Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

We normaliseren zaken die niet normaal zijn

ACV Limburg

‘Eigenlijk moeten we ons afvragen waarom we het normaal vinden dat heel veel werknemers en gepensioneerden ‘moeten’ bijklussen. Is het normaal dat we onze rekeningen niet meer betaald krijgen met ons hoofdinkomen of pensioen?’ Deze vraag stelt Wesley Bammens van ACV Limburg zich, nu blijkt dat het systeem van de flexi-jobs  wordt uitgebreid.

Noodzaak

Uit cijfers van de Nationale Arbeidsraad blijkt dat het aantal flexi-jobbers de laatste vijf jaar meer dan verdubbeld is: van 47.000 tot 108.000 Belgen. Niet enkel werknemers maar ook steeds meer gepensioneerden vinden de weg naar het flexwerken. ‘Niet alle gepensioneerden nemen een flexi-job omdat ze niet rondkomen met hun pensioen’, zegt Wesley. ‘Toch is het aantal gepensioneerden dat dit uit pure noodzaak doet niet te onderschatten. Het wettelijk pensioen in België is laag in vergelijking met onze buurlanden. Bovendien is België een duur land.’ 

Designer bag

Te duur voor velen, zo blijkt want ook bij heel veel werknemers zijn de flexi-jobs populair. ‘Dat we allemaal boven onze stand leven, zoals minister Peeters destijds beweerde, is onzin. Ja, bij sommigen zal dit extra inkomen gespendeerd worden aan een luxueuzere reis maar niet iedereen die bijverdient, gaat drie keer per jaar op vakantie of verzamelt designer bags. Heel wat werknemers worstelen met hun facturen en zoeken naar een oplossing. De flexi-jobs lijken in te spelen op dit probleem’, stelt Wesley vast.

Geschenk

Onbeperkt en onbelast bijverdienen is voor velen een geschenk uit de hemel maar we staan te weinig stil bij de maatschappelijke gevolgen. ‘We normaliseren zaken die niet normaal zijn. Dat je moet bijverdienen om rond te komen, is fout. Iemand die uit gaat werken of zijn hele leven heeft gewerkt, zou in zijn onderhoud moeten kunnen voorzien met ruimte voor vrije tijd’, meent Wesley. 

Taboe

Ook die vrije tijd komt trouwens onder druk te staan door al dat bijklussen. ‘Tijd met je gezin doorbrengen, een sociaal leven hebben, een hobby uitoefenen, luieren … het lijkt bijna een taboe te zijn. Je moet constant nuttig bezig zijn en jezelf voorbijlopen van job naar job. En dan zijn we verbaasd dat steeds meer mensen er onderdoor gaan.’

Miljarden

Het mentaal welbevinden gaat er dan ook op achteruit terwijl het gebruik van psychofarmaca toeneemt. Ook het werkverlet omwille van psychische problemen zit in de lift. Hoe onze sociale zekerheid dit alles moet blijven betalen? ‘Door flexi-jobs en aanverwante systemen loopt deze elk jaar miljarden euro's mis omdat werknemers en werkgevers minder of geen bijdragen moeten betalen. Uiteindelijk zal de rekening op deze of gene wijze gepresenteerd worden’, aldus Wesley.

Team

Volgens Wesley moeten ook de werkgevers niet in de handen wrijven. ‘Goedkope werknemers die flexibel inzetbaar zijn, klinkt als muziek in de oren. Flexi-jobs lijken bijna de oplossing voor elk arbeidsmarktprobleem. Maar hoe betrokken is een werknemer die één dag per week bij je komt werken? Op hoeveel loyauteit kan je als werkgever rekenen voor een paar uurtjes loon zonder verdere voordelen? Welk team staat achter je als de helft van dat team ook nog elders werkt? Wat als al die flexi-jobbers gaan flexi-hoppen? Als werkgevers nu al klagen dat ze moeite hebben om werknemers vast te houden, dan gaat dat er in de toekomst zeker niet beter op worden’, vreest Wesley.

Fundamenten

Reden genoeg dus waarom het ACV pleit voor vaste jobs met goede loon- en arbeidsvoorwaarden. 'Dat is niet omdat we niet mee zijn met de tijd maar wel omdat we dagelijks horen en zien hoe doorheen de tijd de fundamenten van onze samenleving en werkvloer worden uitgesleten. Alles heeft een stevige basis nodig wil je erop kunnen bouwen. De waan van de dag biedt geen duurzame oplossingen, niet voor de werknemer, niet voor de werkgever en zeker niet voor de samenleving', aldus Wesley.


Check alle info over de flexi-jobs op deze pagina.

Je verbond op sociale netwerken

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.