Wat verandert op 1 september?
Met het nieuwe schooljaar staan traditiegetrouw alweer heel wat veranderingen op stapel. Zo zijn er vanaf 1 september diverse, nieuwe maatregelen in het onderwijs; en komt er een knelpuntpremie, een eengemaakt systeem voor werkplekleren en een competentiebalans voor jonge werkzoekende in Brussel.
Ontdek hier wat allemaal verandert op 1 september!
5 dagen zorgverlof voor onderwijspersoneel
Onderwijspersoneelsleden hebben vanaf 1 september jaarlijks recht op 5 dagen zorgverlof. Goed om weten:
- Je kan zorgverlof opnemen als je partner, kind of ouder persoonlijke steun of zorg nodig heeft.
- Het gaat om onbetaald verlof.
- Je kan maximaal 5 dagen per jaar zorgverlof opnemen.
Betere bescherming van leerkrachten
Andere nieuwe maatregel is de betere bescherming van leerkrachten tegen represailles of bedreigingen als ze een inbreuk vaststellen of melden. Het gaat hierbij over inbreuken op regelgeving, zoals EU-wetgeving op overheidsopdrachten of bescherming van de privacy of milieu.
Elke school, academie of centrum moet een intern meldkanaal krijgen. Daarnaast kunnen inbreuken ook gemeld worden bij de Vlaamse ombudsdienst voor niet-hoger onderwijs of bij de regeringscommissarissen voor hoger onderwijs. De bescherming geldt niet voor leerlingen, studenten of ouders.
Andere veranderingen in het onderwijs
Voor het onderwijs zijn nog andere wijzigingen aangekondigd. Zo komen er vanaf 1 september maatregelen om het lerarentekort aan te pakken. Het gaat om maatregelen waar ‘creativiteit en flexibiliteit’ centraal staan. Zo kan men vanaf 1 september extra anciënniteit aan zij-instromers geven of proeftuinen inrichten. Daarbij komt de mogelijkheid om leerkracht-specialisten, expertleerkrachten of gastleerkrachten aan te duiden. Tot slot wordt het mogelijk om adjunct-directeuren in het basisonderwijs aan te duiden om directies te ontlasten.
Nog nieuw zijn het leersteundecreet (in plaats van het M-decreet) en de centrale ‘Vlaamse toets’ voor Nederlands en wiskunde, die leerlingen voortaan op verschillende momenten zullen krijgen.
Nieuwe knelpuntpremie
Je komt in aanmerking als je langer dan 2 jaar inactief was op de arbeidsmarkt en je minstens 1 schooljaar een knelpuntopleiding volgt.
De premie kan oplopen tot 3.250 euro. Bij de start van je opleiding krijg je 750 euro. Rond je de opleiding met succes af, dan komt daar 1.000 euro bij. Tot slot ontvang je nog eens 1.500 euro als binnen de 4 maanden na de opleiding minstens 28 dagen gewerkt hebt.
Iets voor jou? Check de knelpuntberoepenlijst van de VDAB. Die telt momenteel 234 beroepen, zoals een opleiding tot verpleegkundige, werfleider, poetshulp of onderhoudsmecaniciens.
Eengemaakt premiesysteem voor werkplekleren
Vanaf 1 september treedt er een nieuw eengemaakt premiesysteem voor werkplekleren in werking. De premie kwalificerend werkplekleren moet duaal leren en stages ten goede komen.
In dit geval ontvangt het bedrijf een premie als je als leerling bij hen op de bedrijfsvloer een opleiding volgt via het systeem van duaal leren, alternerend leren of stage. Meer over stages.
Competentiebalans voor werkzoekenden onder de 30 jaar in Brussel
Ben je werkzoekend, jonger dan 30 jaar en woon je in Brussel? Dan word je vanaf 1 september beoordeeld op je professionele, taalkundige en digitale vaardigheden. Men wil daarmee nagaan of je vaardigheden afgestemd zijn op de behoeften van de arbeidsmarkt.