Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Onze diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Er komen steeds meer diverse werkvloeren

‘Door de krapte op de arbeidsmarkt gaan diverse werkvloeren meer regel worden dan uitzondering.’ Dat zegt ACV Samenwerker Nathalie Stuvers. Diversiteit kan leiden tot vernieuwing en creativiteit maar helaas steken ook racisme en discriminatie al eens de kop op. ‘Een spijtig gevolg wanneer witte werkvloeren geconfronteerd worden met cultuurverschillen.’

Dossiers

Van foute grappen tot hatelijke pesterijen en ongelijke behandelingen … wie denkt dat racisme en discriminatie niet meer van deze tijd zijn, heeft het flink mis. In 2020 ontving Unia 9.466 meldingen over vermoedelijke feiten van discriminatie, haatboodschappen en haatmisdrijven, hetgeen tot 2.189 individuele dossiers leidde. 27,5% van deze dossiers speelde zich af op de werkvloer.

Luxe

Dat zullen er in de toekomst niet minder worden, vreest Nathalie. ‘Er is momenteel zo een groot tekort aan werknemers dat werkgevers niet meer de luxe hebben om kieskeurig te zijn in hun aanwervingen.’ Hoewel een diverse werkvloer je organisatie verrijkt, loopt de stap naar inclusie niet altijd van een leien dakje. ‘Aan het ‘anders’ zijn van werknemers met een migratieachtergrond worden vaak vooroordelen gekoppeld die soms als een probleem worden ervaren.’

Reageren

Wat als je geconfronteerd wordt met racisme of discriminatie? ‘Durf te reageren. Dat is meteen de titel van onze campagne rond dit thema,’ vertelt Nathalie. ‘Denken dat het probleem vanzelf zal weggaan, is een veelgemaakte fout. Vaak zet je de deur open voor nog erger.’ Ook weglopen van het probleem blijkt niet de oplossing te zijn, zo ondervond Soufiane Ait Ben Ali. In de voedingsfabriek waar hij werkte, kaartte hij de loonongelijkheid aan. Toen hij niet serieus werd genomen, stapte hij op. Maar ook bij zijn volgende werkgever bleken nieuwkomers meer te verdienen dan Soufiane die er ondertussen al ettelijke jaren werkte. 

Functieclassificatie

Met de steun van zijn nieuwe teamleider en zijn collega’s besloot Soufiane deze keer de strijd aan te gaan. Lang verhaal kort: de volledige functieclassificatie werd op punt gezet. ‘Onze teamleider staat enorm open voor verbeteringen voor iedereen op de werkvloer.’ Dat bleek onlangs nog eens bij de ondertekening van het charter tegen racisme en discriminatie, het nieuwste initiatief van de ACV Samenwerkers. 

Charter

Het charter heeft een signaalfunctie, waarbij de werkgever duidelijk maakt dat op zijn werkvloer geen plaats is voor racisme of discriminatie. ‘Een diversiteitsbeleid kan uitgaan van de werkvloer. Vakbonden kunnen bijvoorbeeld in een arbeidsreglement clausules laten opnemen over de meldingsprocedure en sancties ingeval van racisme of discriminatie’, geeft Nathalie als voorbeeld. ‘Maar een goed beleid wordt gesteund van bovenaf door leidinggevenden die hoog inzetten op preventie en sensibilisatie.’ 

Meldpunt

Wat als er op jouw werkvloer geen vakbond is? Wat als je leidinggevenden jouw discriminatieklachten niet serieus nemen? ‘Je kan steeds een beroep doen op de ACV Samenwerkers. Via ons meldpunt discriminatie kan je jouw situatie doorgeven en wij gaan samen met je op zoek naar een oplossing’, legt Nathalie uit. ‘Uiteraard kan je ook een beroep doen op de externe preventiedienst.’

Aandacht

Bij Puratos, dat basisproducten maakt voor bakkerijen, gaan ze ondertussen verder op de ingeslagen weg. ‘Wij zullen in de toekomst nog meer inzetten op welzijn op de werkvloer en denken onder meer na over verschillende aanspreekpunten in het kader van diversiteit’, zegt Soufiane. ‘Wij zitten nu in een goede positie met een gezonde mix van werknemers maar een positieve sfeer op de werkvloer vraagt om blijvende aandacht.’

 

Je verbond op sociale netwerken

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.