Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Onze diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Met de voeten op de werkvloer

Een spiegel zijn van de werkvloer. Voor de syndicale kern bij conservenproducent Greenyard Prepared in Bree is het meer dan een slogan die lekker bekt. Achter de syndicale schermen betekent het hard werken ‘want het is niet evident om iedereen te betrekken.’ Dat zeggen Johnny Verra, Ria Thijs en Bionda Gorissen van het vroegere Scana Noliko. 

Voeling

Zeker niet wanneer die werkvloer 800 werknemers telt, er in verschillende posten en hallen wordt gewerkt en er heel wat nationaliteiten aan de slag zijn. ‘En toch maken we er bij de samenstelling van onze 19-koppige syndicale kern telkens opnieuw een punt van om alles en iedereen te vertegenwoordigen’, zegt Johnny. Waarom dat zo belangrijk is? ‘Omdat we dicht bij onze collega’s willen staan. Loopt het niet zo lekker in een bepaalde shift? Is er gegrommel in een bepaalde groep? Dan willen wij niet louter een vermoeden hebben, wij willen dat weten’, gaat Ria verder. ‘Dat kan enkel als je daadwerkelijk overal delegees met de voeten op de vloer hebt. Enkel zo kan je voeling hebben met wat er leeft tussen je collega’s.’ 

Mix

Naast een gespreide aanwezigheid op de vloer is een goede mix van mensen van verschillende leeftijden, nationaliteiten, geloofsovertuigingen, man-vrouw, jong-oud(er) belangrijk. ‘Het spreekwoord ‘ons kent ons’ speelt zeker een rol. Jongeren zullen vlugger één van onze jonge delegees aanspreken, collega’s van een andere etniciteit zullen gemakkelijker bij elkaar te raden gaan’, verduidelijkt Johnny. ‘Het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat iedereen in vertrouwen bij ons terecht kan.’

Sociale media

Dat vertaalt zich ook in het nieuwste initiatief waar de jongste delegees hun schouders onderzetten. Om de drempel naar het ACV zo laag mogelijk te houden, doen ze tegenwoordig ook een beroep op de sociale media. ‘Niet iedereen wil of kan je op de werkvloer aanspreken’, zegt Bionda. ‘Daarom kunnen onze collega’s ons sinds kort ook via de ACV-Greenyard Facebookpagina volgen en bereiken. Ze kunnen via messenger vragen stellen maar we posten ook verslagen van vergaderingen, feiten, weetjes ...’ Kort op de bal spelen is de boodschap: ‘Door snel en open te informeren en vlot op vragen te reageren, neem je heel wat roddel en onvrede weg’, zegt Ria. 

Positie

Dat zet het ACV bij Greenyard ook meteen in een comfortabele positie ten aanzien van de werkgever. ‘Wij zijn duidelijk vertegenwoordigd in alle lagen en geledingen van onze fabriek. Als wij een standpunt innemen of een probleem op tafel leggen, is dat niet uit de lucht gegrepen. Zo kunnen wij op een geloofwaardige manier de dialoog aangaan’, aldus Johnny.
Je verbond op sociale netwerken

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.