van de Qatarese autoriteiten te vragen. ACVBIE zal druk blijven uitoefenen op de KBVB, de FIFA en Doha om de leef- en werkomstandigheden van de arbeiders te verbeteren, ook na de wereldbeker", benadrukt Pierre Cuppens, algemeen secretaris van ACVBIE.