‘Deborah’ wil een nieuwe job

Regeerakkoord geeft werknemers in de retail zeer wrang gevoel
Brussel, 4 februari 2025 – Het regeerakkoord is afgeklopt. Punten en komma’s zijn gezet en de postjes zijn verdeeld. Iedereen gelukkig? Neen, want Deborah, werknemer in de retail, heeft beslist van job te willen veranderen. De afschaffing van zowel het verbod op nachtwerk als de verplichte sluitingsdag hakt er serieus in bij Deborah. Ze wil weg uit de retail…
Het is duidelijk dat werkgeversfederatie Comeos en de regeringspartijen op termijn willen evolueren naar een economie die nooit meer stilstaat. 24/7 en 7 op 7, iedereen paraat!
Kristel Van Damme, algemeen coördinator Retail bij ACV Puls: “Worden deze akkoorden omgezet in effectieve wetgeving, dan zal dit een enorme impact hebben op al wie werkt in de retail, op die ‘helden’ die tijdens de Coronacrisis mee de winkels hebben opengehouden. Een recente ledenbevraging leerde ons dat 80 (!!!) procent heel duidelijk NEEN zegt tegen de plannen om meer op zondag te werken. Wie werkt in de retail, wordt nu al geacht uitermate flexibel te zijn, op zaterdagen te werken en vaak tot laat ’s avonds. De impact op het gezinsleven van deze mensen is dan ook enorm. Ik heb al meerdere leden aan de telefoon gekregen, emotioneel en tot tranen toe omdat ze zich niet zien werken in een sector die altijd ‘aan’ staat.”
Werkdruk zal stijgen
Bovendien is het in deze omstandigheden ook zeer moeilijk om nieuwe arbeidskrachten te vinden. Wie wil er zoveel zaterdagen werken? Wie wil er nu ook zondag de winkel openhouden? De werkdruk op die werknemers was al zeer groot, maar zal enkel nog stijgen, met alle gevolgen van dien…
“Iedere winkel zal, uiteindelijk, openen op zondag,” gaat Kristel Van Damme verder. “Het personeel zal zo laat mogelijk moeten werken om de winkel zo lang mogelijk open te houden en de e-commerce bestellingen klaar te zetten. Consumenten kunnen toch maar 1 keer hun loon uitgeven? De omzet zal niet stijgen, de werkdruk wel. En ook de kosten voor de werkgevers.” De gevolgen? “We vermoeden dat er bij werknemers aangeklopt zal worden om premies, die er in een aantal bedrijven zijn, terug te schroeven of te laten vallen. Jammer, want in een aantal bedrijven hebben we degelijke regelingen rond zondagswerk en de vrijwilligheid om dan te werken.”
Deborah leest verder
Deborah was nog niet klaar met lezen. Ze leest dat het SWT/brugpensioen zal afgeschaft worden. Ze hoort haar oudere collega’s klagen. Tja, zij zijn ‘op’. Het werk in de retail is immers fysiek belastend. Het tillen van zware voorwerpen, het kassawerk, lange dagen rechtstaan. Ze wordt nu verplicht te werken tot 67 jaar, maar zal al veel eerder ‘versleten’ zijn.
Haar besluit staat vast: Deborah gaat de retail verlaten. De sector waarin ze al jaren graag werkt. “Jammer voor Deborah,” zegt Van Damme. “Het is een fijne sector. Je kan elke dag klanten helpen, hen in de watten leggen, en geen enkele dag is hetzelfde. We zullen ons blijven verzetten, want het mandaat van onze leden is duidelijk: Nooit, never, jamais!”
Wij blijven ijveren voor een mooie sector, waar een goede combinatie werk-gezin mogelijk is, waar het werk werkbaar is. We roepen al onze leden dan ook op om deel te nemen aan de actie op 13 februari en de eventuele acties nadien.