Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

PC 306 - Verzekeringen

    Update 8 november 2023: PC 306 - Voortgang onderhandelingen in de verzekeringssector

    8 november 2023: Update sectoronderhandelingen

    De sectorale onderhandelingen gaan de laatste rechte lijn in: op 16 november komen we een laatste keer samen om hopelijk tot een sectorakkoord te komen. We houden jullie uiteraard op de hoogte!

    22 september 2023: Update sectoronderhandelingen

    Wij informeerden jullie eerder eind juni al over de stand van zaken rond de opgestarte sectoronderhandelingen. Ondertussen zijn we een paar maand verder en hebben we na de zomervakantie opnieuw met de werkgeversonderhandelaars samen gezeten.

    Vooruitgang werd evenwel helaas (nog?) niet geboekt. Assuralia liet weten nog steeds niet over een mandaat te beschikken om sectorale afspraken over een koopkrachtpremie voor alle werknemers uit de sector te kunnen maken. Zo verwees zij elk initiatief en beslissing door naar elk individueel bedrijf afzonderlijk. Intussen tikt de klok verder want wettelijk gezien moet de koopkrachtpremie wel vóór eind dit jaar worden uitgekeerd.

    Voorts kunnen we jullie meegeven dat er vandaag in een aantal bedrijven inderdaad al parallel met de sectorale onderhandelingen besprekingen omtrent deze koopkrachtpremie gevoerd worden. In 1 bedrijf is er vandaag al een cao afgesloten, meer bepaald Allianz Benelux waar omwille van hun uitstekende prestaties in 2022 aan de medewerkers 750 euro aan consumptiecheques zullen worden toegekend. Wij hopen dat dit de richting is die ook andere maatschappijen zullen navolgen. Wij houden jullie verder op de hoogte en coördineren uiteraard alle besprekingen die in alle bedrijven in de syndicale delegaties hierover lopen of opgestart worden.


    Voor de andere zaken uit ons attractiviteitsplan (zie hieronder) deden de werkgevers ofwel nog steeds de deur volledig dicht (voorbeelden: compensatie voor het inkomensverlies voor jonge vaders bij het opnemen van vaderschapsverlof na de 3e dag om een voorbeeld te geven of ook een sectoraal gegarandeerde minimum fietsvergoeding voor iedereen van 0,27 eur/km).

    Andere zaken waren dan weer gelukkig wel verder bespreekbaar. We werken hierop verder!

    Volgende meetings zijn eind september en begin oktober ingepland. We houden jullie, ook via jullie afgevaardigden, verder op de hoogte!

    Attractiviteitsplan

    We vinden het als vakbond belangrijk werknemers op de hoogte te houden van de opgestarte onderhandelingen in de verzekeringssector. Op maandag 26 juni kregen we alvast een eerste reactie van de werkgevers waarin ze dieper ingingen op de werknemersvoorstellen.
    (Wie niet goed weet wat de sectoronderhandelingen precies inhouden en waarom ze voor werknemers belangrijk zijn, kan onderstaande korte video eens bekijken.) 

    • Hier vinden jullie nog eens ter info ons attractiviteitsplan dat we eind april aan de werkgevers overmaakten. 
    Koopkrachtpremie

    We kregen te horen dat niet alle werkgevers in de verzekeringssector al afspraken willen maken over deze premie (die tot max 750 euro per voltijdse werknemer kan oplopen). Dat betekent dat werkgevers dus willen dat elk bedrijf afzonderlijk moet kunnen beslissen deze premie toe te kennen.

    Wij gaan natuurlijk niet akkoord. We geven jullie in dit kader graag mee dat de sector in 2022 een totale nettowinst boekte van 3,7 miljard euro (16% opbrengst voor de aandeelhouders op hun geïnvesteerde kapitaal – bron: NBB). Het beste resultaat sinds 2007.

    Verlofdagen, telewerk, tijdskrediet

    Ook onze vraag tot extra verlofdagen op basis van leeftijd, een gelijkgestelde minimumvergoeding voor telewerk, alsook enige vorm van arbeidstijdregistratie bij telewerk werd afgewezen.

    Hetzelfde voor onze vraag tot bijpas bij financieel verlies tijdens vaderschapsverlof en tijdskrediet, en een uitbreiding van de toepassing van de bestaande sectorale verlofmogelijkheden (zonder loon). Bijvoorbeeld als je geen recht (meer) zou hebben op een of andere vorm van tijdskrediet of thematisch verlof.

    De werkgevers vinden de ‘verlofmogelijkheden’ en flexibiliteit die vandaag al bestaat, ruim voldoende.

    Landingsbaan

    Normaal zouden we ook eerstdaags een mogelijkheid kunnen geven om oudere werknemers vanaf 55 jaar die al lang gewerkt hebben (minimaal 35 jaar) mét uitkering van de RVA een landingsbaan te laten aanvragen. Dit zal evenwel nog niet mogelijk zijn.

    Assuralia koppelde dit dossier namelijk aan de ondertekening van een ander collectief arbeidsakkoord (cao), rond deconnectie. Wat voor ons als vakbonden dan weer vandaag nog niet mogelijk is. Weet wel: dit betekent niet dat, als je hiervoor in aanmerking zou komen en je dit zou overwegen, je dit niet best alsnog aanvraagt. We gaan immers proberen na de zomer een cao af te sluiten die die premie en mogelijkheid retroactief zal toekennen!

    De andere zaken in ons plan werden dan weer wel in meerdere of mindere mate verder ‘bespreekbaar’ geacht. Volgende datum van onderhandelingen: begin september. Voorziene einddatum: allicht eind oktober. We houden jullie op de hoogte! 

    Meer weten?

    • Heb je nu al vragen, bedenkingen… laat het ons vooral weten! We geven jou heel snel een reactie.
    • Meer sectornieuws of informatie over je loon- en arbeidsvoorwaarden kan je op je sectorpagina terugvinden.

    Om de video te bekijken moet je de marketingcookies op onze site accepteren of ga je naar de site of app van de derde partij