Wat zijn de gevaren van schoonmaakproducten voor de gezondheid?
Het dagelijks gebruik van schoonmaakproducten heeft gevolgen voor de gezondheid en kan volgende problemen veroorzaken:
Ademhalingsproblemen
Schoonmaakproducten zoals sprays of spuitbussen kunnen verschillende ademhalingsproblemen veroorzaken. Regelmatig gebruik van deze producten kan namelijk schade aan de longen toebrengen door de inademing van de deeltjes die vrijkomen tijdens het gebruik.
Huiduitslag en allergische reacties
Schoonmaakproducten kunnen daarnaast irriterende stoffen bevatten die huiduitslag en allergische reacties veroorzaken. Direct contact met deze irriterende stoffen kan leiden tot terugkerende huidproblemen.
Verstoring van het hormonale systeem: de hormoonverstoorders
Sommige schoonmaakproducten bevatten tevens stoffen die het hormonale systeem kunnen verstoren, de zogenaamde hormoonverstoorders. Langdurige en regelmatige blootstelling aan deze stoffen verhoogt het risico op het ontwikkelen van ernstige ziekten.
Hormoonverstoorders in de schoonmaakproducten. Welke gevolgen?
Hormoonverstoorders zijn chemische substanties die onze hormonen beïnvloeden. Ze komen in het lichaam terecht als we ze inslikken, inademen of aanraken. We zien ze niet en we ruiken ze niet. Ze zijn aanwezig in zeer kleine hoeveelheden, maar zelfs een kleine hoeveelheid is genoeg om de hormonen te verstoren op lange termijn en om de gezondheid aan te tasten.
Ze verhogen onder meer het risico op kanker, obesitas en diabetes. Bovendien kunnen ze een negatieve impact hebben op stress, op de ontwikkeling van jongeren en op het moederschap.
Hoe kan je je beschermen tegen gevaarlijke stoffen?
De beste preventie is het volledig verbieden van deze gevaarlijke stoffen. Zolang we deze doelstelling niet behalen, moet het STOP-principe worden toegepast
- Substitutie: het gevaarlijke product vervangen door een alternatief
- Technische maatregelen: het product verdunnen, de ruimte verluchten, het product minder (vaak) gebruiken,...
- Organisatorische maatregelen: de duur van contact met de producten beperken,...
- Persoonlijke beschermingsmiddelen: bril, handschoenen,...
Als we dit principe in de juiste volgorde toepassen, dan pakken we het probleem zoveel mogelijk bij de bron aan.
Zijn er alternatieve schoonmaakmiddelen?
Zeker en vast! Schoonmaakmiddelen op basis van natuurlijke ingrediënten werken even goed als chemische schoonmaakproducten; bovendien zijn ze vaak goedkoper en alleszins beter voor je gezondheid en het milieu.
Enkele voorbeelden van natuurlijke schoonmaakmiddelen: azijn, soda (natriumcarbonaat), baking soda (natriumbicarbonaat), citroen, citroenzuur, bruine en groene zeep.
Meer weten of hulp nodig?
Werk jij dagelijks met schoonmaakproducten en voel je je niet goed beschermd? Aarzel dan niet om een van onze kantoren te contacteren.
Heb je nog vragen over het gevaar van schoonmaakproducten of over onze initiatieven daaromtrent? Hieronder vind je meerdere informatiebronnen.