Alsmaar meer huishoudhulpen belanden in de armoede

©Shutterstock

Heel wat huishoudhulpen hebben het financieel moeilijk of leven zelfs in armoede, zo blijkt uit een enquête van het ACV. Het inkomen van een partner is vaak noodzakelijk om rond te komen. Getuigenissen tonen aan hoe vrouwen financieel gevangen zitten in een relatie of hoe alleenstaande huishoudhulpen in de armoede belanden.

Tijdens de maanden april en mei 2021 organiseerde het ACV een bevraging bij werknemers in de sector van de dienstencheques. Wij peilden naar hun inkomenssituatie en de besteding van hun inkomen. De resultaten zijn onthutsend. Drie op de vier huishoudhulpen geeft aan dat ze het moeilijk hebben om rond te komen. 43% van de huishoudhulpen stelt vaak tot heel vaak een doktersconsultatie of de aankoop van geneesmiddelen uit. Voor 70% is de tijdige betaling van de vaste kosten (huur, energie, water) een probleem. Bij een op de drie van de huishoudhulpen leidt dit tot laattijdige betalingen, een op de drie anderen moeten besparen op andere uitgaven om deze kosten tijdig te kunnen betalen. Slechts 11% gaat jaarlijks op vakantie naar het buitenland. Een onverwachte factuur van 1.000€ betalen is voor drie op de vier huishoudhulpen simpelweg onmogelijk. Slechts 5% heeft voldoende reserves om zo’n betaling zonder probleem uit te voeren. 


De werkende armen
De resultaten zijn nog een pak schrijnender als we kijken naar de alleenstaande huishoudhulpen. 40% van de alleenstaande ouders die gebruikmaken van kinderopvang zouden meer uren willen werken indien de kinderopvang goedkoper zou zijn. Met andere woorden het bijkomende inkomen van extra uren, weegt niet op tegen de bijkomende kost van kinderopvang. 90% van de alleenstaande huishoudhulpen (93% van de alleenstaanden met kinderen) heeft het moeilijk om elke maand rond te komen. 53% van de alleenstaande huishoudhulpen stelt vaak tot heel vaak een doktersconsultatie of de aankoop van geneesmiddelen uit omwille van de kostprijs. 58% van de alleenstaanden gaat nooit op vakantie. Bij de alleenstaanden met kinderen kan slechts 8% zich een jaarlijkse vakantie veroorloven. Een onverwachte factuur van 1.000€ betalen is voor 98% van de alleenstaande huishoudhulpen simpelweg onmogelijk. 

 

“Mijn enige niet-essentiële uitgave is mijn kop koffie als ik mijn inkopen ga doen bij de ALDI. Ik spaar heel het jaar om mijn kinderen een cadeautje te kunnen kopen bij hun verjaardag of met Kerstmis.”
“Ik kan geen enkele maand iets overhouden en als het eens lukt dan moet het de maand erna weer af voor iets anders. Het eeuwige wikken en wegen en tellen is vermoeiend en heeft mentaal dus ook zijn impact”
Anonieme getuigenissen uit de enquête
               
De harde cijfers
Het maximale uurloon voor een dienstencheque-werkneemster bedraagt 12,30€. 90% van deze huishoudhulpen werken deeltijds. De gemiddelde arbeidsduur bedraagt 24u/week. Het maandloon van een “gemiddelde huishoudhulp” (minstens 3 jaar anciënniteit, een arbeidsduur van 24u/week en een partner met inkomsten) bedraagt 1.279€ bruto of 1.170€ netto. Als alleenstaanden met 2 kinderen wordt het netto 1.193€ of amper 23€ meer. Een zeer kleine minderheid (in Vlaanderen gaat het om 6%) van de deeltijds werkende huishoudhulpen ontvangt naast het loon een aanvullende werkloosheidsvergoeding.
Wat mag een “gemiddelde huishoudhulp” verwachten van een loonstijging met 0,4%, de maximale loonnorm? Het brutoloon wordt dan 12,35€/uur of 1.284€ per maand. Samenwonende met partner en alleenstaanden met 2 kinderen krijgt netto 3 euro per maand extra. Ook andere cijfervoorbeelden tonen aan dat het netto-effect van een loonstijging met 0,4% zeer beperkt is (een netto-verhoging van 3,79€ is het maximum). In sommige gevallen ligt het nieuwe nettoloon zelfs lager (!) omdat men in een hogere schaal voor de bedrijfsvoorheffing terechtkomt. 

Ter info: in de sector van de schoonmaak - werk dat toch enigszins vergelijkbaar is - bedraagt het laagste uurloon 13,66€; gemiddeld liggen de lonen er meer dan 2€ per uur hoger dan in de dienstenchequesector.

Personalization