Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Extra uren, extra centen?

ACV Limburg

Yes … de zomervakantie begint! Voor heel wat studenten meteen ook het startschot voor een studentenjob. Hopelijk heb je een leuke job in het vooruitzicht want vanaf dit jaar mag je tot 600 uren als jobstudent aan de slag in plaats van 475 uren. Extra werken betekent extra centen? ‘Ja en neen want het is niet al goud wat blinkt,’ zegt jongerenverantwoordelijke Stef Linsen van ACV Limburg.

Goedkoop

Als jobstudent mag je tegenwoordig 600 uren werken aan een verlaagde sociale zekerheidsbijdrage. Besliste de regering uit de goedheid van haar hart om het aantal uren van de jobstudenten op te trekken tot 600? ‘Nope,’ zegt Stef. ‘Deze maatregel komt vooral de werkgevers ten goede. Zij kunnen nu tot 600 uren iemand goedkoper aan het werk zetten. Voor een jobstudent moet namelijk ook de werkgever minder sociale zekerheidsbijdrage betalen en wordt er geen bedrijfsvoorheffing ingehouden.’

Boerenbedrog

Als jobstudent kan je dan wel meer geld verdienen, toch? ‘Eigenlijk is dit boerenbedrog’, zegt Stef. ‘Als je het aantal uren als jobstudent overschrijdt, moet je betaald worden alsof je een ‘volwaardige’ job hebt. Nu is dat dus pas vanaf het 601ste uur.’ Je betaalt vanaf dan zelf wel een hogere sociale zekerheidsbijdrage maar krijgt er andere voordelen voor in de plaats. ‘Als je de eindafrekening maakt, zou dit beter zijn voor de bankrekening van de student. Die 125 extra uren op de teller zijn m.a.w. een vergiftigd geschenk.’ 

Goochelen

Jong ACV pleit dan ook al een tijdje voor een hervorming van het jobstudentenwerk. ‘Zouden ook studenten een volwaardig statuut krijgen, dan zouden ze financieel beter af zijn en impersant de nodige rechten opbouwen’, legt Stef uit. ‘Goochelen met bijdrages en tellers is niets meer dan de zoveelste truc van de foor om studentenarbeid te presenteren als een gunst.’

Concurrentie

Bovendien zorgt studentenarbeid al jaar en dag voor oneerlijke concurrentie. ‘Op heel wat tijdstippen wordt een schare goedkope werkkrachten op de arbeidsmarkt losgelaten ten nadele van andere, kwetsbare werknemers’, zegt Stef. Bovendien is studentenarbeid het zoveelste statuut dat de sociale zekerheid ondergraaft. ‘Telkens maar beknibbelen op onze sociale zekerheid gaat ons op een zeker moment duur komen te staan.’

Toegang

Vandaar het pleidooi van Jong ACV om ook jobstudenten toegang te geven tot de sociale zekerheid. ‘Dan betalen ze -net zoals andere werknemers- de volledige bijdrage maar bouwen ze ook -net zoals andere werknemers- rechten op voor vakantiegeld, werkbonus, 13e maand, uitkeringen … Aan het einde van de rit houden ze zo zelfs netto meer loon over. Dat zou pas een stap vooruit zijn voor de meer dan half miljoen jobstudenten in ons land’, aldus Stef.

Je bent jong en je wilt wat? Check alle info op www.jongacv.be of luister naar onze ‘jongste’ editie van Het Betoog met Daan & Stef op www.hetacv.be/podcast!
Je verbond op sociale netwerken