Word ACV-delegee bouw
Durf stelling innemen, word delegee!
ACV bouw - industrie & energie (ACVBIE) is een centrale van het ACV en is, als sterkste vakbond in de bouwsector, steeds op zoek naar nieuwe afgevaardigden (zowel arbeiders als bedienden). Misschien ben jij de persoon met een frisse kijk, met nieuwe ideeën en kan jij samen met de collega’s het verschil maken?
Belangrijk om hierbij te weten, is dat er in de bouwsector geen sociale verkiezingen worden georganiseerd, maar het sociaal overleg volledig verloopt via de syndicale afvaardiging. Zij neemt (in zo goed als alle bouwbedrijven) de rol van het comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) en de ondernemingsraad (OR) over.
Het kan zijn dat er in jouw bouwbedrijf nog geen syndicale afvaardiging is opgericht en jouw kandidaatstelling dit overleg kan opstarten. Daarnaast zijn er ook heel wat bouwbedrijven waar er momenteel al een syndicale afvaardiging actief is en waar er maandelijks constructief overlegd wordt tussen de werkgever en de afgevaardigden van de werknemers. Vaak zijn de bedienden echter onvoldoende of niet vertegenwoordigd in dit overleg en is extra versterking zeker welkom. Ongeacht in welke situatie jouw onderneming zich bevindt, jouw engagement telt!
Belangrijke vragen
-
Hoeveel delegees zijn er per bouwbedrijf?
Arbeiders
Aantal arbeiders Aantal delegees 30 tot 49 arbeiders 2 effectieve delegees 50 tot 100 arbeiders 6 effectieve delegees 101 tot 250 arbeiders 10 effectieve delegees 251 tot 500 arbeiders 14 effectieve delegees + 500 arbeiders 18 effectieve delegees Het aantal delegees wordt verdeeld in afspraak met de verschillende vakbonden.
Naast de effectieve delegees kunnen er ook plaatsvervangende delegees aangeduid worden.
Bedrijven van meer dan 50 arbeiders:
- Eén plaatsvervangende delegee per begonnen schijf van vier effectieve delegees per organisatie.
Bedrijven van minder dan 50 arbeiders:
- Hier kan een effectieve delegee bij ziekte vervangen worden door een plaatsvervangend delegee.
Bedienden
Een syndicale afvaardiging kan ingesteld worden op vraag van een vakbond in ondernemingen met minstens 50 werknemers waarvan minimum 10 bedienden.
Aantal bedienden Aantal delegees 10 tot 49 bedienden 2 effectieve delegees 50 tot 100 bedienden 3 effectieve delegees 101 tot 250 bedienden 6 effectieve delegees 251 tot 500 bedienden 10 effectieve delegees + 500 bedienden 14 effectieve delegees Het aantal delegees wordt verdeeld in afspraak met de verschillende vakbonden.
Naast de effectieve delegees kunnen er ook plaatsvervangende delegees aangeduid worden. Elke vakbond die in de syndicale delegatie vertegenwoordigd is, mag een plaatsvervangende delegee aanduiden per begonnen schijf van vier effectieve delegees.
-
Delegee bouw worden, kan ik dat wel?
Afgevaardigde worden roept wellicht heel wat vragen op.
- Waarom ik?
- Kan ik dat wel?
- Hoe moet ik dat combineren met mijn gezinsleven?
- Krijg ik dan nog promotiekansen?
- Moet ik dat werk alleen doen?
Wees gerust!
Dit zijn logische vragen. Om afgevaardigde te worden heb je enkel een portie gezond verstand nodig en gevoel voor rechtvaardigheid.
Afgevaardigden kunnen rekenen op uitstekende ondersteuning zoals vorming, begeleiding door ervaren secretarissen, informatie en uitwisselingen met collega-afgevaardigden uit andere bedrijven, informatie via brochures, kronieken en folders, ...
Daarnaast kan je met al je vragen en/of problemen ook steeds terecht bij het ACVBIE beroepsverbond in jouw buurt.
ACVBIE beschikt over een ploeg van ruim 2.700 militanten die elke dag syndicaal actief zijn in hun bedrijf. Zij worden ondersteund door een 200-tal personeelsleden en in teamverband leveren zij schitterend werk. Je staat er dus niet alleen voor!
-
Wat als er geen delegees zouden zijn?
Dan ligt jouw leeftijdsverwachting veel lager
Want wie gaat er dan voor zorgen dat:
- bedrijven investeren in veiligheid;
- een degelijk preventiebeleid uitgebouwd wordt;
- jij inspraak krijgt in uit te voeren taken;
- er geïnvesteerd wordt in comfortabele persoonlijke beschermingsmiddelen;
- dat de werkgever voldoende investeert in modern materiaal;
- er goede contacten opgebouwd worden met veiligheidsdiensten;
- werknemers veiligheids- en EHBO-opleidingen krijgen.
Dan verdien je morgen minder
Want wie gaat er dan voor zorgen dat:
- jij betaald wordt volgens de juiste categorie;
- jij weet op welke financiële voordelen je recht hebt;
- jij de juiste mobiliteitsvergoeding krijgt;
- bedrijven bijkomende premies uitkeren;
- er een correctere opvolging is van overuren en overloon.
Dan hink je achter op de arbeidsmarkt
Want wie gaat er dan voor zorgen dat:
- jij de laatste nieuwe technieken kent;
- jij kan bijscholen;
- jij opleiding kan volgen tijdens de werkuren;
- jij de juiste waardering krijgt;
- jij kan doorgroeien op het werk.
Dan ben jij de speelbal
Want wie gaat er dan voor zorgen dat:
- iemand het voor jou opneemt;
- jouw opmerkingen op tafel komen;
- er op jouw vragen een antwoord komt;
- de werkgever weet wat er op de werkvloer leeft.
-
Krijg ik een vorming tot delegee?
Delegees krijgen degelijke vorming en ondersteuning van een professionele ploeg.
Elke nieuwe delegee volgt een 5-jaren programma. Daarin verzamelen zij de eerste en belangrijkste onderwerpen van sociale wetgeving, bevoegdheden Ondernemingsraad en Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk.
Tijdens deze vormingsweken voorzien we ook communicatietrainingen zoals vergadertechnieken, onderhandelen, besluitvormingsprocessen,...
Met deze vorming willen we de syndicaal afgevaardigde vooral weerbaar maken t.a.v. diverse problemen die hij in de uitoefening van zijn mandaat kan tegenkomen. We proberen om zoveel mogelijk experts in te schakelen. Hiervoor doen we beroep op zowel mensen uit de eigen vakbeweging zoals secretarissen, medewerkers studiedienst, rechtskundige diensten, enz. maar anderzijds ook externe sprekers met de nodige vakkennis.
Na deze basisvorming kunnen delegees inpikken op de voortgezette vorming. Volgende thema’s kwamen de jongste jaren reeds aan bod: flexibiliteit (en ploegenarbeid), communicatiebeleid, rug, RSI en beroepsklachten, ICT-vaardigheden, lawaai, trillingen en gevaarlijke producten, KMO-richtlijn, zwartwerk, VCA en onderaanneming, competentiemanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, sociale actualiteiten…
Tijdens deze vormingsdagen hechten we ook veel aandacht aan de uitwisseling van ervaring en informatie tussen delegees onderling.
-
Wat zijn mijn rechten?
- Delegees hebben het recht om vrijuit spreken.
- Delegees zijn beschermd tegen ontslag en alle andere vormen van benadeling.
- De inzet van delegees mag geen rem zijn op eventuele promotiekansen.
- Delegees kunnen deelnemen aan vergaderingen en vormingen tijdens de arbeidsuren zonder loonverlies.
-
Wat is mijn functie?
In de bouw zijn geen sociale verkiezingen, toch hebben delegees in de bouw dezelfde taken als verkozenen in het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW vanaf 50 werknemers) en een Ondernemingsraad (OR vanaf 100 werknemers). Naast spreekbuis voor je collega’s ben je dus ook bevoegd voor de veiligheid, de financiële cijfers… een delegee is een manusje van alles!
Via werfbezoeken voel je wat er leeft bij collega’s. Je fungeert ook als tussenpersoon naar het ACV toe. Krijg je vragen rond mobiliteit, werkloosheid, lonen, overuren,… dan ben jij de sleutelfiguur.
Delegee zijn vraagt tijd maar dit mag niet ten koste gaan van je gezin en/of andere engagementen. Vergaderingen en vormingen gaan dan ook meestal door tijdens de arbeidsuren.
-
Wie kan delegee bouw worden?
Als kandidaat moet je voldoen aan volgende voorwaarden:
- Minstens 18 jaar zijn;
- Minimum zes maanden ondernemingsanciënniteit hebben (tenzij je kandidaat bent om jongerendelegee te worden voor jouw collega-bedienden jonger dan 25 jaar, dan hoef je slechts drie maanden ondernemingsanciënniteit te hebben).
Ben je kandidaat om delegee voor de arbeiders te worden, dan zijn er nog twee bijkomende voorwaarden:
- Belg of EU-onderdaan zijn. Niet EU-burgers kunnen zich kandidaat stellen als ze minstens drie jaar in België verblijven;
- Houder zijn van één geldige legitimatiekaart “rechthebbende”.
-
Waarom delegee bouw worden?
- Omdat inspraak belangrijk is;
- Omdat je alle kansen krijgt om goede voorstellen en oplossingen voor iedereen aan te reiken.
- Omdat het voor jou en je collega’s uiterst belangrijk is om erop toe te zien dat de veiligheid en de loon- en arbeidsvoorwaarden gerespecteerd worden;
- Omdat je collega’s moeten kunnen rekenen op afgevaardigden om klachten op te vangen en betere werkomstandigheden te eisen;
- Omdat je collega’s afgevaardigden nodig hebben om gehoord te worden bij de directie;
- Omdat het belangrijk is te kunnen rekenen op afgevaardigden die zich inzetten voor het behoud en/of de uitbreiding van de tewerkstelling;
- Omdat jouw belangen en die van je collega’s enkel door een vakbondsafgevaardigde naar behoren kunnen worden verdedigd in de onderneming;
- Omdat de vakbondsafgevaardigde uitstekend constructief werk levert en elke dag weer bewijst dat hij/zij de steunpilaar van de syndicale werking is.