Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Heel wat schoonmaakproducten zijn gevaarlijk voor de gezondheid

©Shutterstock

Een studie in opdracht van ACV Voeding en Diensten toont aan dat veelgebruikte schoonmaakproducten (van merken zoals Ajax, Monsieur Propre,...) hormoonverstoorders en allergene substanties bevatten. ACV Voeding en Diensten vraagt dat de overheid deze producten, die gevaarlijk zijn voor de gezondheid, zou verbieden.

In 2018 hebben twee onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) een wetenschappelijke studie (*) uitgebracht over de gezondheidsrisico's in de schoonmaaksector. De studie toont aan dat het sterftecijfer voor mannen en vrouwen die in de schoonmaaksector werken dubbel zo hoog ligt. De onderzoekers wijzen op de verantwoordelijkheid van bepaalde substanties in schoonmaakproducten bij het ontstaan van ziektes zoals kanker. In 2022 komt een andere studie van de KU Leuven en de UAntwerpen tot dezelfde conclusie: het gebruik van schoonmaakproducten veroorzaakt meer ziektes, meer bepaald luchtwegaandoeningen.  

Onze gezondheid is ons kostbaarste goed. In januari 2023 liet ACV Voeding en Diensten, als vertegenwoordiger van het schoonmaak- en dienstenchequepersoneel, een studie uitvoeren bij de onderneming voor bioveiligheid en hygiëne Wakari. Die bestudeerde de substanties die voorkomen op de etiketten van de meest courante schoonmaakproducten. ‘De resultaten zijn zorgwekkend: heel wat veelgebruikte schoonmaakproducten bevatten of hormoonverstoorders of allergene producten of beide’, aldus Kris Vanautgaerden, nationaal secretaris van ACV Voeding en Diensten. De studie vermeldt producten als Ajax Allesreiniger Limoen, Cerasol, Mr Propre - Allesreiniger (Citroenfris), Carolin met Marseillezeep, enz. 

Bestaan er gezonde schoonmaakproducten? In bepaalde gevallen is het mogelijk om natuurlijke producten te gebruiken, zoals azijn of zuiveringszout. ‘Maar chemische schoonmaakproducten die gegarandeerd risicovrij zijn, die bestaan op dit moment gewoonweg niet. Er zijn enkel minder of weinig gevaarlijke producten. Bovendien is meestal enkel de fabrikant op de hoogte van de samenstelling van de producten’, gaat Kris Vanautgaerden verder.

Vooral de hormoonverstoorders baren de vakbond zorgen. Dat zijn moleculen, chemische substanties, die onze hormonen beïnvloeden. Ze verhogen het risico op kanker, obesitas en diabetes. Bovendien kunnen ze een negatieve impact hebben op stress, op de ontwikkeling van jongeren en op het moederschap. ‘Het moet zowel voor particulieren als voor het schoonmaakpersoneel mogelijk zijn om schoon te maken zonder de gezondheid te schaden. ACV Voeding en Diensten vraagt dat de overheid deze zaak in handen neemt. Dat kan meer bepaald door de verplichte vermelding van hormoonverstoorders op de etiketten. Op Europees vlak wordt hieraan gewerkt, maar dat moet sneller. Een verbod op gevaarlijke producten is de volgende stap, om zo de chemische industrie te verplichten om gezonde producten te ontwikkelen’, besluit Kris Vanautgaerden.

Klik hier om de studie te downloaden.


(*) Van den Borre en Deboosere (2017): Health risks in the cleaning industry: a Belgian census linked mortality study (1991–2011)

Je centrale op sociale netwerken

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.