Hervorming autokeuring zorgt voor grote bezorgdheid over tewerkstelling en verkeersveiligheid

De hervormingsplannen van de Vlaamse regering rond de autokeuring, zoals vrijdagnamiddag bekendgemaakt via diverse media, baren ACV Puls grote zorgen. De uitspraken van minister De Ridder, waarin ze stelt dat “heel wat overbodige regels” worden geschrapt, zetten het huidige systeem in een verkeerd daglicht. Ze wekken de indruk dat de bestaande keuringen grotendeels nutteloos zijn – een boodschap die niet alleen denigrerend is voor de duizenden werknemers in de sector, maar ook gevaarlijk voor de verkeersveiligheid.
Verkeersveiligheid is geen administratieve last
De suggestie dat bepaalde keuringen overbodig zijn, miskent het fundamentele doel van het systeem: de veiligheid van alle weggebruikers garanderen. De afschaffing van de tweedehandskeuring, het verlengen van keuringsintervallen en het loslaten van vaste tarieven lijken vooral ingegeven door economische motieven, zonder voldoende oog voor de sociale en maatschappelijke gevolgen. Maar verkeersveiligheid is geen marktproduct. En de keuring is geen formaliteit, maar een cruciale controle op de technische staat van voertuigen. Minder controles betekent meer risico’s op de weg.
Een slag in het gezicht van de werknemers en tewerkstelling onder druk
De uitspraken van de minister zijn bovendien een slag in het gezicht van de duizenden werknemers in de keurings- en examencentra. Zij worden al maanden geconfronteerd met negatieve beeldvorming. In plaats van erkenning krijgen ze nu te horen dat hun werk op vele vlakken “onnodig” zou zijn. Dat is onaanvaardbaar.
Als vakbondsorganisatie die de werknemers in de keurings- en examencentra vertegenwoordigt, maakt ACV Puls zich ook ernstige zorgen over de impact van de aangekondigde hervormingen op de werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden binnen de sector. Er heerst momenteel veel onduidelijkheid en ook sociale onrust naar aanleiding van de communicaties in diverse media.
Erkenning van problemen, maar misbruik van beeldvorming
ACV Puls erkent dat er problemen zijn binnen de huidige organisatie van de keuring. We hebben deze ook herhaaldelijk aangekaart bij het kabinet en het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, onder meer in verband met de personeelsinzet en de infrastructuur. Dat er in heel wat stations een probleem is met wachttijden, klopt. Maar we stellen ons ernstige vragen bij de manier waarop dit beeld nu wordt gebruikt om een hervorming versneld door te voeren. Het lijkt erop dat de wachttijden strategisch zijn ingezet om het draagvlak voor versoepelingen te vergroten?
Europese context: hoe verhoudt Vlaanderen zich?
Wij vragen ons ook af in welke mate de aangekondigde versoepelingen in lijn zijn met de evoluties binnen Europa. De Europese Commissie heeft eerder dit jaar voorstellen gelanceerd om de regels rond technische inspecties te harmoniseren en te versterken. Wij vragen dan ook duidelijkheid over hoe Vlaanderen deze Europese ontwikkelingen mee in rekening brengt.
Vragen bij communicatie via de pers
ACV Puls stelt zich ernstige vragen bij de manier waarop deze hervormingen vrijdag zijn aangekondigd. In onze gesprekken met beleidsmakers hebben wij steeds gepleit voor structureel overleg met alle betrokkenen, zoals ook beloofd in de beleidsnota van minister De Ridder. Helaas stellen wij vast dat deze belofte onvoldoende wordt nagekomen. Dat zulke ingrijpende wijzigingen via de pers worden meegedeeld, zonder voorafgaand overleg met de sociale partners, is onbegrijpelijk. Gezien deze gang van zaken zagen wij ons dan ook genoodzaakt om zelf via de pers te reageren.
Oproep tot overleg en respect
Wij roepen de Vlaamse regering op om na het zomerreces in overleg te treden met de sociale partners. ACV Puls heeft nog heel wat vragen bij de aangekondigde wijzigingen. De hervorming van de autokeuring mag geen vrijgeleide zijn om de rechten van werknemers in de sector op de helling te zetten, noch om de verkeersveiligheid te ondermijnen.