Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Onze diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Huisvestingsnormen zijn te laag

Universitaire Pers Leuven

Een sector die jaar en dag een kwalijke reputatie had omtrent de huisvesting van zijn buitenlandse werknemers is de land- en tuinbouwsector. ‘Cowboys zullen er altijd zijn maar gelukkig zijn de meldingen van onmenselijke toestanden sterk verminderd in de afgelopen jaren’, zegt Johan Nelissen van ACV Voeding en Diensten. ‘Toch is het nog maar enkele weken geleden dat een veertigtal Poolse en Roemeense seizoenarbeiders in erbarmelijke omstandigheden werden aangetroffen bij een fruitteler in het Hageland. 

Misbruik

De oorsprong van de gereglementeerde seizoenarbeid zoals wij die vandaag kennen in de land- en tuinbouw, situeert zich in de vroege jaren 80 van de vorige eeuw. Misbruik van seizoenarbeiders was toen eerder regel dan uitzondering. Sociale partners en overheid legden vervolgens spelregels vast die de afgelopen 20 jaar hun vruchten afwierpen en het misbruik sterk terugdrongen.  ‘Hoewel seizoenarbeiders nog steeds geconfronteerd worden met onrechtvaardigheden’, zegt Johan. 

Walgelijk

Huisvesting is één van de problemen waar tijdelijke buitenlandse arbeiders tegenaan lopen. De huisvestingsnormen voor seizoenarbeiders zijn echt laag. ‘Zo moet er maar 1 gemeenschappelijk(e) bad of douche per 10 bewoners zijn en de oppervlakte van een kamer of slaapruimte moet slechts 8 m² per persoon bedragen’, vertelt Johan. Daarenboven worden deze erg lage minimumnormen nog steeds met de voeten getreden ondanks de vele controles door inspectiediensten. ‘Zoals recent nog bij een fruitbedrijf in het Hageland waar de seizoenarbeiders in walgelijke omstandigheden verbleven.’ 

Buurvrouw

De bal werd daar aan het rollen gebracht door een buurvrouw. ‘Seizoenarbeiders zelf zullen niet gemakkelijk de stap naar de inspectiediensten of de vakbond zetten’, zegt Johan. ‘Vaak omdat zij met handen en voeten gebonden zijn aan de werkgever zowel wat hun loon, huisvesting als transport betreft. Hierdoor zitten zij in een zwakke positie en aanvaarden ze maar de omstandigheden waarin ze zich bevinden.’ 

Mens

Arbeidsmigranten hebben doorgaans één doel: meer geld verdienen dan in hun thuisland, waar de loon- en arbeidsvoorwaarden nog veel schrijnender zijn dan in de Belgische seizoenarbeid. ‘Toch mag deze onderdanigheid niet leiden tot almachtige broodheren die zich aan god noch gebod houden’, zegt Johan. Denk je getuige te zijn van misbruik? Contacteer dan de arbeidsinspectie of het ACV.’ Gelukkig zijn er ook veel land- en tuinbouwers die doen wat ze moeten doen ‘en misschien zelfs meer. Talloze werkgevers zien -gelukkig maar- ook de mens achter de seizoenarbeider.’

Boek

Meer weten? Lees vanaf januari 2023 ‘Tot de bodem’ van Maïka De Keyzer over de toekomst van de landbouw in Vlaanderen waaraan ook Johan Nelissen meeschreef. Gratis te downloaden via https://lup.be/products/181114.
Je verbond op sociale netwerken

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.