Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Word nu lid

Fiches om actie te ondernemen in het bedrijf

Discriminatie hier

 

De cel Diversiteit van “la FEC” heeft fiches gemaakt voor afgevaardigden over het beheer van diversiteit en discriminatie in bedrijven. De tool bevat, zoals de titel suggereert, alles wat je moet weten om "deze problemen aan te pakken" en proactief te worden, ongeacht het veronderstelde vakbondsmandaat (Click hier om de fiches te bekijken).

Dit zijn 32 A4-vellen, dubbelzijdig, kleurrijk en luchtig naar wens, met een dynamische, "vrije" benadering. Daardoor is het niet nodig om de hele inhoud te lezen om je te kunnen specialiseren in vraagstukken op het gebied van diversiteit en discriminatie. U kunt direct het hoofdstuk raadplegen dat u interesseert, afhankelijk van wat u wilt implementeren.

Een kleurcode zorgt ervoor dat je goed je weg kunt vinden en de bladen zijn zo opgesteld dat ze toegankelijk en prettig leesbaar zijn. Ze staan vol met concrete voorbeelden, geanalyseerde casusen, beelden, enz.

  • Hoe wek je de nieuwsgierigheid van je collega's door een mysterieuze campagne over discriminatie op het werk te leiden en echte solidariteit tussen hen allemaal te wekken?
  • Hoe het debat openen rond een realiteit die frustraties veroorzaakt door een gevoel van onrechtvaardigheid, en duidelijke antwoorden van de directie vereist voordat het escaleert? ("Sommige mensen bidden in de kleedkamer en nemen systematisch vrij voor religieuze feestdagen", "oudere werknemers werken minder efficiënt en hebben al een lichter schema", enz.)
  • Hoe relevante en onthullende observaties van het glazen plafond of discriminatie bij de aanwerving onder de aandacht van het management brengen? (Geen vrouwen in verantwoordelijke functies, weinig mensen van buitenlandse afkomst in een bedrijf in Brussel, enz.)

De aangiften

Een deel van de tool gaat over de problematiek van discriminatiemeldingen. Hoeveel gevallen zullen inderdaad nooit bekend worden, noch door het ACV, noch door een bevoegde instantie zoals Unia of het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, om de eenvoudige reden dat de slachtoffers, vaak zonder bewijs, denken dat ze niets kunnen doen?

Het is duidelijk dat de meerderheid van de mensen die worden gediscrimineerd geen bewijs hebben, maar na een jaar zijn de statistieken die discriminatie aantonen verre van het doel. Dit is nauwelijks het topje van de ijsberg. Het is om deze reden dat we herhalen wat discriminatie is volgens de wet, terwijl we afgevaardigden een gedetailleerd formulier verstrekken om discriminatie aan het ACV te "rapporteren".

Twee luiken

De fiches zijn verdeeld in twee secties: het ene gaat over discriminatie en het andere over mogelijke invalshoeken.

Het eerste deel is gebaseerd op het wetgevend kader op het gebied van discriminatie, specificeert de hulpbron, de personen en organisaties en de analyse van 5 concrete gevallen (handicap / gezondheidstoestand, leeftijd / gezondheidstoestand, racisme, religieuze overtuigingen, seksuele geaardheid.)

Het tweede deel biedt 3 invalshoeken: volgens het veronderstelde vakbondsmandaat, volgens een potentieel gediscrimineerde en benadeelde doelgroep (vrouwen, jong en oud, buitenlandse afkomst, handicap), of zelfs, volgens het management in al zijn fasen (van aanwerving tot ontslag, inclusief de manier van communiceren, etc.)

De dienst Diversiteit staat uiteraard ter beschikking om afgevaardigden te ondersteunen die concreter aan deze thema's willen werken.