PC 306 - Verzekeringen
Je vindt hier alles terug over:
- Afspraken in deze sector (over je lonen, vakantiedagen, premies en meer)
- Laatste nieuws (sectoractualiteit en onze nieuwsbrieven)
- Het belang van de sector (onze doelstellingen en je contactpersonen)
- Voor onze afgevaardigden (wervend organiseren, vorming en opleiding, (sector)publicaties, actie- en campagnemateriaal, huisstijl-info)
Afspraken in deze sector
Je loon- en arbeidsvoorwaarden in één handige sectorbrochure - PC 306
Hoe zit het met je loon of eindejaarspremie? Op hoeveel vakantiedagen heb je recht? Hoe zit het met je recht op tijdskrediet? Je vindt alle informatie hierboven terug, onder 'afspraken in deze sector'.
Je kan ook onze sectorbrochure downloaden. Deze geeft een beknopt overzicht van de belangrijkste loon- en arbeidsvoorwaarden voor bedienden en kaderleden uit de verzekeringssector (PC 306). We passen deze brochure geregeld aan wanneer de wetgeving wijzigt.
Kortom, de belangrijkste loon- en arbeidsvoorwaarden voor werknemers uit PC 306, in één handige brochure.
Laatste nieuws
Wil je altijd weten wat er leeft in je sector? Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrieven.
-
Nieuwsbrief PC 306 - Ontvang de meest recente sectorinfo in je mailbox!
Ben jij ACV Puls-lid, maar ontving je nog geen sectornieuwsbrief voor bedienden in de verzekeringssector? Schrijf je dan in via Mijn ACV, zodat we je steeds op de hoogte kunnen houden van nieuwtjes uit de sector! -
Ben je kenniswerker, kaderlid of leidinggevende? Ontvang onze nieuwsbrief
Ben je aangesloten bij ACV Puls en werk je in een kaderfunctie, als leidinggevende of als professional? Dan ben je vast ook geïnteresseerd in wat we specifiek voor die werknemersgroep te bieden hebben. We houden je hierover graag op de hoogte via de specifieke Kadernieuwsbrief.
Het belang van de sector
De impact op je loon- en arbeidsvoorwaarden.
-
Wat is een paritair comité (PC) en waarom is dat zo belangrijk voor mij?
Als werknemer val jij onder een specifieke sector, ook wel een paritair comité (PC) genoemd. De werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers, samen spreken we over de 'sociale partners', zitten in die sectoren geregeld samen aan de onderhandelingstafel. De werknemersvertegenwoordigers zijn vakbonden zoals ACV Puls.
De sociale partners onderhandelen over aanvullende loon- en arbeidsvoorwaarden die specifiek voor die sectoren gelden. In de meeste sectoren vinden de onderhandelingen om de paar jaar plaats. Die afspraken zijn dus een aanvulling op de algemene arbeidswetgeving. Je sector bepaalt daarom vaak welke regels er gelden voor je loon, arbeidsduur, vakantiedagen en meer.
Het is dus heel belangrijk te weten in welk paritair comité jij werkt, omwille van de grote impact op je loon- en arbeidsvoorwaarden. Je vindt die sectorale afspraken bovenaan deze pagina. De afspraken worden ook wel collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's) genoemd. Een sterke vakbond in je sector betekent vaak betere loon- en arbeidsvoorwaarden.
Weet je niet zeker in welke sector je werkt? Meestal staat op je loonbrief het nummer van je sector vermeld (soms voorafgegaan door "PC" en/of "Nr"). Staat dit niet op je loonbrief, dan kan je deze info terugvinden op je individuele rekening die je jaarlijks in januari of februari ontvangt.
-
Wat is PC 306?
Welkom bij het paritair comité van de verzekeringen
Het paritair comité van het verzekeringswezen (PC 306) is bevoegd voor zo'n 21.900 werknemers. Enkele van de belangrijkste werkgevers en bedrijven in de sector zijn AG Insurance, AXA Belgium, Ethias, Belfius Insurance, KBC Verzekeringen, Allianz, Baloise, NN, P&V Verzekeringen, ERGO, en Federale Verzekeringen.
Trends in de sector
- Hoogopgeleid: Een groot deel van het personeel in de verzekeringssector is hoogopgeleid; zeker de meest recent aangeworven werknemers hebben een hoogopgeleid profiel. Van de in 2020 aangeworven werknemers genoten bijna de helft een universitaire opleiding en iets meer dan een derde een hogeschoolopleiding. Het aandeel van de hooggeschoolde werknemers is de voorbije jaren alleen maar toegenomen zodat in 2020 iets meer dan 3 op de 4 werknemers hooggeschoold was (ter vergelijking: in 2001 was dat nog niet iets meer dan de helft). Van de werknemers jonger dan 50 jaar was in 2020 maar liefst 84,0 % houder van een bachelor- of masterdiploma.
- Vervrouwelijking: Er werken sinds enkele jaren steeds meer vrouwen die ook vaker als kaderleden zijn tewerkgesteld (in 2019 waren zo'n 46% van de kaderleden een vrouw). Deze vervrouwelijking van de sector lijkt voornamelijk het gevolg van het feit dat meer mannen dan vrouwen de afgelopen jaren de sector verlaten hebben én er sinds 2017 ook meer vrouwen dan mannen werden aangenomen.
- Vergrijzing: De sector kenmerkt zich in vergelijking met de rest van de privésector wat de leeftijdspiramide betreft, door een groot aandeel van 50-plussers (37,7% in 2020). Er is ook sprake van een relatief hoge gemiddelde leeftijd van 45,2 jaar, die sinds 2008 met uitzondering van 2018 continu stijgend is (cijfer van 2020). Klik hier voor meer cijfers over de sector.
- Schaalvergroting: De sector is de afgelopen jaren onderhevig geweest aan een groeiende schaalvergroting en branchevervaging. Verzekeringsbankieren of bankverzekeringen zijn doorgebroken. Er vorm(d)en zich meer en meer grote internationale financiële groepen. Vandaag en zeker ook in de toekomst zal de digitalisering en het hierdoor veranderende klantengedrag een impact hebben op de tewerkstelling in de sector.
- Hoogopgeleid: Een groot deel van het personeel in de verzekeringssector is hoogopgeleid; zeker de meest recent aangeworven werknemers hebben een hoogopgeleid profiel. Van de in 2020 aangeworven werknemers genoten bijna de helft een universitaire opleiding en iets meer dan een derde een hogeschoolopleiding. Het aandeel van de hooggeschoolde werknemers is de voorbije jaren alleen maar toegenomen zodat in 2020 iets meer dan 3 op de 4 werknemers hooggeschoold was (ter vergelijking: in 2001 was dat nog niet iets meer dan de helft). Van de werknemers jonger dan 50 jaar was in 2020 maar liefst 84,0 % houder van een bachelor- of masterdiploma.
-
Hoe we je helpen in PC 306
ACV Puls is als leidende vakbond in de verzekeringssector goed vertegenwoordigd. Onze vakbondsafgevaardigden zijn actief in bijna alle verzekeringsmaatschappijen en worden op zowel sector- als ondernemingsvlak ondersteund door vakbondssecretarissen:
- Vic Van Kerrebroeck - nationaal sectorverantwoordelijke (04 76 58 97 81 – vic.vankerrebroeck@acv-csc.be)
- Caroline Hielegems (02 557 86 49 - caroline.hielegems@acv-csc.be)
De ACV Puls-afgevaardigden zijn er om, zeker ook in periodes van fusies, overnames en herstructureringen, de belangen van de werknemers te verdedigen. Om de twee jaar zijn er onderhandelingen in de sector, die resulteren in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) met afspraken inzake loon- en arbeidsvoorwaarden. Hieronder onze prioriteiten.
-
Werkzekerheid
- Werkzekerheid is binnen de sector uitgeroepen tot onze prioriteit nummer één. Dat betekent dat er behalve in specifieke omstandigheden niet tot ontslag kan worden overgegaan bij overnames en fusies; om economische redenen; om technische redenen m.b.t. de arbeidsorganisatie.
- Een overtreding van dit ontslagverbod wordt bestraft met een boete van respectievelijk 3 of 6 maanden opzegvergoeding al naargelang de werknemer minder of meer dan vijf dienstjaren telt.
-
Arbeidsduurverkorting
- De sector heeft eveneens baanbrekend werk verricht op het terrein van de arbeidsduurverkorting. De gemiddelde wekelijkse arbeidsduur bedraagt 35 uur.
- Het verschil tussen de effectieve arbeidsduur in een onderneming en de conventionele arbeidsduur (35 uur) wordt gecompenseerd door verlofdagen volgens de gelijkwaardigheidsformule waarbij 10 minuten meerprestatie gelijkgesteld wordt met 1 compenserende verlofdag (bv. wanneer de arbeidsduur 36u10 bedraagt, zal deze aangevuld worden met 7 verlofdagen).
- Het bestrijden van stress, overdreven werkdruk en overuren vormt een belangrijk werkpunt van onze afgevaardigden.
-
Arbeidsorganisatie
- Tot slot ligt voor ACV Puls ook een grote prioriteit in het proactief aanpakken en begeleiden van aanpassingen van de arbeidsorganisatie in sommige maatschappijen ten gevolge van o.a. de digitalisering in onze sector. Bijvoorbeeld op het vlak van bijhorende opleidingstrajecten.